23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se face ordine pe trotuarele oraşului!
Se face ordine pe trotuarele oraşului!
Primăria Galaţi continuă în forţă un demers început acum câţiva ani şi anume cel legat de punerea la pământ a construcţiilor provizorii care au răsărit în multe zone din oraş în perioada 1990-2000. Ieri, în prezenţa viceprimarului Galaţiului, social-democratului Nicuşor Ciumacenco, a început cea mai mare operaţiune de demolare a chioşcurilor provizorii amplasate în Piaţa Energiei, la care au participat reprezentanţi ai Primăriei, poliţişti comunitari şi angajaţi ai Serviciului de Administrare a Domeniului Public (SADP). Nu putem decât să salutăm iniţiativa reprezentanţilor Primăriei Galaţi de a face ordine pe trotuarele oraşului, mai ales că ziarul nostru a susţinut timp de mai bine de un an (în perioada 2007-2008) o campanie de presă care a avut ca temă curăţarea Galaţiului de tot felul de construcţii provizorii inestetice care urâţeau faţa municipiului nostru.

Primul pas: demolarea a 11 chioşcuri care nu mai aveau contracte cu municipalitatea

Acţiunea de punere la pământ a chioşcurilor, începută la primele ore ale dimineţii, s-a desfăşurat fără incidente, iar cei mai mulţi dintre trecătorii care se opreau să vadă ce se întâmplă au salutat faptul că se face curat în Piaţa Energiei. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care a supravegheat lucrările de demolare a chioşcurilor, a declarat că a fost începută cea mai mare operaţiune de demolare a chioşcurilor, urmând să fie dezafectate 11 construcţii provizorii amplasate în zona respectivă după ce în prealabil proprietarilor nu le-au mai fost prelungite contractele de închiriere.
„Proprietarii au fost notificaţi din timp şi multe dintre aceste chioşcuri erau goale, deci nu se mai desfăşura nici un fel de activitate în ele. Deci nu se pune problema ca cineva să îşi piardă locul de muncă în urma acestei acţiuni de demolare a chioşcurilor. Cred că este nevoie ca în Galaţi să se facă un comerţ civilizat. Nu putem încerca să modernizăm Galaţiul fără a depăşi o etapă care este deja istorie în orice oraş civilizat, şi anume prezenţa chioşcurilor. Ele au dispărut de mulţi ani, de exemplu din Bucureşti, Sibiu sau Braşov, fără a mai pune la socoteală că nu pot fi întâlnite nicăieri în Europa dezvoltată”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.
Viceprimarul Galaţiului a mai spus că începând din anul 2009 au fost demolate aproximativ 30 de chioşcuri iar acţiunea va continua şi în următoarea perioadă. Un alt aspect foarte important asupra căruia viceprimarul a atras atenţia a fost acela că, dincolo de aspectul legat de faptul că aceste chioşcuri nu au ce căuta pe trotuare sau spaţii verzi, unele chioşcuri nu sunt dotate corespunzător pentru a asigura păstrarea produselor alimentare în condiţii de siguranţă.

Demolarea chioşcurilor, generată de modernizarea străzii Basarabiei

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a explicat că acţiunea de demolare a chioşcurilor a fost determinată de modernizarea străzii Basarabiei pe tronsonul cuprins între bulevardul George Coşbuc şi Piaţa Energiei, valoarea totală a investiţiei fiind de 11,7 milioane de lei, inclusiv TVA, firma constructoare fiind Marivila COM SRL Bucureşti.
„Strada a fost reparată pe o lungime totală de 1,15 kilometri. S-a intervenit asupra a 10.900 metri pătraţi de carosabil - din care 2.800 au fost dale de beton iar 8.100 metri pătraţi de asfalt - şi s-au reparat 4.100 metri pătraţi de trotuare. De asemenea, reţeaua de apă şi canalizare a fost refăcută pe o distanţă de 1.100 de metri liniari. Lucrările la reţeaua de alimentare a tramvaielor au prevăzute montarea a 67 stâlpi de susţinere, 2,5 kilometri fir de cupru de contact, 121 lămpi de iluminat stradal şi 2,3 kilometri linii de tramvai”, a mai spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

„Este foarte bine că se demolează chioşcurile!”

Ne-a spus Ionel Fluture, în vârstă de 66 de ani, care trecea prin zonă împreună cu soţia sa. ”Eu locuiesc în Micro 40, dar trec pe aici des. Este foarte bine că se dărâmă chioşcurile astea, pentru că nu aveai pe unde să treci pe trotuar. Sper să se facă asta şi în alte locuri din Galaţi”, ne-a spus domnul Fluture.
O altă gălăţeancă impresionată de iniţiativa municipalităţii de a pune chioşcurile la pământ a fost şi Elena Berendici, în vârstă de 63 de ani, care trece zilnic prin zona Pieţei Energiei, ieri dimineaţă fiind însoţită de cele două nepoţele ale sale. „Eu cred că este foarte bine ceea ce se face. Chioşcurile trebuie dărâmate iar trotuarele trebuie eliberate, pentru că nu aveai loc să treci pe aici. În plus, nici nu arătau frumos”, ne-a mai spus doamna Berendici.
Şi George Covei, care locuieşte în zonă, ne-a spus că acele chioşcurile stricau faţa Pieţei şi că zona arăta a mahala, nu ca una civilizată. „Eu am stat câţiva ani în Timişoara şi aşa ceva nu am văzut, adică chioşcuri amplasate pe trotuare, care mai arătau şi urât. Era timpul să se facă ceva şi în zona asta cu chioşcurile astea”, ne-a mai spus tânărul de 30 de ani.

„Monitorul de Galaţi” sprijină iniţiativa Primăriei


Faptul că Primăria Galaţi încearcă să facă ordine în ceea ce priveşte construcţiile provizorii care au împânzit în anii 1990-2000 în anumite zone ale oraşului nu poate decât să ne bucure. După cum se ştie, ziarul nostru a demarat în 2007, din proprie iniţiativă, o campanie de conştientizare a pericolului reprezentat de aceste chioşcuri. Construcţiile ilegale (construite pe trotuare sau spaţii verzi, aproape de intersecţii, blocând vizibilitatea etc.) dau o notă dezolantă oraşului. În plus, vânzătorii din aceste chioşcuri lucrau în condiţii inumane, fără a beneficia de apă, ventilaţie şi grup sanitar. Asta ca să nu mai vorbim despre condiţiile de păstrare a mărfurilor, care de multe ori erau un atentat la siguranţa publică.
Galaţiul merită un comerţ civilizat şi de aceea salutăm efortul celor din Primărie, în special al arhitectul şef, Florentina Iugan, şi al viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care par să fi adus un suflu nou în administraţia locală, dovedind că vor ca oraşul să aibă încetul cu încetul o altă faţă şi să fie unul modern şi civilizat. Noi, ca organ media, îi vom sprijini în demersurile lor, dar aşteptăm şi din partea dumneavoastră idei şi soluţii în acest sens. Dacă vi se pare că ceva nu e în regulă în zona în care locuiţi, semnalaţi-ne acest lucru şi noi vom transmite edililor doleanţele dumneavoastră. Împreună putem schimba faţa acestui oraş.

Articole înrudite