24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Numeroase ilegalităţi în spatele exploziei care a zguduit Galaţiul
Numeroase ilegalităţi în spatele exploziei care a zguduit Galaţiul

Un adevărat val de anchete au fost deschise de mai multe instituţii gălăţene după ce o explozie a unui rezervor al unei staţii peco îngropată la propriu, aparent şi în acte, într-un subsol peste care s-a construit un hotel şi o spălătorie a zguduit Galaţiul. Subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Explozie puternică la un hotel din Galaţi (FOTO/VIDEO)“.

În urma incidentelor de luni, 09 decembrie 2019, poliţia a deschis un dosar penal de distrugere din culpă. „În urma incidentului care a fost sesizat la secţia 3 poliţie Galaţi, prin apel la 112, a fost deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă”, a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Proprietarul iniţial al afacerii a murit în a doua jumătate a anului 2013, iar firma a ajuns în insolvenţă la un lichidator judiciar care a vândut-o, afacerea s-a subînchiriat, aşa că încă nu se ştie clar nici acum cine şi ce răspundere poartă. Pompierii au anunţat că în luna martie a acestui an au amendat cu 10.000 de lei hotelul pentru că nu ceruse avizul la securitate la incendii. Dacă luăm în calcul arhiva Primăriei municipiului Galaţi, acest hotel nu fusese recepţionat, deci nu era hotel în acte.

Alţi poliţişti, de data asta cei locali, mai exact Serviciul Disciplină în Construcţii a Poliţiei Locale Galaţi, au amendat în anul 2013 firma pentru că realizau lucrări de reabilitare la o staţie de carburanţi fără a respecta autorizaţia de construcţie. De fapt se ridica hotelul, dar în acte asta nu figura. Amenda de 3.000 de lei este contestată de proprietar, iar pe timpul derulării procesului, acesta moare. Aşa se face că prin anul 2017 instanţa informează că procesul devine nul, mai ales că societatea intrase în lichidare judiciară, iar proprietarul devine o firmă de lichidare. Din arhiva Primăriei municipiului Galaţi reiese că staţia peco funcţiona încă din luna august a anului 2001 şi că societatea avea ca domeniu de activitate doar comercializarea de caburanţi. Între timp în zonă activitatea s-au diversificat de la spălătorie auto la minihotel, dar în actele municipalităţii abia în luna noiembrie a anului 2018 un alt proprietar al terenului solicita un certificat de urbanism pentru schimbarea destinaţiei din staţie peco în spaţiu comercial. Niciuna dintre autorizaţiile cerute Primăriei Galaţi nu au fost însă şi respectate.

Din cercetările preliminare ale Gărzii de Mediu reiese că în momentul în care a murit fostul patron, proprietatea se transferă către o altă entitate, iar în actul de vânzare - cumpărare figurează diverse imobile construite ilegal, cum ar fi spălătorie auto şi hotel. Nimic despre staţia peco care legal a funcţionat până în anul 2013. Noua autorizaţie, dată noii entităţi patronale de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, nu o mai includea, dar nici nimeni nu a întrebat ce s-a întâmplat cu ea.

În continuare circulaţia în zonă este blocată, deoarece nu se ştie dacă carosabilul mai este sigur. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, întrunit astăzi, miercuri, 11 decembrie 2019. în şedinţă extraordinară, a adoptat o hotărâre privind măsurile ce se vor aplica în urma exploziei. Astfel, s-a decis menţinerea restricţiilor de circulaţiei pe strada Frunzei, în zona exploziei, de către Poliţie, până la îndeplinirea tuturor măsurilor impuse proprietarului, în vederea demarării lucrărilor de consolidare a terenului. De asemenea, furnizorii de servicii vor verifica reţelele administrate. Lichidatorul/proprietarul imobilului va asigura neutralizarea conţinutului rezervoarelor şi va verifica instalaţiile fostei staţii de carburanţi. De asemenea, s-a solicitat consolidarea terenului de către proprietar, conform măsurilor dispuse de către expertul autorizat, precum şi realizarea unui studiu geo care să reflecte starea de afectare a structurii rutiere, în zona limitrofă exploziei.


Articole înrudite