Noua schemă de pre-pensionare, pusă în aplicare al doilea an consecutiv pe platforma siderurgică şi care se adresează celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la data de 31 decembrie 2016 nu a atras prea multe persoane care doresc să părăsească de bună voie societatea. Măsura a intrat în vigoare la 1 iunie şi cererile se pot depune până la data de 15 iulie, acestea urmând a fi analizate în perioada iulie - august.
Până la data de 19 iunie, în aproape trei săptămâni de la aplicarea schemei, doar 287 de siderurgişti s-au înscris în programul de prepensionare, cererile lor urmând să fie analizate de către conducerea unităţii. Este posibil ca în ultimele zile să se înregistreze mai multe cereri, pentru că acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată când s-a lansat o astfel de schemă de plecări voluntare/pre-pensionare. Siderurgiştii ale căror cereri de plecare voluntară vor fi aprobate vor primi o sumă fixă de 22.000 lei, la care se adaugă un bonus de cel mult 12 salarii compensatorii, acordat în funcţie de numărul de luni pe care l-ar avea până la împlinirea termenului pentru pensionare. Ca exemplu, un salariat care ar urma să se pensioneze în mod normal în decembrie 2015, dacă ar intra în programul de prepensionare va primi o suma fixă de 22.000 lei în momentul plecării, plus şase salarii compensatorii, acordate în tranşe lunare. Conducerea combinatului îşi rezervă dreptul de a respinge cererile angajaţilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, dar sunt indispensabili în activitatea combinatului. Cum schema se aplică celor care mai au puţin până la pensie, conducerea vizează în primul rând reducerea cuantumului contribuţiilor plătite la bugetul statului, dacă ţinem cont că pentru salariaţii cu experienţă şi vechime sumele plătite la stat sub formă de contribuţii sunt foarte mari.
Anul trecut, în urma schemei de prepensionare, au părăsit unitatea 365 de persoane, astfel încât la sfârşitul anului mai lucrau pe platforma siderurgică 6.752 de angajaţi.