În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ, din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.
„În Sfânta şi Marea Joi, în cadrul Vecerniei unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, trăim momentul Cinei celei de Taină şi, în chip văzut, primirea Sfântului Trup al Mântuitorului Iisus Hristos din Care se vor hrăni spre sănătate, spre iertare de păcate şi spre viaţa de veci bolnavii şi neputincioşii timp de un an de zile”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La finalul Dumnezeieştii Liturghii a fost împlinită şi rânduiala spălării picioarelor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul Catedralei Arhiepiscopale şi numeroşi credincioşi gălăţeni.
Ca în fiecare an, beneficiarii acestei rânduieli ritual au fost 12 copii aflaţi în situaţie de risc social, cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, proveniţi din familii sărace şi de la Centrul de Plasament „Irene şi Stuart“ din municipiul Galaţi.
La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa s-a încins cu ştergar şi a spălat picioarele celor 12 „mici ucenici“, după care le-a oferit făclii aprinse.
Adresându-se celor prezenţi, Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat faptul că spălarea picioarelor din Joia cea Mare înseamnă curăţire de păcate, iertare şi puterea de a iubi pe aproapele: “Înainte de Cina cea de Taină, smerindu-Se pe Sine, Mântuitorul Iisus Hristos a îngenuncheat în faţa ucenicilor Săi, după care le-a curăţit şi spălat picioarele. Această slujbă însă nu este o repetare a gestului Mântuitorului, ci o invocare a ajutorului Lui pentru a înţelege că spălarea picioarelor nu înseamnă spălarea exterioară a trupului, ci curăţirea sufletului de praful egoismului şi păcatelor pe care le săvârşim înaintea lui Dumnezeu şi a aproapelui nostru. Smerenia este darul cel mare primit de la Dumnezeu ca ajutor pentru a nu păcătui, pentru a ierta pe aproapele nostru şi pentru a avea puterea de darul de a iubi pe semeni aşa cum Mântuitorul ne-a iubit pe noi!”.
Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală. Activitatea cu caracter social-filantropic şi misionar din Joia cea Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu filiala gălăţeană „Sfântul Apostol Andrei“ a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România.