Un nou tip de substanţă pshioactivă, un aşa-numit „spice”, care însă nici nu apare la testele clasice, face din ce în ce mai multe victime în Galaţi. Centrul Antidrog Galaţi a tras un semnal de alarmă că se confruntă cu tot mai multe sesizări şi cazuri de tineri dependenţi de etnobotanice. ,,Este o creştere alarmantă. Aceste tipuri de substanţe sunt considerate droguri de mare risc. Este un real pericol. Nu apar la analize deoarece reţeta acestor «spice»-uri se modifică mereu. Din ce ştim, este vorba de amestecuri din îngrăşământ de flori făcut de firme din China şi America. Pentru ca acestea să nu aibă probleme la controlul vamal în Europa, şi-au deschis laboratoare. Iar de la acestea, pe internet, le comandă şi cei de la noi. Li se aduce cu firme de curierat. Se amestecă acest îngrăşământ, pe care scrie că nu este pentru uz uman, cu otravă de şoareci, acetonă şi ceai de mentă, nalbă mare sau ceaiuri luate de la Plafar. Otrava de şoareci şi acetona leagă îngrăşământul de ceaiuri. Se lasă la macerat o săptămână şi apoi se vinde direct în pliculeţe care costă 10 lei bucata. Dacă se greşeste concentraţia de otravă, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă la Galaţi, atunci cazul e foarte grav - nu ştim dacă acel tânăr va supravieţui. Vin părinţii şi îi ajutăm... Noi facem eforturi ca prin prevenţie să stăvilim situaţia, orice astfel de substanţă este considerată, legal, drog de mare risc“, a declarat Angela Ene, directorul Centrului Antidrog Galaţi.
44 de cazuri au ajuns în numai 14 zile la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean. „De la trecerea lor în ilegalitate aveam 12-14 prezentări pe lună de consumatori de etnobotanice, dar acum, numai în primele două săptămâni ale lunii ianuarie, am avut 44 de cazuri. Simptomele celor care iau acest tip de drog sunt mult mai grave ca înainte. Unii vin în stare atât de gravă, că nici nu putem vorbi cu ei. Este vorba în principal de tineri. Evoluţia lor sub influenţa acestui tip de etnobotanice este mult mai dificilă. Realmente le pun viaţa în pericol. Iniţial nu ştiam de ce ne lovim. Sunt mult mai agresive”, a precizat dr. Angel Trifan, medic şef UPU SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Cei mai mulţi dintre acesti tineri ajung apoi la Spitalul de Psihiatrie. „În 24 de ore am avut şapte astfel de cazuri, toţi cu etnobotanice. Sunt tineri de 15, 16, până la 20 de ani. Starea lor este proastă. Ajung în camera de gardă într-o stare deplorabilă, fără control asupra propriei persoane, iar uneori fără a-şi putea ţine propriul echilibru. Sunt afectaţi fizic şi psihic. Sunt extrem de agitaţi, cu comportament agresiv şi neadecvat. Aceste substanţe nu apar la analize, testele toxicologice sunt negative. Când ne dăm seama ce au şi îi tratăm, cam într-o săptămână pot fi consideraţi «curaţi». Dar consumul cronic reapare şi sunt pacienţi care spun că iau de ani de zile, iar afectarea cerebrală este semnificativă. Majoritatea renunţă la şcoală, sunt separaţi de familie, unii au părăsit domiciliul, iar părinţii au foarte puţin control asupra lor”, a precizat dr. Oana Hănuţ, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Galaţi.
A uitat să spună „mamă”...
Una dintre mamele a cărui copil, un băiat de 18 ani, primeşte consiliere de la Centrul Antidrog pentru o astfel de problemă, îşi spune, sub protecţia anonimatului, povestea. Speră ca aşa să alerteze şi alte mame şi să le atenţioneze. „Este groaznic... Vin de la spital şi acolo sunt zeci de mame cu copii în situaţia mea. Dar le e ruşine şi teamă să vorbească. Sunt mama unui băiat de 18 ani, elev, care a ajuns să nu mai meargă la şcoală din cauza consumului acestor etnobotanice. Nu ştiu exact când a început, că nu vrea să spună, dar fac un apel la mame, acestea sunt semnele: nu mai vorbeşte, nu mai rosteşte cuvântul «mamă», doarme îmbrăcat, este agitat, nervos, îl doare capul. De la anturaj, de la şcoală cred că a început. Le dau pe datorie, apoi ei trebuie să vândă în şcoală, în parcuri, ca să scoată banii să plătească. Cred că aşa a făcut şi al meu, că nu vrea să recunoască. Şi mie mi-e teamă de cei care distribuie. Sunt părinţi care şi-au retras copiii de la şcoală ca să îi scape de colegi, de anturajul care dau aşa ceva. Dar nu asta e soluţia. Sper să facă cineva ceva, că aşa nu se mai poate, până şi la sate se vând direct etnobotanicele astea, ştiu de la mame disperate. Tratamentul e scump, e 900 de lei, şi nu se compensează, iar dintr-un salariu e greu de suportat“, povestea plângând, prin ce trece, mama unui adolescent.
Se pare că acest drog nou e la concurenţă cu celelalte droguri de risc.