26 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prioritate zero: Deblocarea localităţilor izolate
Prioritate zero: Deblocarea localităţilor izolate

Viscolul blocase, joi dimineaţă, 23 de drumuri judeţene şi izolase 33 de localităţi. În jurul orei 15, însă, mai rămăseseră blocate 27 de localităţi. La acea oră se depuneau eforturi deosebite pentru eliberarea căilor de acces şi deblocarea localităţilor încă izolate: Cruceanu, Roşcani, Corni, Măcişeni, Griviţa, Călmăţui, Cuca, Schela, Sârbi, Braniştea, Dobrineşti, Fântâni, Grozăveşti, Mălureni, Vizureşti, Tecucelu Sec, Hânţeşti, Scânteieşti, Ciurăştii Noi, Ciurăştii Vechi, Pupezeni, Zărneşti, Smulţi, Urleşti, Pleşa, Aldeşti şi  Mândreşti.
Structurile judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de militarii din Garnizoana Galaţi şi lucrătorii de la drumurile judeţene şi naţionale, au acţionat în permanenţă pentru diminuarea şi înlăturarea efectelor viscolului. Nu au fost urgenţe medicale la care nu s-a putut ajunge. Excepţie a făcut un caz din Urleşti - o femeie de 31 de ani a căzut pe gheaţă şi avea stări de rău. Ea a fost adusă la Galaţi cu un elicopter. Acelaşi elicopter urma să preia un bolnav de la Spitalul de Urgenţă. „Peste noapte au fost multe solicitări de ajutor de la bonavii cu afecţiuni cardiovasculare. Au fost şi trei persoane hipotermice, două în Galaţi şi una în judeţ, dar şi alte opt persoane căzute în stradă”, a precitauat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi. În timpul nopţii, o ambulanţă care n-a mai putut ajunge la Corni a fost deszăpezită de oamenii din Valea Mărului. „Noi am avut drumurile deschise aici, în Valea Mărului, nu am fost izolaţi. Aşa că atunci când Corni avea nevoie de ajutor, am mers noi. Am scos bolnavii de acolo şi i-am adus la ambulanţa care ajunsese aici. Vreau să spun că m-a impresionat asistenta de pe ambulanţă, o fată bravo ei, jos pălăria. A dat la lopată cot la cot cu bărbaţii”, a spus Virgil Doca, primarul din Valea Mărului.

Jandarmii, pompierii şi armata, la deszăpezire în judeţ

Situaţia actuală şi măsurile dispuse au fost prezentate joi tuturor membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de către prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol. „În conformitate cu planul de acţiuni, ordinul este să ajungem la localităţi pe drumul normal, pe câmp, prin orice mijloace, astfel încât nu rămână nicio localitate izolată, să putem asigura urgenţele medicale şi eventual aprovizionarea cu cele necesare! Am dispus la primele ore ale dimineţii să desfăşurăm mai multe activităţi în paralel, astfel încât să ajungem la oamenii din localităţile izolate. Am hotărât cu colegii de la Jandarmerie ca 50 de jandarmi să acţioneze în special pe zona de nord a judeţului, la Nicoreşti, Buciumeni, Poiana, Suceveni, Oancea şi Schela. Personalul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va acţiona în zona centrală a judeţului, cu 50 de oameni, la Corni, Smulţi şi Cerţeşti, iar Poliţia de Frontieră va acţiona în zona punctului de frontieră Oancea, cu zece colegi. Armata ne ajută cu 50 de militari, împărţiţi în două detaşamente, 25 la Scânteieşti - tot cu ajutorul lor ieri (n.r. – miercuri) dimineaţă am reuşit să desfundăm drumul, dar din cauza viscolului s-a înfundat din nou - şi 25 la Bereşti Meria, cu cele şapte sate componente. Am dispus primarilor şi viceprimarilor, în primul rând, să pună la muncă şi «armata» de beneficiari ai Legii 416, aproximativ 10.000 de oameni, să-i ajute pe cei aflaţi în dificultate să poată ieşi din curţi. Azi-noapte am stabilit cu Consiliul Judeţului şi cu Drumurile Naţionale un program prioritar în acest sens”, a precizat prefectul Dorin Otrocol.

Utilaje de la privaţi şi verificări „la sânge”

Prefectul Dorin Otrocol a anunţat joi şi că, având ajutorul colegilor de la Structura Teritorială pentru Probleme Speciale, a contactat societăţile private, iar o parte au răspuns şi ajută cu utilaje, din spirit de civism şi solidaritate. „De asemenea, un sprijin substanţial am primit de la fermierii aflaţi în zonele limitrofe localităţilor izolate, care ne ajută cu tractoare de mare putere şi încărcătoare, astfel încât să ajungem în aceste localităţi nu neapărat pe drum, ci prin orice mijloace posibile. Toate urgenţele medicale de azi noapte au fost rezolvate, nu sunt probleme cu energia electrică sau cu aprovizionarea cu pâine, dar, preventiv, cu ajutorul unei societăţi de profil, avem la dispoziţie peste 2.000 de pâini, dacă vor fi solicitări în acest sens”, a spus prefectul.

Şefii de deconcentrate - luaţi în vizor de prefect, primarii - verificaţi la sânge

Prefectul Dorin Otrocol a verificat atât felul în care şefii deconcentratelor ţin legătura cu centrul, dar şi dacă primarii sunt la datorie şi au asigurat permanenţa. „Deşi am atras atenţia şefilor serviciilor deconcentrate să ţină telefoanele deschise, am avut marea surpriză să constat că sunt unii pe care îi caut de aseară de la ora 11.00 şi abia dimineaţă au deschis telefonul, lucru care nu este în regulă. În ceea ce priveşte primăriile, le-am verificat azi noapte, cu colegii din Prefectură: toate primăriile au avut asigurat serviciul de permanenţă, ceea ce înseamnă că primarii şi-au înţeles atribuţiile, comunică şi se ajută reciproc. Am rugămintea la toţi şefii de deconcentrate să rezolve problema accesului în instituţii cu personalul propriu, aşa cum am făcut şi noi, Prefectura, cu personalul propriu. Nu este o ruşine pentru nimeni să dea cu lopata zăpada deoparte”, a încheiat prefectul Otrocol.


Articole înrudite