Solicitările de debranşare depuse de persoanele fizice care locuiesc în zonele unitare de încălzire centralizată din Galaţi şi care din acest motiv nu pot renunţa la serviciile Apaterm au constituit una dintre temele cele mai discutate în cadrul şedinţei de Consiliu Local care a avut loc joi. Subiectul a fost deschis de consilierul local PSD Hristache Bogatu care a subliniat faptul că mullţi gălăţeni sunt trimişi zadarnic de la Apaterm la Primărie, deoarece cererea nu le este aprobată.
Primarul Marius Stan a punctat că la ora actuală Apaterm nu are voie să aprobe debranşarea, tocmai pentru a nu văduvi zonele unitare de căldură, deoarece acest lucru ar însemna „moartea întregului sistem centralizat. Odată mort, mort rămâne!”, a punctat edilul.
Primarul Stan a recunoscut totuşi că asigurarea încălzirii oraşului este cea mai mare problemă şi că la ora actuală nu s-au identificat soluţii pentru ca la iarnă oraşul să aibă căldură, şi asta din cauza rău-platnicilor, iar în acest moment nu există soluţie pentru a avea căldură în această iarnă, din cauza rău-platnicilor. ”Dacă locatarii ar achita măcar o parte din datoria din urmă, s-ar înfiinţa fondul pentru a putea asigura gazul pentru producţia curentă de apă caldă şi căldură, dar n-o fac. Şi n-o fac în continuare, pentru că aşa au fost învăţaţi timp de 20 de ani. Va trebui să-i dezvăţăm! Şi vom fi nevoiţi până la urmă să dăm creanţa Apaterm unei societăţi de recuperare, care nu are mamă, nu are tată, şi-i va scoate pe oameni din case. Vor veni tot la noi, la Primărie, dar asta este, îi avertizăm de pe acum, să ştie ce-i aşteaptă”, a spus primarul Stan. Totuşi, trebuie spus că şi reducerea în ultimii 25 de ani a locurilor de muncă a condus la o rată mare a şomajului, ceea ce înseamnă că sunt şi gălăţeni care nu au din ce să îşi plătească întreţinerea. De asemenea, poate şi atragerea de fonduri pentru anveloparea blocurilor, ar detemina un consum mai redus de energie termică iarna.
Semnal de alarmă tras de city-managerul Aurel Vlaicu
City-managerul Primăriei Galaţi, Aurel Vlaicu, a ţinut să precizeze că factura aferentă pentru căldura consumată iarna trecută a fost plătită în proporţie de numai 60%, din care jumătate a fost susţinută de bugetul local şi de Guvern şi restul de populaţie. „La Galaţi există 63.000 de apartamente care vor rămâne fără căldură, şi aici mă refer şi la şcoli şi spitale. Trebuie făcut un bilanţ energetic, pentru că sunt scări în care nu se mai justifică alimentarea centralizată deoarece mulţi au centrale termice de apartament. Sunt pierderi foarte mari pe conductele care nu au consumatori. Plata încălzirii este esenţială, dar trebuie discutat ce facem ca bilanţ energetic, pentru că timpul trece şi ar trebui să gândim, pe următorii trei ani, o dezvoltare pe zone a oraşului, eludând Electrocentrale”, a subliniat consilierul PNL Săvel Rotaru.
Problema căldurii, discutată şi la Bucureşti
Marius Stan a afirmat că săptămâna viitoare vor avea loc discuţii cu reprezentanţii CET, la Bucureşti, iar soluţia va fi prezentată în Consiliul Local, supusă dezbaterii publice şi adoptată sub forma unei hotărâri de Consiliu Local. „Nu reuşim să găsim niciun investitor, pentru că reţeaua principală este a Electrocentrale care este în insolvenţă, iar conductele principale sunt puse gaj la Romgaz. Suntem într-o dificultate majoră. Rămâne să avem o discuţie foarte serioasă la nivel de Guvern. La Bucureşti vom solicita accesul la reţeaua principală la Electrocentrale. Mai există o variantă, şi anume aceea de a reactiva centrala CET din Ţiglina II, care funcţionează pe gaz, care în timp a fost dezafectată şi care, dotată cu motoare de nouă generaţie, ar putea asigura căldura şi apa caldă necesară pentru tot oraşul. Dar e o investiţie imediată şi nu cred că poate cineva, într-un timp atât de scurt, să realizeze investiţia asta. Ar trebui să stăm cocoşaţi la mila Guvernului, să mai facă un efort financiar ca să ne scoată din iarna asta”, a mai declarat Marius Stan. Ideea de a apela iar la ajutorul Guvernului pentru plata facturilor la iarnă nu pare a fi totuşi o soluţie cea mai bună, deoarece gălăţenii nu vor plăti în continuare utilităţile ştiind că vor fi ajutaţi de guvern. De asemenea, poate ar trebui repusă pe tapet o iniţiativă discutată în fostul Consiliu Local, când consilierii locali ai PDL au propus ca subvenţia pentru enerrgia termică acordată de la bugetul local să aibă valoare diferenţiată, în funcţie de venitul mediu net pe membru de familie, iar societăţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea la bloc să nu beneficieze de subvenţie ca şi în cazul persoanelor fizice.