17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, pregătit în caz de intensificare a luptelor la Ismail
Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, pregătit în caz de intensificare a luptelor la Ismail

Mii de refugiaţi ucraineni au trecut pe la Isaccea de când a început războiul în Ucraina. Până la începerea războiului, angajaţii Navrom Bac nu permiteau ca la bord să fie mai mult de 100 de persoane, cu excepţia celor din autoturisme şi TIR-uri. Acum, în timpul zilei, trec şi câte 700 de refugiaţi. Cu toate acestea, deocamdată autorităţile de frontieră nu iau în calcul nici suplimentarea numărului de curse cu bac de la Isaccea, nici anularea acestora, deşi în regiunea Odesa se înregistrează explozii tot mai dese. Totuşi, dacă luptele se intensifică în regiunea Odesa, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră ia în calcul inclusiv închiderea temporară a punctului de frontieră pentru a preveni o eventuală scufundare a navelor cu pasageri la bord, scrie Europa Liberă România.

Prin punctul de frontieră de la Isaccea se poate trece cu un bac care pleacă din Orlivka (Ucraina) şi traversează pe o distanţă de aproximativ 600 de metri Dunărea în lat pentru a ajunge apoi în micul port din orăşelul tulcean. În acest moment, trecerea se face cu un singur vas, de tip bac, feribot, din cauza procedurilor de verificare din Ucraina, acolo unde este aplicată legea marţială motivată de război şi deci această situaţie nu ar permite un număr mai mare de curse peste Dunăre, au transmis reprezentanţii Poliţei de Frontieră pentru sursa citată.

Până la izbucnirea războiului cursele cu bacul dintre cele două state erau programate non-stop cam la 90 de minute. Acum, deşi aceste curse între frontiere au program liber în timpul zilei, pe perioada nopţii se fac curse doar pentru TIR-uri.

„De la ora şase dimineaţă, până seara mergem când se umple bacul. Nu mai aşteptăm să treacă 90 de minute. Asta până seara, până pe la 21.00-22.00. După această oră, în Ucraina nu se mai poate circula, aşa că traficul este mai redus”, au declarat reprezentanţii Navrom Bac, firma care operează vasul cu care se realizează trecerea Dunării dintre cele două state.

„Pentru moment, trecerea cu bacul de la Isaccea este una sigură şi foarte sigură. Nu este chiar niciun risc. Dacă se intensifică luptele foarte mult în regiunea Odesa şi ajung până în Ismail (n.r. - oraşul cel mai apropiat de Isaccea), se va opri temporar trecerea. Nu putem risca să mergem cu sute de oameni la bord printre bombe şi rachete”, au spus reprezentanţii Navrom Bac din Isaccea. Precizăm că între Isaccea şi Ismail sunt aproximativ 50 km.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din Isaccea au explicat că trecerea este în siguranţă şi nu sunt motive de teamă. Pentru a preveni un dezastru, bacul este însoţit aproape permanent de nave de mici dimensiuni ale Ministerului de Interne care să intervină rapid în caz de urgenţă.

„Am discutat care ar fi posibilităţile de procesare şi de transport în momentul în care numărul ar creşte. Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluenţă mai mare; am aflat de la Ministerul Transporturilor că există rezervă la Galaţi şi pot fi puse la dispoziţie mai multe bacuri, astfel încât să se asigure un ritm mai mare de trecere”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, marţi seară, aflat la Isaccea.


Articole înrudite