22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Organigrama Primăriei Galaţi a fost aprobată în cadrul şedinţei de joi după amiază de toţi consilierii locali de la toate partidele, şi anume PSD, PC, PNL şi PDL. Practic, numărul angajaţilor Primăriei va fi redus cu 84, dar numărul persoanelor efectiv disponibilizate va fi în jur de 30. Astfel, şoferii Primăriei vor fi preluaţi de către Serviciul Administraţiei Pieţelor, în timp ce angajaţii corpului de control al primarului, în frunte cu şeful Constantin Lungu, au fost preluaţi pe statele de plată ale Societăţii de Gospodărie Urbană, care a luat naştere din transformarea Serviciului de Administrare a Domeniului Public în societate comercială, în timp ce unii angajaţi au fost preluaţi la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei. Noua organigramă prevede reducerea unui număr de 17 posturi de conducere din cele 57 existente, şi aici ne referim la posturile de şef birou, şef serviciu, şef direcţie. Cea mai importantă „decapitare” din funcţie este cea a Marianei Vrînceanu, care a ocupat ani de zile funcţia de director al Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei. Aceasta, potrivit informaţiilor noastre, urmează a fi disponibilizată ca urmare a dispariţiei din organigramă a direcţiei şi implicit a postului de director.
Reorganizarea Primăriei Galaţi a condus şi la desfiinţarea Serviciului Asociaţii de Proprietari, a cărui activitate a reprezentat o necunoscută pentru presă. Astfel, şeful acestui serviciu, Aurel Grăjdeanu, împreună cu subalternii săi, vor fi disponibilizaţi. De asemenea, vor spune adio funcţiilor de conducere deţinute în ultimii ani Mitică Budescu, şeful Serviciului de Revendicări, precum şi Elena Pătruţă, cea care a deţinut funcţia de şef al Serviciului Contencios Juridic, şi asta deoarece cele două posturi de conducere au dispărut din schemă. La reducerea numărului de posturi de conducere din Primărie un rol hotărâtor l-a avut, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, aripa tânără şi reformatoare din PSD Galaţi, în frunte cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care l-au convins pe primarul Dumitru Nicolae de necesitatea luării unei asemenea decizii de restructurare a şefilor.

„Am votat organigrama Primăriei pentru că arăta bine din punct de vedere tehnic”

Acest lucru ne-a fost declarat de către consilierul local PDL Galaţi Mihai Alin. „Tehnic vorbind, organigrama Primăriei arată bine, de aceea a primit votul nostru. Practic, ştim cu toţii ce s-a aflat în spate, adică mutarea unor persoane la alte societăţi, în timp ce numărul angajaţilor Primăriei care vor fi efectiv disponibilizaţi este în jur de 30. Cred că aplicarea Ordonanţei 63 a Guvernului nu-şi va atinge cu adevărat scopul, deoarece prin mutările de personal care s-au făcut de la o societate la alta se vor reduce cheltuielile salariale, dar vor creşte cheltuielile către terţi. Noi, consilierii PDL Galaţi, ne-am opus în cadrul şedinţei trecute a Consiliului Local la adoptarea hotărârilor privitoare la muitările de personal de la o societate la alta a Primăriei, pentru că aceste decizii au fost luate fără prezentarea unor justificări economice şi financiare”, ne-a mai precizat consilierul local PDL Mihai Alin. Potrivit aceleiaşi surse, în urma aplicării Ordonanţei 63 doar 1,3% dintre cei aproximativ 2.200 de angajaţi aflaţi în slujba municipalităţii au fost efectiv disponibilizaţi.

Ce prevede hotărârea privitoare la organigrama Primăriei

În expunerea de motive la proiectul de hotărâre se arată că în urma renunţării la posturile vacante şi la o parte dintre posturile ocupate au fost fost realizate următoarele modificări:
- în cadrul direcţiei tehnice, serviciul transporturi s-a comasat cu biroul reparaţii drumuri, constituind un nou serviciu  - ambele funcţii de conducere sunt vacante;
- serviciul aprovizionare depozite s-a transformat în compartiment;
- în cadrul direcţiei economice - serviciul încasări şi plăţi s-a comasat cu serviciul preţuri, compensări, achiziţii, stabilindu-se noi funcţii publice având în vedere atribuţii de funcţii publică pe care le va avea personalul din cadrul acestui serviciu; atribuţiile şefului serviciului preţuri compensări achiziţii au crescut în procent de ~30%, postul de şef serviciu încasări şi plăţi este vacant; astfel, şeful serviciului preţuri compensări achiziţii va fi numit în funcţia respectivă;
- la direcţia impozite taxe şi alte venituri locale se desfiinţează compartimentul arhivă tezaur, o parte din funcţii distribuindu-se în cadrul serviciului urmărire şi executare silită crae îşi modifică denumirea în serviciul urmărire şi executare silită, amenzi, fără modificarea în proporţie mai mare de 50% a atribuţiilor de serviciu; celelalte funcţii nu se mai regăsesc în nouă structură;
- în cadrul DAPL - biroul pentru asistenţă, familie, copii se transformă în compartiment, desfiinţându-se funcţia de şef birou;
- Direcţia Urbanism şi planificare urbană se reorganizează; având în vedere atribuţiile arhitectului şef  de coordonare a activităţii de disciplină în construcţii, autorizare şi strategie în domeniul urbanismului, se desfiinţează funcţia de director al direcţiei de urbanism, compartimentele de specialitate trecând în subordinea arhitectului şef; de asemenea se comasează instituţia arhitect şef cu compartimentul strategie, dezvoltare urbană; pentru eficientizarea activităţii şi ţinerea unei evidente clare şi atotcuprinzătoare a contractelor, atribuţiile de contracte module se vor transfera serviciului închirieri, concesionări, terenuri. De asemenea, s-a realizat şi o compartimentare a instituţiei arhitect şef în funcţie de atribuţiile de serviciu: disciplină în construcţii, regularizări taxe, numere poştale, autorizări, strategie, planificare urbană;
- Serviciile Audit, Management, Resurse Umane, Salarizare se transformă în birouri, fără modificarea atribuţiilor de serviciu cu mai mult de 50%. Biroul Autorizări licenţe se transformă în compartiment, Biroul concesionari, vânzări terenuri se transformă în Serviciul închirieri, vânzări terenuri, fără modificarea atribuţiilor de serviciu cu mai mult de 50% şi prin adăugarea de noi atribuţii acestui birou;
- Se desfiinţează postul de director executiv la direcţia juridică. Serviciul revendicări se desfiinţează ca urmare a diminuării activităţilor. Se înfiinţează un nou serviciu - Serviciul juridic, resurse umane, salarizare care are următoarea structură:
n 10 funcţii de consilier juridic pentru asigurarea reprezentării în instanţă şi asistenţei juridice, inclusiv a dosarelor de revendicare în baza legii 10/2001
n  6 funcţii la biroul resurse umane, salarizare
Funcţia de şef serviciu contencios juridic din structura organizatorică aprobată prin HCL 168/2009 îşi modifică atribuţiile în procent mai mare de 50%, preluând activitatea juridică a serviciului revendicări şi având în subordine biroul resurse umane, salarizare.
Atât funcţia de şef serviciu contencios juridic din structura organizatorică aprobată prin HCL 168/2009, cât şi de şef serviciu revendicări sunt ocupate. Noua funcţie de şef serviciu este vacantă.
- Direcţia Informatizare îşi  schimbă denumirea în direcţia sisteme informatice şi comunicaţii, fără modificarea atribuţiilor de serviciu în procent mai mare de 50%. Serviciul Informatizare îşi schimbă denumirea în serviciul administrare infrastructură informatică fără modificarea atribuţiilor de serviciu în procent mai mare de 50%. Funcţionarii vor fi numiţi în compartimentele cu denumirea modificată, în conformitate cu prevederile art. 100. Serviciul cadastru intră în structura direcţiei sisteme informatice şi comunicaţii, fără modificarea atribuţiilor de serviciu în procent mai mare de 50%.
- Serviciul evidenţă patrimoniu şi concesionari bunuri patrimoniale trece în subordinea Primarului.
- Direcţia Gestiunea patrimoniului aprobată prin HCL 168/2009 îşi modifica structura, devine direcţia Fond Locativ, cu un serviciu în subordine; atribuţiile directorului fostei direcţii gestiunea patrimoniului se modifică în procent mai mare de 50%.
- Biroul informare şi relaţii publice se comasează cu biroul relaţia cu instituţiile, registratură generală şi formează un nou serviciu numit serviciul Relaţii publice şi registratură generală. Funcţionarii noului serviciu vor fi numiţi în conformitate cu prevederile art.100. Formarea serviciului derivă din necesitatea asigurării circuitului electronic al documentelor - ambele funcţii de conducere de şef birou fiind vacante, înfiinţându-se prin comasare o nouă funcţie de şef serviciu.
Având în vedere reorganizarea instituţiei şi desfiinţarea unui număr de 211 funcţii, se vor aplica prevederile art. 99 şi art. 100 din legea 188/1999 republicată şi actualizată.
Conform noii structuri organizatorice propuse:
- 396 funcţii pentru aparatul de specialitate al primarului municipiului Galaţi,
- 25 funcţii pentru Serviciul Geo Topo Cad Expert,
- 320 pentru Serviciul public „Ecosal”,
- 37 pentru Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

Articole înrudite