22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Semne proaste anul are: Perspectivele de angajare în regiune sunt catastrofale
Semne proaste anul are: Perspectivele de angajare în regiune sunt catastrofale

Angajatorii din România îºi vor creºte numãrul total de angajaþi în primul trimestru al anului 2014, dar marjele de creºtere sunt modeste, relevã cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajãrii de Forþã de Muncã. Previziunea Netã de Angajare ajustatã sezonier este de +4%, relativ stabilã faþã de trimestrul anterior, dar moderat mai slabã decât cea din trimestrul I/2013. 78% din cei 625 de angajatori români intervievaþi nu intenþioneazã nici sã-ºi creascã, nici sã-ºi descreascã numãrul total de angajaþi, în timp ce 11% previzioneazã o creºtere a personalului ºi 10% plãnuiesc o scãdere a acestuia.

„Tendinþa naþionalã este evident una de stabilizare a forþei de muncã” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „Ponderea angajatorilor care nu-ºi vor modifica numãrul total de angajaþi a crescut cu încã 4 puncte procentuale faþã de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn cã din ce în ce mai mulþi angajatori se mulþumesc sã rãmânã în expectativã, aºteptând evoluþii pozitive mai clare înainte de a decide sã-ºi mãreascã forþa de muncã. Actuala Previziune Netã de Angajare este deci un semnal încurajator, dar reþinut, privind ritmul creãrii de noi locuri de muncã în urmãtoarele trei luni”, 

Planurile de angajare sunt pozitive în ºase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiu, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se aºteaptã la o scãdere a numãrului de angajaþi. Intenþiile de angajare cele mai ferme se raporteazã în Industria prelucrãtoare, a cãrei Previziune Netã de Angajare este de +13%. La polul opus se situeazã sectorul Construcþiilor, unde angajatorii indicã o Previziune Netã de Angajare de -11%, raportând o valoare negativã pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbatã faþã de trimestrul IV/2013, dar înregistreazã o scãdere de 15 puncte procentuale faþã de valoarea din trimestrul I al lui 2013. De altfel, intenþiile de angajare sunt mai scãzute decât în primul trimestru din 2013 în opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se înregistreazã în sectorul de Comerþ cu ridicata ºi cu amãnuntul, unde Previziunea Netã de Angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai micã decât cea din trim. I/2013. Creºterea cea mai semnificativã vizeazã Agricultura, vânãtoarea, silvicultura ºi pescuitul, sector unde Previziunea Netã de Angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atât faþã de trimestrul anterior, cât ºi faþã de primul trimestru al lui 2013, ajungând astfel la +12%. 

Perspectivele sunt predominant pozitive ºi din punct de vedere regional. În cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunþã Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive. Aceºtia prevãd o activitate de angajare mai intensã în regiunile Centru ºi Sud, unde Previziunea Netã de Angajare este de +8%. În Sud, intenþiile de angajare au crescut dramatic faþã de trimestrul anterior, îmbunãtãþindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt însã mult mai puþin optimiºti: Previziunea Netã de Angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale faþã de trimestrul anterior, atingând -3%, cea mai micã valoare înregistratã în regiune din trimestrul III/2010 ºi pânã în prezent. Cea mai puþin ofertantã piaþã a forþei de muncã va fi însã cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se aºteaptã la o Previziune Netã de Angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai micã decât cea din trimestrul anterior ºi cu 17 puncte procentuale mai scãzutã decât cea din trimestrul I al lui 2013.

„Pe tot parcursul anului 2013 am observat cum piaþa forþei de muncã s-a egalizat, pe mãsurã ce angajatorii cãutau echilibrul între a gestiona nesiguranþa ºi a profita de oportunitãþile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent ºi în noul an. Atât creºterile, cât ºi descreºterile numãrului total de angajaþi devin marginale, iar variaþia inter-regionalã se diminueazã,” precizeazã Valentin Petrof. „La începutul lui 2014 angajãrile primesc însã un uºor imbold ºi chiar dacã cei aflaþi în cãutarea unui loc de muncã pot întâmpina unele dificultãþi în gãsirea oportunitãþii potrivite, credem cã o piaþã mai puþin volatilã le va fi, în cele din urmã, beneficã”, se aratã în raport.

Optimismul este în creºtere ºi la nivel global. În 34 din cele 42 de þãri ºi teritorii cuprinse în studiu, angajatorii se aºteaptã la o creºtere a numãrului total de angajaþi în trimestrul I al anului 2014, comparativ cu 29 de þãri unde se preconizau creºteri în trimestrul IV/2013. În Europa, perspectivele sunt însã mixte. Angajatorii din Turcia sunt cei mai încrezãtori, în timp ce angajatorii italieni preconizeazã cele mai drastice scãderi ale numãrului de angajaþi. În Bulgaria, angajatorii sunt prudenþi, iar Previziunea Netã de Angajare este de +1%. În schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimiºti decât au fost vreodatã, raportând o Previziune Netã de Angajare de +6%, cea mai ridicatã valoare de la începerea studiului în aceastã þarã, în trimestrul III/2009. 

 

Regiunea Sud-Est - cea mai proastã previziune!

 

În Sud-Est, Previziunea Netã de Angajare este de -4%. Este pentru prima datã dupã 12 trimestre consecutive când previziunea are valori negative, iar valoarea de -4% este cea mai scãzutã raportatã de angajatori din trimestrul I/2010 pânã în prezent. De altfel, în acest val al cercetãrii, regiunea are cea mai scãzutã Previziune din toate cele 8 regiuni ale þãrii cuprinse în studiu. Perspectivele de angajare au scãzut cu 6 puncte procentuale faþã de cele ale trimestrului precedent ºi cu 17 puncte procentuale faþã de trimestrul I din 2013. Procentul de angajatori care intenþioneazã sã-ºi reducã numãrul de angajaþi este de 16%, cu 6 procente mai mare decât media naþionalã, de 10%. 


Articole înrudite