17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noul regulament de administrare a cimitirelor nu mai conferă dreptul de concesiune pe termen nelimitat: ”Furtul dreptului la odihna veşnică”
Noul regulament de administrare a cimitirelor nu mai conferă dreptul de concesiune pe termen nelimitat: ”Furtul dreptului la odihna veşnică”

Durerea de a pierde un părinte este de multe ori accentuată de problemele întâmpinate de gălăţeni cu actele ce trebuie întocmite la înhumarea persoanei decedate. Din momentul în care Consiliul Local al municipiului Galaţi a aprobat, în luna mai 2018, Regulamentul de organizare şi funcţionare şi Caietul de sarcini pentru serviciul de administrare a cimitirelor din municipiul Galaţi, gălăţenii care deţin locuri de veci sunt revoltaţi de noile reguli prevăzute în noul regulament. Ba mai mult de atât, un cititor şi colaborator al cotidianului nostru, Ioan Tănasă, consideră că o parte din prevederile noului regulament sunt ilegale, dar şi imorale. Redăm în cele ce urmează nemulţumirile acestuia:

”Nu de mult a murit şi mama şi, când s-o aşezăm lângă tata, am constatat că dreptul acesta mi-era interzis. Cu ajutorul câtorva înjurături şi al câtorva prieteni am reuşit s-o îngrop, totuşi, după ce am cumpărat, încă odată, paturile care mi-au fost furate din mormânt (dar ce gălăţean nu ştie asta?) şi-am şperţuit nişte gropari. După ce am făcut un car de formalităţi administrative, financiare şi religioase şi am semnat un pătul de acte, care m-au convins să nu mai mor niciodată, am ajuns să constat, a nu ştiu câta oară, că aleşii noştri din consiliul local, nu numai că ne-au furat voturile, dar s-au constituit într-o bandă de hoţi care ne jefuiesc pe faţă. O să mă întrebaţi ce-i nou în asta şi-am să vă răspund că noutatea constă în faptul că s-au extins în lumea cealaltă şi ne jefuiesc morţii. Mă dusei la SRL-ul care administrează cimitirele în numele Consiliului Local (cum, naiba, să fie un srl? poate analizează Curtea de Conturi) şi aflai că dreptul meu de a moşteni concesiunea locului de veci unde mi-am înmormântat părinţii, cu toate actele notariale şi prevederile legale, a devenit praf şi pulbere. Apropo de SRL, întrebările care se pun logic sunt: Care-i sursa de profit? Cine sunt beneficiarii profitului? Cum se obţine un profit din vânzarea domeniului public propriilor proprietari? Cine sunt asociaţii privaţi şi ce capital au adus? De ce Administraţia cimitirelor SRL şi nu Societatea de îngrijire a cimitirelor SRL (Aministrarea domeniului public fiind o atribuţie a Consiliului local ce nu poate fi delegată)? şi lista rămâne deschisă. Mi s-a spus că, în baza unei HCL... bandit, care nu mi s-a arătat, eu trebuie să fac un nou act de concesiune pe durată de 25 de ani şi să plătesc, încă odată, această concesiune plătită sau obţinută cu scutire legală de părinţii mei. Când am spus că nu este corect şi că în speţa mea este vorba de moştenirea unui drept şi nu de crearea unuia nou mi s-a spus că se ştie, dar că aleşii locali vor altminteri, că-i mare nevoie de bani. Pentru cine? Mă băieţi, tata a fost veteran de război, dacă pricepeţi voi cum vine asta, adică a participat în războiul mondial, nu l-a văzut prin filme ca voi şi patria lui l-a recompensat cu un loc de veci «pe perioadă nelimitată». Adică are el voie să se odihnească, în pământul pe care l-a apărat, veşnic, sub crucea aceea de piatră, cu mama mea alături.
Să vă dovedesc de ce sunteţi infractori:
- actul normativ de care vorbiţi este ilegal pentru că nu contrazice numai legile ţării, ci şi principiile generale ale dreptului!
- aţi auzit de principiul neretroactivităţii legii (tempus regit actum), care-i înfiinţat de dreptul iulian pe vremea când romanii mai vieţuiau pe pământ? Adică, mai pe înţelesul vostru, actele reglementează prezentul şi viitorul şi nu pot dispune pentru trecut!
- aţi auzit că un drept se transmite succesoral aşa cum a fost el constituit şi nu prin crearea unuia nou şi alterat?
- ştiaţi, cu siguranţă, că nu este necesară încheierea unui nou act de concesiune pentru un drept transmis succesoral, pentru ca nu ne schimbăm, la moartea unui părinte, actele de dobândire a imobillelor sau ale maşinii şi predecesorii voştri în breaslă, aşa au procedat cu actele pe care vreţi să le faceţi dispărute. Dar ăia nu erau angajaţii unui SRL, ci ai primăriei!
- cu siguranţă că vă este familiar faptul că, încercarea de a forţa o persoană să plătească sume nedatorate se numeşte înşelăciune, dar v-a mers de atâtea ori că nici nu vă mai pasă!
- ştiaţi că faptul că sunteţi mulţi şi înşelaţi tocmai pe cei care v-au ales, vă face un grup infracţional organizat?
- ŞTIAŢI CĂ CEA MAI MARE INFRACŢIUNE A VOASTRĂ, ÎN AFARĂ DE ACEEA DE A VĂ FI NĂSCUT, ESTE CĂ FURAŢI DREPTUL PĂRINŢILOR NOŞTRI LA ODIHNA VEŞNICĂ?
Dacă nu ştiaţi v-o spun eu căci, din nefericire, aveţi şi voi părinţi care vor ajunge să aibă osemintele împrăştiate de câini, după moarte, că de osemintele voastre nu-mi pasă. NU mă adresez consilierilor locali care au semnat actul, ci părinţilor, vecinilor şi celor care-i cunosc cu rugămintea de a-i trata cu dispreţul cu care ne tratează ei morţii noştri dragi, pentru că eu am despre părinţii mei impresia că au fost cei mai buni oameni din lume, chiar dacă ei îi consideră nişte simpli cetăţeni. Veterani sau neveterani, mai culţi sau mai puţin culţi, mai duri sau mai blânzi, părinţii noştri ar trebui să aibă parte de respectul cuvenit, nu de dispreţul unor profanatori de morminte. Cocoţaţi acolo în lumea voastră aveţi impresia că nu veţi răspunde pentru faptele voastre, dar eu sper că DNA va lua în seamă supărarea mea şi a celor ca mine şi, analizând legalitatea faptelor voastre, va ajunge la concluzia care o prevede legea penală, iar dacă nu ei, atunci, cu siguranţă Dumnezeu va şti ce trebuie făcut. Eu pot, doar, să ajung la concluzia ca mi-aş fi dorit să aveţi părinţi de acelaşi sex, căci eu vă respect mamele care s-au chinuit să vă dea naştere, pentru ca voi să le faceţi de ruşine. Cu asemenea oameni în fruntea obştii nu-i de mirare de ce principala spaimă este pesta porcină”.

Cum vede problema Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană SRL

Dacă locurile de veci mai sunt sau nu ”de veci” ne explică directorul societăţii care are în administrare cimitirele din Galaţi:
”Există doar două situaţii în care actul de concesiune rămâne pe termen nelimitat, respectiv atunci când titularul îşi schimbă numele şi titularul este în viaţă sau în momentul în care se face partaj voluntar. De exemplu, ai un loc dublu de 7,5 metri şi se doreşte ca unul să fie pe numele soţiei şi unul pe numele soţului. Iar ca şi facilitate pentru moştenitori, singura facilitate este că nu mai plăteşte concesiunea încă o dată, dar termenul se schimbă. În România nu există concesiune pe termen nelimitat, aceasta este stabilită prin lege la maxim 49 de ani. Art. 20, alin. 1, pct. a din Regulament zice că locurile de înhumare, se atribuie, în folosinţă, în condiţiile legii şi ale prezentului Regulament, prin act de concesiune: pe termen limitat de 7 ani sau 25 de ani, iar la art. 32 din acelaşi Regulament spune aşa: Dobândirea locurilor de înhumare prin succesiune legală şi testamentară este scutită de plata tarifelor pentru o nouă concesiune. Deci prin acest articol noi îl scutim de plata taxelor, dar se schimbă actul de concesiune din nelimitat în 7 sau 25 de ani, după cum optează fiecare”, ne-a declarat directorul general al Gospodărire Urbană SRL, Bogdan Ardean.

Cine are dreptate şi cine nu şi dacă prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului de administrare a cimitirelor din municipiul Galaţi în ceea ce priveşte dreptul de concesiune moştenit cu termen nelimitat sau limitat sunt legale, nu vor putea stabili decât instanţele atunci când un gălăţean se va hotărâ să-şi caute dreptatea la Tribunal.


Articole înrudite