17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sanjeev Gupta, acţionarul majoritar al Liberty House Group, a mai încercat să facă afaceri în România
Sanjeev Gupta, acţionarul majoritar al Liberty House Group, a mai încercat să facă afaceri în România

ArcelorMittal a anunţat, vineri, 12 octombrie 2018, că a vândut unităţile siderurgice din Republica Cehă, România, Macedonia şi Italia. ”ArcelorMittal anunţă azi că a primit o ofertă irevocabilă din partea Liberty House Group pentru achiziţia ArcelorMittal Ostrava (Republica Cehă), ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Skopje (Macedonia) şi ArcelorMittal Piombino (Italia). Cele patru unităţi sunt parte a pachetului de separare pe care Compania l-a agreat cu C.E. (Comisia Europeană) în timpul investigaţiei de fuziune privind achiziţia de către Companie a Ilva S.p.A . Încheierea tranzacţiei este subiect al încheierii achiziţiei Ilva de către Companie şi este condiţionată de aprobarea C.E. precum şi de concluziile consultărilor de informare cu Comitetele de Întreprindere la nivel european şi local. Negocierile continuă cu părţi interesate în privinţa vânzării altor active – ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) şi câteva linii de finisare în Liege (Belgia), incluse în pachetul de separare”, se arată în comunicatul ArcelorMittal.
Cu privire la această tranzacţie, Bogdan Grecu, director general al ArcelorMittal Galaţi - Skopje a declarat: “Această etapă din istoria noastră deschide oportunităţi noi nu doar pentru continuarea producţiei de oţel la Galaţi ci şi pentru modernizarea Combinatului”.
Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta (46 de ani) şi are sediul la Londra şi filiale în Dubai, Singapore şi Hong Kong.

Liberty House Group

Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat vineri, 12 octombrie 2018, un acordul condiţionat pentru cumpărarea celor patru combinate siderurgice din Europa, având peste 12.500 de angajaţi. Prin această tranzacţie importantă care ar majora capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Tranzacţia depinde de aprobarea Comisiei Europene şi de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaţilor la nivel local şi european.
”Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty, care deja deţine o poziţie puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oţel şi aluminiu în industria auto, aviaţie şi în sectoare de inginerie specializate precum şi în Australia ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură. Grupul furnizează oţel pentru industrua auto, şi alte industrii, din SUA. Noile active europene vor majora capacitatea de producţie a grupului Liberty printr-o gamă completă de produse laminate plate şi lungi şi vor ajuta Grupul să dezvolte mai departe modelele de producţie principale şi marca de producţie durabilă GREENSTEEL în centrele industriale ale Continentului. Anunţul de astăzi vine în urma recentei lansări a programului de investiţii a grupului Liberty în Franţa, unde s-a achiziţionat ultimul producător naţional de roţi din aluminiu şi s-a convenit cumpărarea celei mai mari topitorii de aluminiu din Europa de la Dunkerque, printr-o tranzacţie care urmează a fi încheiată în curând. Grupul Liberty a obţinut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, împotriva concurenţei din partea altor producători. (...) Grupul Liberty a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregăti o tranzacţie care să satisfacă cerinţele Comisiei Europene şi să creeze un viitor sigur pentru aceste întreprinderi în cadrul Alianţei GFG”, se arată în comunicatul de presă Liberty House Group transmis redacţiei Monitorul de Galaţi.

Care sunt planurile de viitor

Alianţa GFG, din care face parte Grupul Liberty, este un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezentă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial. Alianţa, care are un efectiv de angajaţi de aproximativ 14.000 persoane şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 15 miliarde de dolari, include întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca "Liberty", un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca "SIMEC", Wyelands, o filială bancară şi financiară, precum şi o filială imobiliară, JAHAMA Estates.
Preşedintele executiv al Alianţei GFG, Sanjeev Gupta, a declarat: “Am plăcerea să anunţ această tranzacţie importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată, aceste achiziţii vor dubla efectivele noastre şi capacitatea de producţie mondială, oferindu-ne o prezenţă puternică în centrul principalelor regiuni de producţie din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziţie puternică în cadrul lanţurilor interne de distribuţie ale acestor economii naţionale cu dezvoltare rapidă şi să devenim o parte esenţială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare şi suntem nerăbdatori să-i primim în Alianţa GFG”.
Jay Hambro, şeful departamentului de investiţii al Alianţei GFG Alliance, a dezvăluit faptul că Alianţa GFG are de gând să se extindă şi în alte sectoare de activitate: “După intrarea noastră în aceste ţări, ca producător de oţel, suntem nerăbdători să lucrăm cu parteneri pentru a introduce şi alte întreprinderi din grupul GFG în aceste regiuni. Dorim să explorăm oportunităţile referitoare la echipele de infrastructură, resurse şi energie regenerabilă de succes ale SIMEC, echipa noastră de servicii financiare de la Wyelands, precum şi specialiştii din domeniul imobiliar din JAHAMA, ca parte a ofertei globale a GFG.”

Cine este Sanjeev Kumar Gupta

Sanjeev Kumar Gupta s-a născut în 1971 în Ludhiana, Punjab (India), într-o familie de industriaşi. El este preşedintele executiv al Liberty House şi conduce Alianţa GFG (Grupul Familiei Gupta). A studiat economia la Trinity College, Cambridge, unde de fapt, în 1992, a înfiinţat compania Liberty House Group. În ultimii ani, grupul condus de Sanjeev Gupta a preluat de la gigantul Tata Steel mai multe unităţi din industria oţelului în UK şi China, iar în 2017 Sanjeev Gupta şi-a extins afacerile şi în Australia. Gupta este căsătorit cu o britanică, Nicola, din Canvey Island, Essex, soţia devenind şi trezorierul companiei. Cei doi au păstrat secretă relaţia timp de şapte ani până în 2008, când s-au căsătorit. Au trei copii şi locuiesc în Bellevue Hill, New South Wales, Australia.
„Ăsta e un om care cunoaşte România, pentru că a lucrat cu România şi înainte de ‘90. El este cel care a vrut să facă oţelăria la Olteniţa. A cumpărat vreo 40 de hectare de teren, portul, dar Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare nu a creditat împrumutul de vreo 200 de milioane de euro. Din cauza aceasta a abandonat proiectul”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, relatează Mediafax. Transdanube Industries, companie care este deţinută prin offshore-ul Cobrom Investments Limited înregistrat în Cipru de familia indiană Gupta (fraţii Raj, Sanjeev şi Alok), anunţa în 2010 că va începe construcţia unei oţelării cu o capacitate de producţie de 500.000 de tone anual în 2011 în Olteniţa, investiţia totală însumând circa 150 mil. euro. Afacerile fraţiilor Gupta în România au început în 1999, când au înfiinţat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri, Trans Danube Commodities.


Articole înrudite