23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Marius Stan promite: Joi se reia furnizarea apei calde menajere
Marius Stan promite: Joi se reia furnizarea apei calde menajere

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a anunţat, marţi după amiază, reluarea furnizării apei calde menajere pentru populaţie, după o perioadă de trei luni şi jumătate în care oraşul nu a mai primit acest serviciu. „Sistemul a fost pornit de CET şi, în mod normal, joi se ajunge la parametrii normali de furnizare. Tot joi avem o conferinţă de presă la Combinat, împreună cu ministrul Gerea şi factorii de decizie de la CET şi Calorgal, în care anunţăm oficial repornirea sistemului. După atâtea luni fără apă caldă şi atâtea probleme, este un succes major că putem reporni sistemul şi mulţumesc celor de la ArcelorMittal care au făcut sacrificii proprii furnizându-ne abur la un preţ sub preţul lor de producţie şi au făcut acest gest pentru gălăţeni, motiv pentru care le mulţumim. Sper ca şi gălăţenii să le mulţumească şi să îşi achite facturile, altfel riscăm să ajungem de unde am plecat şi nu va mai fi vinovat nici Stan, nici Calorgal, ci oamenii...”, a spus primarul Marius Stan, mulţumindu-le şi consilierilor locali care au votat, marţi după amiază, mai multe proiecte de hotărâre prin care s-a majorat capitalul social al Calorgal, s-au aprobat preţurile de facturare a agentului termic, dar s-a adoptat şi protocolul de colaborare dintre Primărie, ArcelorMittal, CET şi Calorgal, în vederea asigurării, în perioada iulie-septembrie, a apei calde menajere, prin cumpărarea de la Combinatul siderurgic a aburului industrial, ce va fi folosit pentru producerea apei calde menajere pentru populaţie.

Cum din cele peste 600 de asociaţii, doar 305 au semnat până acum contractele cu Calorgal, doar acestea vor primi apă caldă, restul urmând să fie blindate, la solicitarea viceprimarului Florin Popa (PSD). O decizie „firească”, a mai spus Marius Stan, apreciind că nu poţi furniza, forţat, asociaţiilor, un serviciu pentru care acestea nu semnează un contract de furnizare: „Pasăm şi noi responsabilitatea de la Primărie la preşedinţii şi administratorii de asociaţii, să-şi asume ei responsabilitatea în faţa locatarilor, de ce nu semnează contractele... Asociaţiile vor fi blindate de joi, iar după ce vor semna, vor reprimi apă caldă”.

Cât priveşte preţul pe care îl va plăti populaţia pentru de furnizarea apei calde menajere, el este de 240 de lei/gigacalorie, cu 7 lei mai puțin decât preţul stabilit în iarna 2011 - 247,73 de lei/Gcal, cel care a fost redus la 200 de lei/Gcal, iarna trecută, „pe o perioadă temporară, pentru a încuraja plata de către populaţie, lucru care nu s-a întâmplat”, a punctat Stan. Astfel, Consiliul Local a adoptat ca preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei să fie de 420,92 lei/Gcal, inclusiv TVA, subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ - 180,92 lei/Gcal inclusiv TVA, iar preţul local al energiei termice facturate populaţiei - 240,00 lei/Gcal inclusiv TVA.

Consilierii locali au mai adoptat un amendament: fiecare asociaţie de proprietari care va semna un contract cu Calorgal va trebui să îşi asume responsabilitatea formării unei garanţii financiare care să reflecte plata pe o lună în avans (echivalentă cu media consumului lunar din ultimele 12 luni de furnizare, garanţie care se va returna după stingerea obligaţiilor de plată.


Articole înrudite