Asistenţi şi medici fără echipamente de protecţie, măşti purtate corespunzător sau deloc şi medicamente expirate plus anchete epidemiologice făcute prea târziu. Sunt doar câteva dintre neregulile constate la spitale şi cabinete medicale individuale din Galați. Amenzile au depăşit 54.000 lei şi au fost date atât unităţilor sanitare cât şi personal cadrelor medicale prinse în culpă. Au fost verificate mai multe unităţi sanitare.
„Au fost efectuate în total 17 controale, dintre care 10 la Spitalul Clinic de Urgenţă, două la Spitalul de Padiatrie, unul la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie şi patru în cabinetele stomatologice. Urmare a acestor controale s-au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 54.000 de lei, dintre care 11 sancţiuni au fost date persoanelor fizice din spitalele amintite şi două pentru persoane juridice. Au fost sancţionate Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Pediatrie. Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor speciale instituite în situaţii epidemiologice speciale, mai precis nu s-au efectuat anchetele epidemiologice la timp. La Spitalul Judeţean au fost sancţionate nouă cadre medicale, pentru nepurtarea măştii de protecţie. S-au dat trei sancţiuni pentru medicamente expirate găsite în trusa de urgenţă a unor secţii din Spitalul Clinic de Urgenţă. La Spitalul de Copii au fost sancţionate două cadre medicale pentru nepurtarea măştii. Din totalul cadrelor medicale amendate unul singur este medic, restul fiind asistente şi personal auxiliar şi de îngrijire“, a declarat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Situaţia cea mai gravă este la Spitalul de Urgenţă unde nouă cadre medicale, printre care şi un medic, au fost sancţionate, dar şi spitalul pentru anchete epidemiologice deficitare şi medicamente expirate. „S-au aplicat sancţiuni cu amendă personalului medical în culpă. Spitalul dispune de suficient material de protecţie. Persoanele respective aveau echipamente de protecţie, dar nu îl purtau corespunzător. Cu siguranţă şi spitalul va lua măsuri în aceste cazuri. Probabil că amenda o să îi sensibilizeze, şi spitalul va face o anchetă, dar amenda îi va sensibiliza. Farmacia spitalul dispune de un stoc sufucient de medicamente. Medicamentele respective, din truse, nu erau expirate, erau tăiate din blister şi nu avea înscripiţionată data de expirare. În acest moment sunt 145 de cadre medicale infectate. Secţia de Gastroenterologie este închisă pentru 72 de ore pentru dezinfecţie terminală. Pacienţii care au necesitat tratament au fost transferaţi către Secţia Medicală 1, restul fiind externaţi“, a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Inspectorii sanitari vor continua acest tip de controale şi în restul unităţilor sanitare.