08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
6.500 de doze de vaccin antigripal. Pentru tâtea doze de vaccin antigripal are deocamdată Direcţia de Sănătate Publică Galaţi bani să, cumpere pentru a-l distribuit gratuit. Aceasta ar fi prima tranşă de vaccin antigripal, ce se va face începând cu 1 noiembrie în Galaţi, în situaţia în care anul trecut judeţul a primit o primă tranşă de aproape 14.000 de doze. Problema este că acum dozele de vaccin nu mai vin de la Ministerul Sănătăţii, deja cumpărate, ci vor fi achiziţionate de fiecare direcţie de sănătate publică în parte, deoarece Ministerul Sănătăţii nu poate face direct achiziţia până nu rezolvă o problemă legată de Curtea de Conturi. ”Ministerul Sănătăţii ne-a trimis 71.000 de lei, din care trebuie ca până la 1 noiembrie să achiziţionăm noi, direct, vaccin antigripal la preţul recomandat de 11 lei cu tot cu TVA. Aşa ne vor ajunge bani pentru 6.500 de doze, mai puţin decât prima tranşă primită anul trecut de la Ministerul Sănătăţii. Vom mai primi însă alte traşe de vaccin antigripal după ce Ministerul Sănătăţii va putea să facă în sistem centralizat licitaţia pentru aceste vaccinuri antigripale. De la 1 noiembrie vom începe în Galaţi imunizarea gratuită a populaţiei ce intră în grupele de risc”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
Între timp s-a observat că scade numărul celor dispuşi să se vaccineze, fie că au sau nu la dispoziţie vaccin gratuit. În România avem o acoperire de 5% a persoanelor vaccinate din totalul populaţiei, în timp ce OMS cere o acoperire de 30% cel puţin. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a avut raportate săptămâna trecută circa 2.000 de viroze, dar, fiind prima raportare, aceasta nu este tocmai fidelă, spun specialiştii.
Cardiacii au plătit deja preţul răcirii vremii
Primele două zile de răcire bruscă a vremii au dat peste cap sănătatea celor mai sensibili. Este vorba de bolnavii cronic, mai ales de cardiaci, şi de copii. Deja bolnavii cronic au început să plătească preţul necesităţii organismului de a se adapta la o temperatură care a scăzut atât de repede de la o zi la alta.
”Două persoane cu afecţiuni cardiace vechi au făcut infarcte, unul după altul, pe fondul imposibilităţii organismului de a se adapt la temperatura care a scăzut prea brusc. Este vorba de o femeie de 63 de ani şi de un bărbat de 50 de ani. Răcirea bruscă a vremii a creat probleme şi în rândul copiilor sau bîătrânilor. A crescut foarte mult în ultimele două zile numărul apelurilor primite în dispeceratul ambulanţei de la persoane ai căror copii au prezentat stări febrile şi alte simptome cauzate de virozele respiratorii”, a precizat dr. Mihai Polinschi, director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
A crescut cu 50% numărul prezentărilor la Spitalul de Copii
Efectele răcirii vremii s-au observat şi la Spitalul de Copii, unde a crescut numărul micuţilor care prezintă simptome de viroze respiratorii. ”De la 80-100 de prezentări în 24 de ore am ajuns acum la 140-160 de prezentări. 50% din aceste cazuri sunt strict viroze respiratorii suferite de copii. Sunt, din fericire, în majoritatea cazurilor, forme uşoare, dar sunt şi câteva mai grave”, a precizat dr. Ginel Baciu de la Spitalul de Copii Galaţi. „Cât priveşte imunizarea copiilor, aş vrea să atrag atenţia că nu trebuie folosite în exces. Nu supraimunizaţi copiii cu medicamente de pe net sau site-urile de socializare, ci doar cu acordul medicului ”, a mai precizat Ginel Baciu.
”Nu îi cedează febra”
Dacă unii părinţi preferă să îşi doftoriocească singuri copii, alţii merg la medic. ”Nu îi scade febra deloc. Aştept acum să văd ce va spune medicul. Cred că şi răcirea asta a vremii l-a dat peste cap. Acum aş vrea să îmi dea ceva să îi scadă măcar febra şi să nu mai tuşească”, spunea Mihaela Păduraru, una dintre mămicile care îşi aduseseră ieri copilul răcit la Spitalul de Copii.
Nu se cer vaccinuri, ci doar imunostimulente pentru copii
Deocmadată în farmacii nu se observă o creştere a cererii privind vaccinul antigripal. ”Nu am prea avut astfel de solicitări. Nici la alte medicamente care întăresc imunitatea adulţilor nu este o foarte mare cerere. În aceste zile cele mai solicitate tratamente au fost cele care cresc imunitatea copiilor, gen preparate cu Echinaceae herba etc.”, a precizat Nela Mardare, farmacist.


Articole înrudite