21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Raportul final pentru blocul B8 din Mazepa: Se recomandă realizarea unui imobil nou
Raportul final pentru blocul B8 din Mazepa: Se recomandă realizarea unui imobil nou

Primăria municipiului Galaţi aduce la cunoştinţa gălăţenilor concluziile raportului final de expertiză pentru blocul B8, situat pe strada Melodiei nr. 8, unde au apărut tasări şi fisuri. Potrivit comunicatului municipalităţii remis presei, experţii îşi menţin opiniile comunicate anterior, în raportul preliminar, (Citeşte AICI) referitoare la cauzele care au condus la tasarea solului şi la degradarea structurii de rezistenţă a imobilului. "Din analiza la blocul B8 (scările 1 şi 2) se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) şi implicit nestructurale (fisuri şi crăpături la finisaje, pereţi compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcţie Sud-Est/Nord-Vest, şi de faptul că structura de rezistenţă nu este conformată seismic. Imobilul expertizat a fost declarat ca fiind încadrat în Clasa Risc Seismic I - risc de prăbuşire la cutremur. Totodată, potrivit experţilor, la momentul actual, în regim static, structura de rezistenţă a blocului B8 (scara 1 şi 2), nu prezintă risc iminent de cedare. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism", se arată în comunicatul citat.
În plus, se menţionează că fenomenele de tasare care au afectat terenul de fundare al blocului, respectiv scările 1 şi 2, se transmit şi perimetral şi sunt propuse măsuri de expertizare/consolidare şi pentru blocurile învecinate şi că se recomandă luarea în calcul a realizării unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare. Până la realizarea lucrărilor de consolidare recomandate, experţii precizează că este imperios necesar să fie stopate toate scurgerile de apă din reţelele existente în subsolul blocului, dar şi în perimetrul acestuia. De asemenea, în raport se recomandă următoarele măsuri preliminarii în vederea consolidării clădirii existente: realizarea urgentă a unor lucrări de împrejmuire a imobilului şi de semnalizare vizibilă atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte asupra riscurilor la care se pot expune cei care se află în apropierea clădirii şi înştiinţarea tuturor proprietarilor de utilităţi cu privire la riscurile de avariere/distrugere a dotărilor edilitare din zonă (gaz, apă potabilă, reţea canalizare, energie electrică, telefonie etc.) - ca urmare ca fenomenului de tasare care continuă.
Primăria municipiului Galaţi menţionează că va monitoriza cu măsurători topografice perimetrul afectat. Expertiza privind structura de rezistenţă a imobilului B8 situat pe strada Melodiei nr. 8 a fost realizată de societatea Proconrim S.R.L. Iaşi, iar valoarea contractului este de 78.000 de lei fără T.V.A.

Locatarii nu cred în concluziile expertizelor

Locatarii sunt supăraţi după ce au aflat concluziile expertizelor făcute de municipalitate care arată că principala cauză a degradării locuinţelor este cauzată de umezirea terenului blocului datorită reţelelor de apă şi de canalizare ale asociaţiei. Oamenii nu cred asta şi spun că de vină este doar avariile repetate în urmă lucrărilor făcută în zonă de societatea Apă Canal. Expertiza preliminară a arătat că şi acestea au o parte de vină, dar că problemele sunt mult mai vaste şi ţin de defecte în construirea blocului, de defecte ale cimentului, de faptul că fundaţia nu este adecvată, dar şi de scurgerile existente în reţelele blocului.

12Bloc2

"Eu sunt extrem de supărat şi se escamotează adevărul, iar restul locatarilor sunt înnebuniţi, sunt aşa de supăraţi şi într-o stare cruntă, sunt oameni bolnavi, bătrâni. Nu este din cauza asociaţiei această problemă, asociaţia are vină zero, problema este de la avariile celor de la Apă Canal", spunea, supărat, Virgil Anton, locatar şi fost preşedinte de asociaţie. "Norocul a fost că nu au fost ploi în toamna asta, dacă erau ploi multe, partea asta de bloc era dărâmată până acum", crede şi alt locatar. Locatarii blocurilor vecine se tem să nu aibă aceeaşi soarta ca vecinii lor. Mai ales că experţii au precizat că, din cauza solulul şi a umezelii, în toată zona pot apărea astfel de probleme.
"Sunt îngrijorată, foarte îngrijorată. Deja sunt crăpături şi în zona blocului nostru, la exterior", se plângea o altă locatară. Pentru că este necesară consolidarea blocului şi pentru că este vorba despre locuinţe private, Primăria poate cel mult să ajute locatarii să obţină fonduri guvernamentale pentru consolidare, dar nu să plătescă efectiv lucrarea.

Citeşte pe aceeaşi temă:
- Panică în cartierul Mazepa: O fisură în asfalt, lungă de peste 20 de metri, se măreşte pe zi ce trece
- Se pregăteşte evacuarea locatarilor blocului B8 din cartierul Mazepa
- Primăria municipiului Galaţi caută ”spaţii ce ar putea deveni, pentru o perioadă determinată de timp, locuinţe de necesitate”
- Ionuţ Pucheanu: ”Situaţia de la B8 nu este nici cea mai gravă, nici cea mai bună”


Articole înrudite