Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a făcut o analiză complexă a situaţiei actuale a salariaţilor din sănătătate constatând că 25% din cei infectaţi sunt salariaţi din sănătate, rata de infectare în rândul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cea a restului cetăţenilor. În data de 07 aprilie 2020, ora 20.00, de la începutul epidemiei, un număr de 1.087 de salariaţi din sectorul sanitar au fost confirmaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 reprezentând un procent de 24,60% din totalul cetăţenilor confirmaţi pozitiv (4.417).
64 de unităţi sanitare din 24 judeţe ale României au înregistrat cazuri pozitive în rândul angajaţilor, iar până la data de 07 aprilie, au fost raportaţi decedaţi 3 salariaţi din sistemul sanitar: o asistentă medicală angajată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta, o angajată din personalul auxiliar al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Popescu" din Focşani şi un angajat ambulanţier din Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava (cunoscut ca infectat în cadrul activităţilor profesionale).
Cele mai afectate judeţe sunt Suceava - 548 de salariaţi reprezentând 50,41% din total salariaţi confirmaţi pozitiv; Bucureşti - 250 de salariaţi reprezentând 22,99% din total salariaţi confirmaţi pozitiv; Botoşani - 48 de salariaţi reprezentând 4,41% din total salariaţi confirmaţi pozitiv.
Potrivit analizei Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", topul judeţelor după numărul unităţilor sanitare afectate se prezintă astfel: Bucureşti - 9 unităţi; Galaţi - 6 unităţi; Suceava şi Timiş cu câte 5 unităţi fiecare.
Cele mai afectate unităţi sunt Spitalul Judeţean de Urgenta "Sf. Ioan Cel Nou" Suceava - 375 de salariaţi, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc - 67 de salariaţi, Spitalul Municipal Fălticeni - 57 de salariaţi.
La Galaţi, până în data de 07 aprilie, se raportaseră 29 de cadre medicale infectate, astfel: la Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Sf. Cuv. Parascheva" Galati - 1 caz, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi - 1 caz, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi - 2 cazuri, la Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" Galaţi - 5 cazuri, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) - 11 cazuri şi la Căminul de bătrâni "Sf. Ilie" din Galaţi - 9 cazuri.
"Analiza este efectuată în baza datelor culese de personalul din cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea". Culegerea datelor s-a efectuat luând în considerare datele furnizate de presă, informaţiile din surse directe existente în cadrul unităţilor şi alte surse de informaţii. Procedura de culegere a datelor proprii a fost determinată de lipsa datelor publice în acest domeniu şi de refuzul instituţiilor de a le furnizat. Informaţiile evită distorsionările ideologice sau interesele strategice ce vizează manipularea datelor. Marja de eroare a informaţiilor a fost estimată la maxim 4%, ea luând în considerare atât erorile de comunicare publică cât şi efectele acţiunilor de ascundere a informaţiilor. Pentru o abordare critică a datelor am publicat repartiţia lor pe judeţe şi pe spitale. Distribuţia procentelor a fost calculată luând în considerare informaţiile aferente datei de 07.04.2020. La stabilirea numărului total au fost luate în considerare inclusiv cazurile de salariaţi infectaţi din reţelele sanitare separate (MAPN, MAI, CFR). Din cauza absenţei informaţiilor relevante, nu au fost incluse informaţiile privitoare la salariaţii din medicina de familie şi asistenţa socială. Intervalul de creştere analizat: de la 215 în data de 30 martie la 1.087 în data de 7 aprilie. Calcule procentuale s-au raportat la un număr de 250.000 de salariaţi din sectorul public, respectiv un număr de 20.000.000 cetăţeni", se arată în comunicatul Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".
VEZI raportul Federaţiei mai jos! ↓