23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lupte între daci, romani şi sarmaţi la castrul roman de la Barboşi
Lupte între daci, romani şi sarmaţi la castrul roman de la Barboşi

Pentru al doilea an consecutiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Asociaţia "Tinerii şi Viitorul" au organizat Festivalul antic "Antiquitas Rediviva", desfăşurat la Castrul roman de la Tirighina. Gălăţenii au avut ocazia să afle detalii despre armele şi metodele de apărare, pe timp de luptă, a dacilor, romanilor sau sarmaţilor, explicaţii prezentate de membrii celor două asociaţii care au şi pus la dispoziţie luptătorii care au făcut spectacol -  Asociaţia "România-Dacia Casa Noastra" din Constanţa şi "Amicii Muzeului" din Zalău.

Soarele puternic nu i-a descurajat cât de puţin pe zecile de gălăţeni veniţi de la ora 11.00 la castrul roman Barboşi Tirigina pentru a asista la a doua ediţie anuală festivalul Antiquitas Rediviva. Festivalul a debutat cu scurte alocuţiuni ale organizatorilor şi prefectului Dorin Otrocol, cel care a  insistat, anul trecut, ca autorităţile locale să colaboreze pentru protejarea castrului roman de la Barboşi şi pentru valorificarea sa istorică şi turistică. Un demers care are deja rezultate - s-a organizat pentru al doilea an festivalul antic, zona a fost ecologizată, anul trecut, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi un grup de elevi inimoşi iar în prezent există un proiect al Primăriei, care, dacă va obţine finanţarea europeană necesară, va putea da castrului roman de la Barboşi importanţa pe care o merită, urmând să se construiască acolo chiar şi un muzeu.       

Publicul venit la festival a putut urmări prezentarea armelor şi a echipamenetelor de luptă ale dacilor, romanilor şi sarmaţilor, după care a urmat o scenă în care a fost reprodusă alegerea unui magister al zonei. În cinstea sa, au avut loc două lupte de gladiatori, din care una de fete (o tradiţie a romanilor despre care gălăţenii au aflat şi detalii picante, precum acela că "fetele se luptau aşa cum le vedeţi, acum, îmbrăcate, cu menţiunea că în partea de sus nu purtau nimic!"), după care a urmat reproducerea unei lupte dintre daci, romani şi sarmaţi. Luptătorii sunt membrii ai asociaţiilor „România - Dacia, casa noastră” şi „Amicii Muzeului” din Zalău. Horea Pop, membru al asociaţiei din Zalău, le-a explicat celor prezenţi semnificaţiile stindardului de luptă dacic - o fiinţă cu cap de lup şi corp de balaur - dar şi cât de importante au fost armele cu care se apărau dacii: "Dacii se luptau cu falxul, o armă încovoiată, cu care agăţau foarte bine scuturile romanilor. Din cauza acestei arme, în al doilea război, romanii şi-au îmbunătăţit coifurile, pentru că falxul le provoca răni seroase la cap". Deşi par "nişte tipi care nu s-au jucat suficient de mult când erau copii", membrii asociaţiei Amicii Muzeului din Zalău (înfiinţată din 2009) spun că "scopul participării la astfel de festivaluri este şi unul educativ. „Facem un fel de istorie experimentală, căci la televizor e altceva... dar purtând costume aşa cum erau ele odată purtate de romani sau daci şi luptându-ne pe timp de vară, pe căldurile astea, chiar realizăm ce efort uriaş trebuia să depună luptătorii", spune Horea Pop.

Latura educativă a spectacolului a fost preţuită de spectactori. "Sunt foarte încântată, mai ales că mi-am adus şi nepotul. Este altceva o lecţie de istorie pe viu şi altceva să citeşti aşa ceva sau să vezi la televizor. Abia aştept să vin şi anul viitor", a spus Elena Iordache, o bunică venită la festival cu nepoţelul de 8 ani.  "Am aflat lucruri noi despre daci şi romani, lucruri pe care nici nu mi le-am imaginat când ni se preda la clasă lecţiile de istorie", a spus şi Alin Costea, un băiat de 11 ani. Deşi ameţiţi de soarele puternic în care au stat (căci, din păcate, organizatorii nu s-au gândit la amenajarea câtorva umbrare pentru public), gălăţenii au plecat în jurul orei 13.00 de la castrul roman, pentru a se odihni puţin şi pentru a veni la cea de-a doua parte a festivalului, programată să înceapă la ora 17.00, cu o paradă a armatelor romane, dacice şi sarmate de la statuia Lupoaicei, din faţa Primăriei, până la Grădina Publică. Acolo organizatorii au aşezat taberele şi atelierele de ceramică, fierărie, pielărie, tir cu arcul şi bucătarie.

 

Au cucerit centrul şi Grădina Publică 

 

„Dacia liberă!“, „Roma eternă!” s-a strigat sâmbătă după-amiază pe străzile oraşului, unde dacii, romanii şi sarmaţii au cucerit simpatia gălăţenilor dar şi pe cea a străinilor. Interesanta procesiune a fost începutul celei de a doua părţi a festivalului antic.  Un nigerian filma totul şi încerca să-şi amintească despre ce populaţii antice era vorba. Auzise de daci şi romani dar iniţial nu şi-a dat seama despre ce este vorba. În Grădina Publică au fost aşezate taberele şi atelierele de ceramică, fierărie, pielarie, tir cu arcul, bucătarie. 

„Nu ne aşteptam să vină atâţia oameni la Barboşi, deoarece era mai dificil, chiar dacă s-au pus la dispoziţie mijloace de transport în comun. Ne aşteptam însă la un public numeros în Grădina Publică, deoarece este locul preferat de promenadă al gălăţenilor”, a spus Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei de Cultură Galaţi. În Grădina Publică gălăţenii au pătruns în taberele dacilor şi romanilor dar şi în cea a sarmaşilor. Şi-au făcut poze cu aceştia, au privit cum se praticau străvechi meşteşuguri şi  au privit iar lupte cu gladiatori. În „bucătărie” nu a lipsit lintea, clasica mâncare a dacilor, care a fost gătită, la fel de clasic, la ceaun. 

Eliza DIMA

 


Articole înrudite