23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste un milion şi jumătate de lei ar fi obţinut un grup infracţional din care faceau parte, la vârf, circa zece persoane, care induceau în eroare oameni bolnavi şi săraci, pe care îi lăsau fără case. Cei 10, împreună cu acoliţii lor, amăgeau bolnavii, pe alcoolici sau pe cei foarte bătrâni, şi îi făceau să-i lase să le vândă casele. Unele victime au ajuns în stradă după ce au încăput pe mâna înşelătorilor. Cariera grupării s-a încheiat marţi dimineaţă, când poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Galaţi şi procurorii DIICOT au efectuat 10 percheziţii la locuinţele unor persoane suspectate că au constituit un grup infracţional specializat în săvârşirea de fraude imobiliare. În urma cercetărilor efectuate, a reieşit faptul că, începând cu anul 2007, cei zece membri ai grupării ar fi determinat mai multe persoane, prin inducerea lor în eroare, să vândă imobilele în care locuiau, iar sumele de bani astfel obţinute, ar fi fost însuşite de suspecţi. Astfel, victimele, persoane nevoiaşe, cu un grad redus de educaţie şi lipsite de apărare pe fondul vârstei înaintate, bolilor sau dependenţei de alcool, râmâneau fără adăpost sau erau cazate în imobile insalubre, fără utilităţi, special achiziţionate de membrii grupării în acest scop. Din cercetări a reieşit că 20 de imobile au fost vândute în acest fel, suspecţii obţinând peste 1.500.000 de lei.
Cei în cauză sunt suspectaţi că ar fi promis părţilor vătămate obţinerea la schimb a altor imobile de locuit, totodată oferindu-le alcool sau alte substanţe cu efecte asemănătoare, astfel încât părţile vătămate să nu mai fie conştiente de acţiunile lor. De asemenea, membrii grupării sunt suspectaţi că ar fi obţinut, de la părţile vătămate, împuterniciri pentru obţinerea drepturilor succesorale asupra imobilelor. Există posibilitatea ca gruparea să se fi folosit şi de serviciile unor notari care ar fi ştiut ce se întâmplă de fapt.
În urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii şi procurorii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri ce privesc tranzacţiile imobiliare efectuate, iar  aproape 40 de persoane au fost conduse la sediul IPJ Galaţi pentru audieri.
Suportul tehnic a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DIPI.


Articole înrudite