Compania ENGIE România demarează unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii de când au preluat Distrigaz. Compania a lansat, pe 25 iuşie 2019, n Sistemul Electronic Centralizat al Achiziţiilor - SICAP, o licitaţie cu o valoare estimată de 120 de milioane de lei (27 milioane de euro) pentru proiectare şi asistenţă tehnică în vederea reabilitării, optimizării şi extinderii reţelelor de gaze în 20 de judeţe din sudul României la care se adaugă şi municipiul Bucureşti. În plus, pe 23 iulie 2019, ENGIE a lansat încă o licitaţie în vederea atribuirii unui contract de 157 de milioane de lei pentru angajarea de forţă de muncă temporară pentru aceeaşi activitate: extinderea şI reabilitarea gazoductelor existente, dar şi instalatori, frigotehnişti, cititori de contoare.
Obiectul achiziţiei privind investiţiile este: “Proiectare şi asistenţă tehnică lucrări de reabilitare/sistematizare/optimizare sistem distribuţie şi înfiinţare distribuţii noi gaze naturale în toate localităţile (sate, comune, oraşe) aferente judeţelor: mun. Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Prahova, Braşov, Covasna”, iar durata contractului din momentul semnării este de 36 de luni.
Unul din motivele care ar putea sta la baza decizie companiei franceze de a investi sume colosale în reabilitarea, dar mai ales extinderea sistemului de distibuţie a gazelor naturale ar putea fi determinat de faptul că în anul 2018 s-a dat o lege prin care alimentarea cu gaze a localităţilor a fost declarată serviciu public şi dezvoltarea reţelei a fost trecută în sarcina autorităţilor locale, în cazul în care marii distribuitori nu doresc să-şi extindă reţeaua în localităţile mai izolate sau oraşe. În baza noilor reglementări legislative, primăriile ar putea concesiona lucrările de dezvoltare a reţelei de distribuţie a gazelor. Banii necesari pentru aceste lucrări pot fi accesaţi de primării din Fondul de Investiţii şi Dezvoltare.