24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primul Centrul de permanenţă pentru servicii medicale din Galaţi
Primul Centrul de permanenţă pentru servicii medicale din Galaţi

Astăzi are loc evenimentul de inaugurare a primului Centru de permanenţă independent care va deservi comunitatea locală. Centrul de permanenţă pentru servicii medicale se află în Galaţi pe str. Drumul Viilor nr. 14, bloc J4, parter. Centrul de permanenţă pentru servicii medicale este înfiinţat şi organizat în baza legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare. Nevoile de asistenţă medicală primară identificate la nivelul comunităţii locale au dus la înfiinţarea acestui centru, cerinţele din partea cetăţenilor municipiului Galaţi în acest sens datând de ani de zile. Primăria Municipiului Galaţi a asigurat şi a dotat spaţiul pentru funcţionarea corespunzătoare a Centrului de permanenţă, urmând să pună la dispoziţia Serviciului de Asistenţă Medicală fondurile necesare pentru plata serviciilor de curăţenie, pază şi a utilităţilor necesare funcţionării.

Centrul de permanenţă reprezintă un mod particular de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar care va funcţiona în afara programului de activitate al celor aproximativ 122 de medici de familie de pe raza municipiului Galaţi aflaţi în raporturi contractuale cu CJAS Galaţi. În echipele de gardă care vor asigura servicii în acest centru îşi vor desfăşura activitatea 19 medici de familie şi 7 asistenţi medicali. Centrul va funcţiona în regim de gardă în zilele lucrătoare între orele 15:00 – 08:00, iar  în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale şi zilele declarate libere de Guvernul României, garda începe la ora 8.00 şi durează 24 de ore.

Serviciile care pot fi acordate pacienţilor în Centru de permanenţă constau în:

-Asistenţa medicală în afecţiuni acute şi urgenţele medico-chirurgicale (cod verde), în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice;

-Trimitere către specialităţi în vederea internării în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie;

-Administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului;

-Eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei.

 

Articole înrudite