23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Primii donatori de plasmă pentru salvarea bonavilor cu COVID-19
Galaţi: Primii donatori de plasmă pentru salvarea bonavilor cu COVID-19

După ce acum o săptămână, Centrul Regional de Transfuzii primea un aparat de plasmafereză, de recoltare a plasmei, printr-o donaţie făcută către Consiliul Judeţean de o firmă, de astăzi, marţi, 12 mai 2020, bătălia cu noul coronavirus mai are o armă la Galați. S-a început recoltarea plasmei de la doi pacienți care s-au vindecat și care acum vor să ajute cât pot pentru salvarea altor vieți. Asta cu atât mai mult cât, la Spitalul de Urgență Galați, în Reanimare, un pacient, în vârstă de 45 de ani, infectat cu noul coronavirus, se luptă pentru viața lui. Rudele acestuia au făcut apel către cei care pot dona plasmă.

„Am făcut un apel pentru fratele meu pentru că este intubat în ATI, cu COVID, şi se pare că singura variantă este plasma. Nu a mers pe celelalte tratamente şi am încercat să fac un apel să doneze cât mai multă lume plasmă, nu doar pentru fratele meu, ci şi pentru ceilalţi bolnavi. Virusul chiar există, nu este o ştire falsă şi probabil credem doar atunci când o persoană din proximitate se îmbolnăveşte. Acest virus chiar există şi face ravagii chiar şi la vârste tinere, cum este şi fratele meu. Fratele meu lucrează la căminul «Sf. Spiridon», dar acolo a fost carantinat şi de acolo mai departe. Are 45 de ani, are familie. Are o şansă foarte mare cu aceşti primi donatori. Gestul celor doi gălăţeni este minunat. În urma apelului m-au sunat foarte mulţi oameni, doar că mulţi dintre ei nu pot dona pentru că au şi alte comorbidităţi, dar mai sunt unii care sunt în izolare şi când se fac anticorpii mi-au promis că vor merge să doneze. Eu sper ca fratele meu să primească plasma, pentru că este o urgenţă, este o procedură de durată, dar sperăm să ajungă la timp pentru că este intubat încă de sâmbătă”, spunea Carmen Rusu, cea pentru al cărui frate plasma ar putea fi diferența între viață și moarte.

Primii donatori din Galați, soț și soție (foto), sunt cei care vor neapărat să dea o șansă și altora. „Momentul în care am aflat că am coronavirus a fost traumatizant. Boala în sine nu este aşa de grea, dar momentul şi aşteptarea până când devii negativ sunt mai grele. Dar au trecut şi acum suntem foarte fericiţi şi sperăm că, cu ajutorul nostru, cineva, care este în stare mai critică decât am fost noi, se va face bine. Îi sfătuiesc pe toţi să vină să doneze, procedura este foarte uşoară, nu a durut absolut deloc, s-a terminat repede şi sentimentul de bucurie că putem ajuta pe altcineva este foarte mare. Toţi trebuie să treacă peste şocul bolii pentru că boala lasă nişte traume, dar după ce se vor vindeca sunt convins că vor veni să doneze. Am simţit că oamenii sunt mai reticenţi faţă de cei care au coronavirus, probabil şi din cauza mediatizării. Cu soţia am venit aici, cu ea am fost în spital, cu ea m-am vindecat. Ne-a determinat faptul că am văzut apelul de pe Facebook şi soţia are grupa de sânge potrivită pentru acel pacient”, a spus George Stoica, donator plasmă.

Neîncrederea sau răceală altora, simțită de bolnavii COVID-19 vindecați, nu i-a determinat decât să fie și mai puterici și mai dornici să ajute alți pacienți mai puțin norocoși. „Boala pentru mine personal nu a fost foarte grea, am trecut repede şi uşor prin ea, mai greu a fost cu partea morală, dar am simţit grija cadrelor medicale, empatia lor, profesionalismul lor. Am beneficiat de empatia multor persoane, dar am simţi şi o reacţie dureroasă, din punctul meu de vedere, din partea unor persoane cu care am lucrat sau cu care lucrez. Bolnavii vindecaţi au nevoie de empatie, de compasiune, de reintegrare. Pe cei care s-au vindecat îi felicit că au reuşit să învingă acest virus care, într-un timp atât de scurt, ne-a împrăştiat viaţa şi ne-a schimbat toate coordonatele şi îi îndemn să recurgă la această donaţie, care nu este dureroasă”, a spus Monica Stoica, donator plasmă.

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii nu pot decât să spere că acum în zonă mai există o nouă metodă de luptă cu virusul. „A avut loc prima donare de plasmă pe noul aparat pe care l-am primit. Sunt două persoane care s-au vindecat, care au răspuns cu bucurie şi cu entuziasm chemărilor noastre. Mai sunt şi alte persoane, pe care le-am programat pentru investigaţii şi, pe baza analizelor, dacă vor fi eligibile, în zilele următoare vom avea şi alte proceduri de plasmafereză. După ce se colectează plasma, conform metodologiei, vor fi trimise nişte probe la Institutul Naţional de Hematologie pentru a vedea dacă aceste persoane au cantitatea necesară de anticorpi pentru a putea ajuta”, a precizat Camelia Stoichiţescu, manager Centrul Regional de Transfuzii Galați. În judetul Galați, peste 200 de pacienți s-au vindecat după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus. Teoretic, toți ar putea dona.


Articole înrudite