Societatea Apă Canal S.A. Galaţi a continuat efectuarea verificărilor la blocurile din municipiul Galaţi, constatând deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea instalaţiilor interioare de canalizare. În luna februarie 2019, compania a dat publicităţii o situaţie privind astfel de deficienţe identificate la un număr de 130 asociaţii de proprietari, respectiv la 412 blocuri/scări. Subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul „Peste 400 de blocuri din Galaţi riscă soarta blocului B8 din Mazepa“.
Un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei
Inventarierea a continuat, fiind verificate locaţii noi, dar şi reverificate unele dintre blocurile la care anterior s-au constatat deficienţe. Astfel, a fost actualizată situaţia blocurilor la care apele uzate se scurg în subsol. „Reamintim că aceste deficienţe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor şi ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilităţii construcţiilor/blocurilor din zonă şi a tunelului tehnic, prin infiltraţiile de apă uzată produse în timp. În al doilea rând, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor şi a tunelului tehnic în care sunt pozate reţelele de utilităţi (dintre care cea mai importanta este reţeaua de alimentare cu apă potabilă) contravine normativelor tehnice şi igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei. Nu în ultimul rând, aceste deficienţe conduc la uzura prematură a reţelelor purtătoare de fluid pozate în subsoluri şi în tunelele tehnice”, explică oficialii societăţii Apă Canal S.A. Galaţi.
Reparaţiile necesare revin în sarcina asociaţiilor de proprietari
Este bine de ştiut că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, punctul de delimitare dintre instalaţiile aflate în exploatarea societăţii Apă Canal S.A. Galaţi şi cele aflate în întreţinerea proprietarilor, pentru canalizare, este căminul/punctul de racord la colectorul stradal. Aşadar, Apă Canal S.A. Galaţi, în calitate de operator, nu are nici o obligaţie privind buna funcţionare a acestor instalaţii interioare. Reparaţiile necesare revin în sarcina asociaţiilor de proprietari. „Intervenţiile personalului societăţii noastre pentru curăţirea tunelelor tehnice rămân practic fără rezultat, atât timp cât, în continuare, apa uzată menajeră curge direct în subsolurile blocurilor sau în tunele şi nu în colectorul de canalizare. Pentru apariţia unor evenimente deosebite în zonă, datorate nesoluţionării acestor probleme, asociaţiile de proprietari sunt direct răspunzătoare. Vom continua această acţiune şi vom semnala problemele identificate. De asemenea, vom urmări măsurile de remediere întreprinse de asociaţiile de proprietari“, se arată într-un comunicat al Apă Canal S.A. Galaţi.
Prezentăm, în continuare, situaţia blocurilor/scărilor identificate cu probleme pe raza municipiului Galaţi, în plus faţă de locaţiile din materialul prezentat în luna februarie 2019. În prezent, este vorba despre 371 racorduri de preluare apă uzată menajeră, rupte sau deteriorate, aferente unui număr de 240 de blocuri din 132 asociaţii de proprietari, la care se adaugă un număr de peste 400 de blocuri la care s-au făcut constatări în februarie 2019, deci aproape 600 de blocuri din Galaţi au subsolurile pline cu apă menajeră.
LISTA BLOCURILOR în Galeria de imagini de mai jos!