23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noaptea Muzeelor 2023: Regal de manifestări la Galaţi (PROGRAM)
Noaptea Muzeelor 2023: Regal de manifestări la Galaţi (PROGRAM)

Weekendul acesta, Noaptea Muzeelor 2023 acaparează Galaţiul, iar pe gălăţeni îi aşteaptă un maraton expoziţional nocturn. Muzeele din Galaţi îşi vor deschide porţile sâmbătă noapte şi îi aşteaptă pe vizitatori cu multe surprize, iar noi vă prezentăm întregul lor program:

Expoziţii inedite şi observaţii astronomice de noapte la Complexul Muzeal Galaţi

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” organizează în data de 13 mai 2023 „Noaptea Muzeelor”, manifestare al cărei scop este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor în atmosfera nopţii. Astfel, muzeul gălăţean va fi deschis între orele 20.00 - 00.00, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii în acest interval.
Accesul publicului în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe la Poarta Sud (trecere bac), între orele 20.00 - 23.30 (ora la care intră ultimul vizitator). Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului.
Gălăţenii, şi nu numai, amatori de ştiinţă, pot redescoperi la muzeul gălăţean, în „Noaptea Muzeelor”, următoarele expoziţii: „Pe culmile Carpaţilor”, „Culoarea în lumea animală”, „Viperele din România”, „Universul mineralelor şi cristalelor” şi Salonul de minerale, fosile, geme şi bijuterii „Feeria Cristalelor” (expoziţie cu vânzare). Special pentru acest eveniment, publicul va putea asista la demonstraţii de şlefuire a pietrelor semipreţioase, susţinută de Teodora Tănase Carmen şi Badiu Cătălin, doi gălăţeni pasionaţi de minerale şi cristale. Vor fi patru demonstraţii de şlefuire, fiecare cu o durată de 15 minute, după următorul program: 20:00, 20:45, 21:30 şi 22:15.
De asemenea, la Secţia Acvariu, pe lângă expoziţiile permanente „Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării”, „Ihtiofauna recifelor de corali” şi „Ihtiofauna dulcicolă tropicală”, vizitatorii sunt aşteptaţi să descopere zona interactivă din acest sector, în care este montat un ecran multitouch de mari dimensiuni, intitulată „Viaţa din Marea Neagră”, unde se poate interacţiona virtual cu specii acvatice din Marea Neagră.
Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 21.00 - 00.00 (ultimul vizitator intră la 23.30), unde sunt pregătite toate instrumentele specifice pentru observaţiile astronomice de noapte. În caz de vreme rea (nori, ploaie), observaţiile astronomice vor fi anulate.
„Noaptea muzeelor” a fost iniţiată în 2005 la propunerea lui Donnedieu de Vabres, atunci ministru al Culturii şi Comunicării din Franţa, cu scopul de a atrage spre instituţiile muzeale un public cât mai numeros, informează Complexul Muzeal Galaţi.

Gălăţenii, invitaţi în fascinanta lume a mineralelor

Totodată, miercuri, 10 mai 2023, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” s-a deschis pentru public expoziţia temporară „Universul mineralelor şi cristalelor”, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator fascinanta lume a mineralelor.
Până la sfârşitul lunii octombrie, vor putea fi admirate exponate de mineralogie din patrimoniul ştiinţific al muzeului gălăţean, într-o mare diversitate, de la cele mai răspândite (flori de mină, geode ametist, cuarţ, calcopirită, pirită, felii de agat, baritină, lemn silicifiat, rodocrozit, epidot, acvamarin, malachit, stibine), până la minerale fluorescente (fluorina - cu fluorescenţă spectaculoasă, în funcţie de sursa de lumină la care sunt expuse). De asemenea, publicul va putea vedea şi o colecţie de geme - pietre semipreţioase faţetate - expusă pentru prima dată la muzeul din Galaţi.
Astfel, expoziţia temporară „Universul mineralelor şi cristalelor” va putea fi vizitată în perioada 10 mai - 29 octombrie 2023, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

FEERIA CRISTALELOR 2023: Expoziţie cu vânzare

Vineri, 12 mai 2023, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” se va deschide pentru public cea de a XII-a ediţie a Salonului de minerale, fosile, geme şi bijuterii „Feeria Cristalelor”, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator fascinanta lume a mineralelor, unde vor expune colecţionari din Bucureşti, Baia Mare, Satu Mare, Sângeorz-Băi (jud.Bistriţa-Năsăud) şi Galaţi.
Timp de trei zile, vor fi prezentate şi oferite spre vânzare publicului peste 2.000 de varietăţi de minerale din regiuni miniere renumite de la noi din ţară: Baia Mare, Banat, Munţii Apuseni, precum şi din alte zone de pe glob, din ţări cu tradiţie în exportul de minerale: Brazilia, India, Mexic, Peru, Namibia, Algeria, Madagascar, Norvegia, Islanda, Maroc, Africa de Sud, Spania, Australia, Rusia etc.
Pentru că salonul de minerale coincide cu Noaptea Muzeelor din 13 mai 2023, specialiştii în minerale vor prezenta în faţa publicului, la acest eveniment nocturn, modalităţi de şlefuire a pietrelor semipreţioase. Vor fi patru demonstraţii de şlefuire, fiecare cu o durată de 15 minute, doar după următorul program: 20:00, 20:45, 21:30 şi 22:15.
Salonul de minerale „Feeria Cristalelor” se va desfăşura în perioada 12 - 14 iunie 2023, informează Complexul Muzeal Galaţi.

Demonstraţii de tir cu arcul la Muzeul de Istorie Galaţi

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” organizează sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul orar 19.00-00.00, un regal de manifestări dedicat evenimentului european „Noaptea Muzeelor”.
Astfel, începând cu ora 19.00, gălăţenii, şi nu numai, sunt invitaţi să viziteze expoziţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” - Secţia Lapidarium, situată pe str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă). Pe esplanada din faţa muzeului, arcaşii de la Clubul sportiv „Tir Arc Istoric Sakura Kiai” vor face demonstraţii de tir cu arcul. Reprezentanţii aceluiaşi club vor organiza ateliere de pielărie şi de tir cu arcul.
De la ora 21.00, Fanfara „Valurile Dunării” din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” va susţine un recital de muzică de promenadă şi marşuri militare.
De la ora 22.00, la Casa Artelor va avea loc vernisajul expoziţiei „Galaxii de cristal”. După ce expoziţia va fi deschisă, artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi vor susţine un recital.
La Casa Memorială „Costache Negri”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, situată în comuna gălăţeană Costache Negri, programul de vizitare va fi de la 19.00 la miezul nopţii.
Intrarea este liberă între orele 19.00-24.00, iar ultima intrare în muzeu va fi la ora 23.30, transmit reprezentanţii Muzeului de Istorie Galaţi.

„DREAM DRUMS!” la Tecuci

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci organizează sâmbătă, 13 mai 2022, în intervalul orar 19.00 - 23.30, „Noaptea muzeelor 2023”. Evenimentul se va desfăşura sub egida Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, iar anul acesta titlul evenimentului este „DREAM DRUMS!”. Vor putea fi vizitate expoziţiile temporare: „Realitatea unui vis. Omagiu adus Smarandei Brăescu”, „Istoria Poliţiei Tecuci” - colecţionar Virgil Tudor şi Marius Diaconu - Asociaţia RoMilitaria şi Expoziţia de acuarelă „Amintiri din viitor” - Tiberiu Mateescu, dar şi Expoziţia permanentă a muzeului: Numismatică, Istorie, Paleontologie, Arheologie, Etnografie, Tehnică, Automobilul EGO 1924.
Evenimentele artistice vor fi organizate de OvalsArt şi vor debuta la ora 19.00 cu un concert susţinut de Enescu Percussion Quartet, ansamblu alcătuit din: Maria Rizea, Adrian Imbir, Filip Sîia şi Irina Rădulescu, cea care şi coordonează ansamblul. Sub genericul „Latino fantasi”, va avea loc o adevărată explozie de ritmuri şi energie. „Percussive constelattion” este titlul concertului care va surprinde şi încânta, cu începere de la ora 20.00. În faţa publicului va evolua Ansamblul PERCUSSIONescu (foto), alcătuit din Irina Rădulescu - marimbafon şi Răzvan Florescu - vibrafon. La ora 21.30 este programată premiera filmului „Oglinzi Paralele” a Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” Tecuci, iar ulterior va fi proiectat un film istoric. Intrarea este gratuită!


Articole înrudite