22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Profesorul Anului din mediul rural căutat la Galaţi
Profesorul Anului din mediul rural căutat la Galaţi

Teach for Romania dă startul nominalizărilor pentru a treia ediţie a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2024, şi caută profesorii care reuşesc să demonstreze că, oricât de mari ar fi provocările, educaţia de înaltă calitate este posibilă în şcoala din mediul rural!

Cea de-a treia ediţie a evenimentului va pune din nou reflectoarele pe calitatea educaţiei din mediul rural, promovând acele cadre didactice care cred în potenţialul fiecărui copil, care se pregătesc şi îşi folosesc toată creativitatea şi resursele pentru a le oferi acestora şansa la un viitor mai bun prin educaţie modernă, de calitate, relevantă. "Gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină şi celebrează eforturile şi rezultatele oamenilor excepţionali care lucrează în învăţământul din mediul rural. Prin această competiţie ne dorim să aducem un plus de vizibilitate profesorilor, învăţătorilor, educatorilor din mediul rural care cred în potenţialul fiecărui copil, care se pregătesc şi îşi folosesc toată creativitatea şi resursele pentru a le oferi acestora şansa la un viitor mai bun prin educaţie modernă, de calitate, relevantă. Oameni care pot să inspire şi care schimbă faţa sistemului de educaţie din România. (...) În România, 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează şcoala. Tot 1 din 5 elevi nu reuşeşte să ia nota 5 la Evaluarea Naţională, de două ori mai mulţi decât în mediul urban. Mai mult decât atât, la începutul anului şcolar trecut 5 din 10 copii din mediul rural au avut dificultăţi de scris şi citit conform evaluărilor Teach for Romania. Cu toate acestea, există copii din mediul rural care reuşesc să sfideze aceste statistici, cu sprijinul unor profesori, învăţători şi educatori profesionişti. Aceste cadre didactice reuşesc să depăşească provocările numeroasele care vin cu predatul în mediul rural - naveta dificilă şi zecile de ore pierdute pe drum în fiecare săptămână, normele împărţite între 3 sau chiar 4 şcoli mici, nevoile diferite, mai mari, ale elevilor lor care depind de ei pentru a găsi determinarea de a da o şansă educaţiei. Aceşti profesori, învăţători, educatori demonstrează că pot oferi educaţia de calitate pe care orice copil o merită şi la sat, cu efort, motivaţie puternică, profesionalism, pregătire adecvată şi respect pentru cariera provocatoare pe care şi-au ales-o. Aceşti profesionişti merită să iasă din anonimat", transmite Teach for Romania.

Ediţia a 3-a a Galei Profesorului din Mediul Rural vine cu două categorii noi de nominalizare dedicate cadrelor didactice din învăţământul preşcolar şi, respectiv, cadrelor didactice debutante. Pentru fiecare categorie, un juriu format din 5 persoane va evalua fiecare candidatură şi va oferi un punctaj pe baza grilei de evaluare. Din juriu vor face parte: reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în educaţie, reprezentanţi ai sectorului business, elevi, parteneri instituţionali, parteneri media, profesori sau alumni susţinuţi de Teach for Romania. Primele 3 candidaturi conform punctajului, din fiecare categorie, vor fi documentate în teren pentru a verifica validitatea informaţiilor furnizate. "Vom acorda recunoştinţă, vizibilitate şi premii profesorilor câştigători pornind de la nominalizările făcute de elevi, părinţi, alte cadre didactice, directori, inspectori şcolari, reprezentanţi ai entităţilor cu activitate în domeniul educaţional (ONG-uri, entităţi media, instituţii publice) şi alţi membri ai comunităţii. Categoriile de nominalizare sunt: Educatori; Profesori debutanţi; Dezvoltarea literaţiei (a abilităţilor de citit-scris); Dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale; Dezvoltarea leadership-ului la elevi; Prevenirea abandonului şcolar; Implicare în comunitate", precizează Teach for Romania.

! Nominalizările pot fi făcute până pe 10 decembrie, 23.59, pe site-ul https://teachforromania.org/gala-2024 pentru proiectele derulate în perioada septembrie 2022 - august 2023 şi poate fi nominalizat orice cadru didactic (educator, învăţător, profesor, consilier şcolar). Anunţarea câştigătorilor va fi făcută în cadrul unui eveniment de premiere organizat în data de 15 februarie 2024. Pentru mai multe detalii despre categoriile de nominalizare, procesul de jurizare, premii, regulamentul competiţiei poate fi consultat aici: https://teachforromania.org/wp-content/uploads/2023/10/Regulament-Gala_2024.docx.pdf. Reamintim că în 2022, Alina Iuliana Făinarea, consilier şcolar din Corod, a fost pe podium în Gala Profesorul Anului din mediul rural.


Articole înrudite