Un ordin comun al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi al Ministerului Sănătăţii modifică Legea Sănătăţii nr. 95/ 2006 şi permite tuturor cetăţenilor, asiguraţi sau neasiguraţi, să beneficieze gratuit de verificări preventive ale stării de sănătate. De fapt, acest ordin măreşte pachetul minim bazal de servicii medicale la care au acces persoanele neasigurate în sistemul de stat.
„De la data de 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare acest ordin prin care persoanele neasigurate au acces gratuit la servicii de prevenţii şi acţiuni de suport. Fondurile necesare susţinerii acestui program provin atât de la Ministerul Sănătăţii, cât şi de la fondul naţional de asigurări de sănătate. Aceste controale preventive ale stării de sănătate se fac la medicii de familie. Pentru grupa de vârstă 18-39 de ani se fac o dată la trei ani, iar după 39 de ani se fac o dată pe an. Orice medic de familie poate asigura, pe baza unei programări făcute în prealabil de pacient, aceste servicii de prevenţie persoanelor neasigurate”, a precizat dr. Elena Vrabie, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi. În judeţul Galaţi există circa 200.000 de persoane care nu sunt asigurate în sistemul de stat. Multe lucrează şi locuiesc în străinătate, iar altele pur şi simplu nu au venituri astfel încât să plătească asigurările de sănătate.
Cardul de asigurat intră în acţiune
O altă noutate legislativă care creează efecte tot din 2015 este cardul de asigurat de sănătate. Deocamdată acesta nu are inscripţionată altă informaţie decât aceea care arată că deţinătorul are calitatea de asigurat. Alte date despre pacient se află în dosarul electronic, care a intrat în funcţuine abia spre finalul anului trecut. Din păcate, în ceea ce priveşte cardul de sănătate au apărut, aşa cum era de aşteptat, probleme privind distribuţia. Poştaşii fie nu au găsit acasă destinatarii, fie aceştia au altă adresă, aşa că tot nu au intrat în posesia cardului. „S-a finalizat şi la nivelul judeţului Galaţi împărţirea prin poştă a cardurilor de asigurat. 45.000 de carduri au fost returnate la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi deoarece nu au fost găsiţi destinatarii. Urmează să primim de la Bucureşti procedura prin care se va face către populaţie distribuţia acestor carduri. Chiar dacă ele intră în funcţiune de la începutul anului, asta nu înseamnă că acei asiguraţi care nu au cardul nu vor primi servicii medicale. Până la lămurirea situaţiei, atât vechiul sistem de stabilire a calităţii de asigurat, cât şi acesta nou, pe bază de card, vor fi acceptate. Pentru a putea utiliza cardul furnizorii de servicii medicale trebuiau să îşi achiziţioneze cititoare de carduri. Şase din nouă spitale deja le-au cumpărat, din 63 de farmacii 57 ne-au anunţat că le au, iar din 256 de medici de familie doar 36 şi le-au achiziţionat. Restul furnizorilor ne-au informat că au precomandă”, a declarat dr. Elena Vrabie, directorul CJAS Galaţi.
2014 s-a încheiat la CJAS Galaţi fără liste de aşteptare şi cu 97% dintre furnizori plătiţi. Anul trecut s-au alocat şi mai multe fonduri pentru explorările paraclinice din spitale şi pentru îngrijirile la domiciliu.