22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria vrea să cumpere stadionul Oţelul, Maternitatea şi Teatrul Gulliver
Primăria vrea să cumpere stadionul Oţelul, Maternitatea şi Teatrul Gulliver

La propunerea primarului municipiului Galaţi, Marius Stan (UNPR), consilierii locali au votat acordul de principiu pentru analizarea oportunităţii achiziţionării stadionului Oţelul, dar şi a altor două sedii, cel al Maternităţii „Buna Vestire” şi al fostului Teatru de Păpuşi Gulliver, ambele foste clădiri de stat dar care au fost restituite proprietarilor de drept, conform legilor proprietăţii. Deocamdată, aleşii au fost de acord doar de principiu cu ideea de a cumpăra aceste obiective, urmând ca o comisie formată din consilierii locali de la toate partidele să analizeze şi din punct de vedere financiar dacă acestea vor putea sau nu să fie cumpărate cu bani publici.
Analiza oportunităţii achiziţionării celor două clădiri – a Maternităţii şi Teatrului Gulliver – a fost inclusă în proiectul care, iniţial, nu conţinea decât analiza oportunităţii cumpărării stadionului Oţelul, propunere a primarului Marius Stan. Însă consilierii locali au insistat să includă şi celelalte două clădiri în lista celor care ar putea fi cumpărate de Primărie, propunere venită din partea consilierului local Ilie Zanfir.
„Pentru ce cumpărăm un stadion, Oţelul, când echipa Oţelul este în liga a III-a? De ce nu investim în reabilitarea stadionului Dunărea, pe care deja îl deţinem?”, a fost punctul de vedere al grupului de consilieri care s-au postat, initial, împotriva propunerii primarului de a cumpăra stadionul Oţelul, dar care, până la urmă, a votat analizarea oportunităţii acestei achiziţii, cu menţiunea de a se analiza şi cumpărarea Maternităţii şi fostului Teatru de Păpuşi.
Cât priveşte achiziţionarea bazei sportive Oţelul, inclusiv a stadionului (de pe care, în urmă cu 5 ani, echipa gălăţeană cu acelaşi nume câştiga titlul de campioană a României, participând la meciurile UEFA din Cupa Campionilor, o amintire tristă având în vedere că acum echipa Oţelul tocmai a căzut în Liga a III-a), potrivit proiectului, aceasta s-ar justifica prin faptul că actualul stadion pe care îl deţine Primăria Galaţi – stadionul Dunărea – se află într-o stare avansată de deteriorare, iar cluburile sportive locale nu îşi mai pot desfăşura acolo antrenamentele în condiţii normale.
„Costurile ridicate pentru modernizarea Stadionului Dunărea şi durata de execuţie a acestora demonstrează necesitatea achiziţionării la un preţ rezonabil a unei baze sportive funcţionale pentru a fi redată imediat circuitului sportiv”, se arată în proiectul de hotărâre.
Totodată, la proiectul de hotărâre au fost anexate şi reclamaţiile mai multor cluburi sportive locale (nu şi Oţelul Galaţi, care se antrenează pe jumătate din stadionul Ancora, restul fiind restituit unui proprietar!), respectiv, Fotbal Club Universitatea Galaţi, ASC Municipal Dunărea Galaţi, Fotbal Club Metalosport şi Asociaţia Clubul Sportiv Junior Galaţi, care spun că nu se pot antrena corespunzător pe stadionul Dunărea, aflat în stare de degradare avansată.
Deşi în proiectul de hotărâre nu se indică nicio sumă de bani privind costurile estimative de reabilitare a stadionului Dunărea sau cele de achiziţie a stadionului Oţelul, primarul Marius Stan a declarat în repetate rânduri că stadionul Oţelul ar putea fi achiziţionat cu suma de 1 milion de euro. Baza sportivă Oţelul se află în proprietatea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi (care şi-a exprimat recent intenţia de vânzare a bazei sportive), are o suprafaţă totală de 34.894,49 mp şi constă în: teren de fotbal cu nocturnă, instalaţii de stropit, instalaţie de încălzire, vestiare, grupuri sanitare, tribune, cabinet medical şi spaţii de cazare.
“La o evaluarea a Stadionului Dunărea vă spun că ar trebui minim 20 de milioane de euro pentru modernizare şi reabilitare. Nu avem aceşti bani. Acesta a fost motivul pentru care am tergiversat reabilitarea sa, am vorbit cu Fondul de Investiţii şi cu alte entităţi pentru finanţare, că noi nu avem norocul de la Craiova, Tg Jiu, Târgu Măgurele mai nou, să primim cadou de la Guvern. Trebuie să muncim... Pentru reabilitarea pistei de ateltism ar trebui 800.000 euro, pentru gazon, instalaţii de irigat, drenaj, încălzit - un milion de euro, pentru tribune şi anexe - probabil un alt million de euro. Apoi, pentru un stadion de nivel internaţional ar trebui un acoperiş şi noctură - probabil alte 15-20 milioane de euro. Nu ştiu cât este preţul la Oţelul, pe surse am aflat şi noi de 1 milion de euro, dar ArcelorMittal nu mai vrea să menţină baza sportivă, pentru că sunt costuri pe care nu le aprobă boardul lor central. Ei vor să renunţe şi ar fi devenit pârloagă. Deci avem ocazia să o achiziţionăm la un preţ mai mult decât derizoriu… Nu vă mai spun că, printr-o decizie de instanţă, plătim 4,2 milioane de euro pe 1,5 ha teren în zona EuroBingo, iar aici cumpărăm 3 hectare de teren, ca să nu mai spun de dotări”, a spus primarul Marius Stan. Acesta a admis, însă, că sunt necesare Galaţiului nu doar bazele sportive ci şi instituţii sanitare (precum Maternitatea), de cultură ( precum Teatrul de Păpuşi) sau de învăţământ (Colegiul Cuza). "Comisia respectivă va negocia şi cumpărarea acestor clădiri. Depinde totuşi şi de preţul cerut de proprietari... Dar trebuie protejate astfel de obiective, pentru a nu ajunge şi ele ruine", a mai spus Marius Stan.


Articole înrudite