23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Negocieri cu BEI pentru salvarea sistemului de termoficare a oraşului
Negocieri cu BEI pentru salvarea sistemului de termoficare a oraşului

Banca Europeană de Investiţii este dispusă să ofere Primăriei municipiului Galaţi un împrumut bancar în valoare de 34 de milioane de euro, cu care municipalitatea să pună în aplicare programul de revitalizare a sistemului de termoficare din oraş, a anunţat, vineri, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. Potrivit acestuia, BEI ar fi dispusă să mai acorde Primăriei încă un împrumut nerambursabil de 1,5 milioane de euro. „Banii ar urma să fie investiţi în realizarea programului de revitalizare a sistemului de termoficare din oraş. Conform acelui program, ar urma să se facă investiţii în 2 motoare electrice de nouă generaţie, cu cogenerare, care să producă energie termică şi electrică. Unul din acele motoare ar urma să fie instalat chiar pe platformă, unde este CET, dar aceste planuri nu vor fi posibile până când nu vom prelua sistemul de producţie şi distribuţie a agentului termic, la primărie. Cedarea CET (de către Guvern către primărie – n.r.) este o simplă formalitate. Problema este îngheţarea datoriilor şi o eşalonare a plăţii acestora, pentru că că nu putem să se îndatorăm cu 160 de milioane de lei”, a declarat primarul Marius Stan.

Reamintim că în luna ianuarie a acestui an, CL Galaţi a adoptat strategia pe următorii 20 de ani de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi, program care prevede, pe scurt, realizarea a trei centrale termice, pe cogenerare, investiţii în parteneriat public-privat, care să livreze agent termic mult mai ieftin decât cel produs de CET. Conform respectivei strategii, pierderile de căldură din reţele se vor reduce de la 40% la maxim 15%, iar preţul final de vânzare a căldurii către populaţie ar fi de 53,18 euro/MWh, adică 277 lei/Gcal, pentru agenţii economici, preţul energiei termice ar fi de 63,16 euro/ MWh, iar preţul energiei electrice ar fi de 35,31 euro/MWh.

Conform strategiei adoptate, actualul sistem de termoficare ar trebui să mai funcţioneze, aşa cum se prezintă acum – centralizat – până în 2017, iar în perioada 2015-2016 ar trebui achiziţionate şi construite cele trei centrale termice (prin atragerea capitalului privat), stabilite pentru cele trei zone ale oraşului (Zona 1 - cartierele Siderurgiştilor Vest, Micro 13, Micro 38, Micro 39, Micro 40, zona cartierelor din nordul şi din centrul oraşului, de la aliniamentul Pieţei Centrale până la Bariera Traian; Zona 2 -  centrul oraşului, de la faleză până la Piaţa Centrală, cartierele Mazepa I şi II şi Ţiglinele I şi II; Zona 3 - cartierul Dunărea, cartierele Ţiglina III şi Ţiglina IV şi o parte din Siderurgiştilor). Conform planului adoptat de CL, începând din 2016, cele trei centrale termice ar trebui conectate la reţeaua de distribuţie şi tot din 2016 va trebui începute lucrările de redimensionare şi modernizare a reţelei termice primare, dar şi a reţelei de distribuţie, lucrări care se vor încheia abia în 2023.

Valoarea totală a acelor investiţii, conform strategiei adoptate, s-ar ridica la peste 125 de milioane de euro.


Articole înrudite