22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Speranță la Galaţi: Pacient tratat cu plasmă de la donatori, nu mai are virusul
Speranță la Galaţi: Pacient tratat cu plasmă de la donatori, nu mai are virusul

SARS-CoV-2, virusul ucigaș, a dispărut de la un bolnav, în vârstă de 45 de ani, din Galați, care se afla în Reanimare la Spitalul de Urgență Galaţi. Acum două săptămâni, pentru acest pacient care dezvoltase COVID-19, se făcea apel public pentru ca gălățenii care s-au vindecat să doneze. Plasma astfel recoltată putea fi folosită la tratarea acestui pacient la care nu acționase nici o altă terapie.

Plasma recoltată de la primii doi donatori, la Centrul Regional de Transfuzii, unde există un aparat de recoltare a plasmei, a ajuns la pacientul de 45 de ani și s-a constatat că virusul a dispărut. „În urma testărilor consecutive pentru SARS-CoV-2 pacientul s-a negativat, testările practic s-au negativat, dar rămâne în continuare sub supraveghere medical”, a declarat dr. Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați.

Numai că pericolul nu a trecut deloc. Virusul a dispărut, dar urmările lăsate în organismul bărbatului încă îi pun viața în pericol. „Faptul că a ieşit testul negativ este un lucru bun, dar nu înseamnă că am scăpat. Nu am scăpat pentru că sunt sechelele pe care le-a lăsat virusul, iar acum medicii încearcă cu toate forţele să recupereze din organe. A ieşit negativ la testul COVID, dar asta nu înseamnă că este bine. Este tot în stare critică. Acum se încearcă absolut tot ce se poate, medicii încearcă să facă din imposibil, posibil. În momentul acesta este tot într-o stare critică, nu ştim de la o zi la alta sau de la oră la altă la ce să ne mai aşteptăm. Fratele meu a rămas cu problemele pulmonare, dar acum are şi probleme renale, ceea ce a lăsat virusul în urmă. Medicilor le este foarte greu să spună ceva pentru că apar modificări de la o oră la alta. Oamenii au fost alături de noi, prin mesaje de încurajare. Oamenii donează în continuare și le mulțumesc pentru asta“, a spus Carmen Rusu, sora bărbatului bolnav, dar care în urma tratamentului cu plasmă a scăpat de virus.

Numai faptul că tratarea cu plasmă duce la dispariția virusului reprezintă un pas înainte în lupta cu virusul. Centrul Regional de Transfuzii Galați este printre puținele din țară care are un aparat pentru recoltarea plasmei. Acesta a ajuns la centru în urma implicării conduceri Consiliui Județean care a primit acest aparat că donaţie de la o firmă privată și l-a transferat Centrului de Transfuzii. „Este un pas important în lupta cu virusul. O persoană care a fost intubată, în comă indusă o perioadă îndelungată, a depăşit momentul critic, s-a negativat testul pentru SARS-CoV-2 şi sperăm în recuperarea totală. Le mulţumesc tuturor celor care au venit spre noi, au donat plasmă. În continuare se prezintă în număr mare şi sunt doritori pentru a dona plasmă. Până acum am avut 12 prelevări, iar săptămâna viitoare avem programate alte persoane”, a declarat Camelia Stoichițescu, manager Centrul Regional de Transfuzii Galați.

În județul Galați sunt 292 de persoane vindecate de noul coronavirus care ar putea să doneze plasmă pentru cei aflați încă în suferință.


Articole înrudite