22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Închiderea sistemului centralizat de termoficare ar putea lăsa cazurile sociale şi pensionarii să îngheţe în această iarnă
Închiderea sistemului centralizat de termoficare ar putea lăsa cazurile sociale şi pensionarii să îngheţe în această iarnă

Căldura în acest sezon rece poate să ardă rău buzunarele gălăţenilor care nu au centrală, dar nici nu pot beneficia de alte soluţii alternative puse la dispoziţie de municipalitate. Practic, de căteva zile, prin scările blocurilor au apărut anunţuri prin care oamenii sunt avertizaţi că dacă vor căldură furnizată de Electrocentrale Galaţi (CET), la Calorgal preţul va fi, nu de 230 lei pe gigacalorie ca anul trecut, ci de cel puţin 700 lei. Asta deoarece a dispărut subvenţia. "Primăria nu mai subvenţionează, nu mai au bani, aşa că noi am introdus în preţ orice compensaţie pe care până acum o deconta Primăria. Am dat un material către Consiliul Local, preţul estimativ este de peste 700 de lei pe gigacalorie. Pentru ca această societate să meargă, eu am spus preţul real, cine vrea, acesta este preţul, în condiţiile în care nu ne mai ajută Primăria. Nu pot estima dacă vom avea sau nu clienţi la iarnă", a precizat Marian Alexandru, director general Calorgal SA Galaţi.

1

Municipalitatea gălăţeană a luat, încă de anul trecut, măsuri care au încurajat oamenii să plece din sistemul centralizat. Pentru încălzirea din acest an a celor care nu au centrale proprii, municipalitatea are doua soluţii. Pentru aceia care nu se pot încadra în niciuna dintre aceste soluţii rămăne cea veche, a încălzirii prin Electrocentrale, dar de data aceasta, fără subvenţia de anul trecut. "Primăria municipiului Galaţi a informat asociaţiile de proprietari cu privire la cele două soluţii pe care municipalitatea le promovează, soluţii apărute în urma următoarei stări de fapt. Iniţial erau 91.500 de apartamente racordate la sistemul centralizat, iar astăzi sunt aproximativ 12.000. Prima dintre soluţiile promovate este legată de transformarea celor 24 de puncte termice în microcentrale de cartier care vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente. Cea de-a doua soluţie este cea legată de ajutorul de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire şi producere a apei calde. Având în vedere cele două soluţii promovate de municipalitate, va fi greu de suportat de la bugetul local valoarea subvenţiei, costul estimat fiind de circa 700 lei pe gigacalorie", a precizat Raluca Ardean, purtător de cuvânt Primaria Galaţi.

4

În zonele unde se instaleaza centrale de cartier, munca este în toi. "Acesta este primul punct care se montează, în Ţiglina 1, este prima etapă de montare. Le montăm şi în cel mai scurt timp vor fi funcţionale. Cu siguranţă vor fi montate în timp util. De la acest punct vor fi alimentate cel puţin 145 de garsoniere, de la blocul arondat. Nu ştim un preţ estimativ, dar fiecare va avea ceas de consum la limita de proprietate şi cât consumă, cât înregistrează contorul, atât vor plăti", a precizat Iulian David , şef sector Ţiglina 1.

"Eu vreau căldură! Avem două pensii, una o dăm la caldură!"

Gălăţenii care nici microcentrală de cartier nu au, nici ajutor pentru a-şi găsi altă sursă de încăzire, şi nici nu au centrale de apartament, sunt acum întrebaţi dacă vor sau nu căldură, la preţ de cel puţin 700 lei gigacaloria, prin Calorgal cu agent termic de la Electrocentrale. "Noi nu trebuie să luăm de bun preţul acesta de 700 de lei. Dacă într-un condomeniu sunt două sau trei familii care vor cere încălzire şi sunt dispuse la etaje diferite, vor fi pierderi mari de căldură, pierderi pe care tot ei trebuie să le suporte. Eu zic, dacă va fi o persoană sau două, va depăşi 850 de lei gigacaloria. Eu am vrut ca locatarii să ştie realitatea. Preţul este foarte mare, nu vreau să dau vina pe nimeni, dar trebuia tranşat ca toată lumea să treacă, într-un an sau doi, la sursă proprie de încălzire. Oamenii nu pot suporta acest preţ. Primăria trebuia să ţină cont şi de cazurile sociale, care nu pot fi rezolvate în termen scurt", spune Ionel Botezatu, preşedinte Asociaţia de locatari nr. 320 Galaţi. Acolo, din circa 500 de apartamente, doar puţin peste 100 trebuie să decidă dacă vor sau nu căldură la preţ de cel puţin trei ori mai mare. "Eu vreau căldură! Avem două pensii, una o dăm la caldură", spunea un locatar din zonă. Alţii, majoritari, spuneau că mai bine se încălzesc electric deoarece nu îşi pot permite să plătească aşa de mult.


Articole înrudite