22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ouă şi maioneză ţinute „la cald”, ca să nu „consume” aerul condiţionat
Ouă şi maioneză ţinute „la cald”, ca să nu „consume” aerul condiţionat

Adevărate bombe toxice, majoritatea magazinelor controlate de inspectorii sanitari în perioada caniculară, pun în pericol sănătatea consumatorilor. Şi aici nu vorbim de clasicele alimente expirate, ci de aer condiţionat ţinut închis în timp ce marfa fierbe pe rafturi, ori de ouă ţinute în frigiderele stricate deja. Dacă nefolosirea instalaţiilor de aer condiţionat poate părea un indicator opţional, a şocat păstrarea unei temperature de 25 de grade în unele frigidere in care se aflau ouă sau modul total necorespunzător în care erau păstrate alimentele perisabile.
Confiscările şi amenzile au încins buzunarele administratorilor. Ouă, maioneză la tub şi la borcan, plus napolitane ţinute la temperaturi apropiate de 30 de grade Celsius. De exemplu maioneza tub trebui ţinut la temperaturi între 4 şi 8 grade, iar termometrul inspectorilor arăta arată 29,1 grade. Borcanul cu maioneză trebuie ţinut până la maximum 20 de grade. Termometrul arată 29,6 grade, cu aproape 10 grade mai mult decât cere producătorul. În magazinele comtrolate, aerul condiţionat fusese deschis doar la sosirea controlului.
Şocul cel mai mare a fost în magazinele care vindeau ouă. Acolo termometrul arăta 25 de grade Celsius au 20, în situaţia în care ouăle se păstrează la maximum 17 – 18 grade Celsius. Aici, frigiderele erau stricate iar vânzătoarea se jura că habar nu avea şi că marfa de abia fusese primită. „Termometrul dintr-un frigider arată 25 de grade, există posibilitatea să nu fie corect. Temperatura de la nivelul produsului este de 25 de grade. În al doilea frigider, temperatura este de 20,4 grade. În al treilea frigider erau 17,3 grade, temperatură bună pentru păstrarea produsului. Ouăle se păstrează la maximum 17 – 18 grade Celsius. Vitrinele nu funcţionează corespunzător ori au fost oprite peste noapte. Toate aceste ouă vor fi scoase de la vânzare deoarece nu se respectă condiţiile de depozitare. Atâta timp cât un produs nu este păstrat în condiţiile recomandate de producător, el constituie un pericol pentru sănătatea publică”, a spus Daniela Turcu, inspector sanitar de stat la DSP Galaţi.
Amenzile au curs şi pentru aceste deficienţe, şi pentru faptul că unele vânzătoare aveau ojă pe unghii sau inele, fapt interzis cât manipulează produse perisabile. „Acţiunea de astăzi a avut ca scop verificarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare, având în vedere perioada caniculară în care ne aflăm, şi dacă sunt respectate prevederile Ordonanţei de Urgenţă 99/2000 privind personalul angajat. Am constatat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte depozitarea produselor alimentare, motiv pentru care vom încheia documentele necesare, vom opri de la comercializare produsele pe care le-am găsit depozitat necorespunzător şi vom aplica sancţiuni contravenţionale conform legislaţiei în vigoare.Principalele nereguli au constat în nerespectarea condiţiilor de depozitare recomandate de producători – temperaturi prea mari, mai ales la alimentele perisabile. Am descoperit că termometrele din vitrine nu erau funcţionale, în alte locuri acestea lipseau cu desăvârşire şi de asemenea nu erau completate acele rapoarte privind temperaturile. Coantumul amenzilor care poate fi aplicat porneşte de la minimum 1.000 de lei pentru o persoană fizică. Produsele păstrate necorespunzător se retrag de a consum. Şi cei care au aer condiţionat şi nu-l folosesc vor primi sancţiuni, dar am văzut că în general le folosesc, mai ales că şi clienţii au devenit mai pretenţioşi”, a mai spus Daniela Turcu. Toate produsele au fost scoase din vânzare.


Articole înrudite