23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Locurile de muncă în străinătate, miraj sau realitate?
Locurile de muncă în străinătate, miraj sau realitate?

Joi şi vineri, la Galaţi, în afară de Bursa Generală a Locurilor de Muncă a avut loc şi un Târg al locurilor de muncă, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului „Garanţii pentru TINEri”, un proiect cu finanţare europeană şi care constă în consilierea şi calificarea profesională a tinerilor care nu sunt înscrişi în nici o formă de învăţământ şi care au vârsta cuprinsă între 16 şi 23 de ani. În principal, proiectul se adresează tinerilor care nu au susţinut examenul de bacalaureat şi care devin şomeri sau în cel mai bun caz sunt angajaţi ca muncitori necalificaţi. Proiectul este derulat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România şi Blocul Naţional Sindical. Proiectul este cofinanţat din Fondul European prin Programul Operaţional Sectorial  - Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Schema pilot a proiectului îşi propune să crească oportunităţile de acces pe piaţa muncii pentru 5.000 de tineri care nu au absolvit examenul de bacalaureat şi care nu deţin un loc de muncă.

Potrivit Oanei Dajbog, consilier orientare carieră în cadrul Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, proiectul constă în organizarea de cursuri de calificare în domenii precum ospătar, hortelier, cameristă, lucrător în comerţ, la finalul acestor cursuri tinerii primind şi o subvenţie cuprinsă între 900 şi 1.500 de lei. În cadrul proiectului, tinerii sunt orientaţi şi către angajatori din străinătate care în această perioadă caută forţă de muncă pentru navele de croazieră, în Italia, dar şi pentru locuri de muncă din alte state ale UE, inclusiv în România. Proiectul a fost lansat în luna mai 2014 şi se va încheia în iunie 2015.

Potrivit lui Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România,  una din instituţiile care implementează proiectul „Garanţii pentru TINEri”, la nivel naţional, în cadrul acestui proiect, în această perioadă, se organizează 14 astfel de târguri de locuri de muncă la care participă 45 de firme care oferă 4.000 de locuri de muncă în ţară şi în străinătate.

Printre firmele care şi-au prezentat oferta de joburi externe la Târgul locurilor de muncă s-a numărat şi SC Studline SRL Galaţi, aceasta oferind posturi de lucrători depozite şi fabrici Anglia (50 locuri), asistenţi medicali Anglia (10 locuri), îngrijitor bătrâni în clinici/la domiciliu Anglia (20 locuri), bone/au-pair/baby-sitters Anglia (10 locuri), ospătari/ospătăriţe (10 locuri), bucătari/ajutori bucătari (10 locuri), personal curăţenie bucătărie (10 locuri) - Anglia, precum şi locuri de muncă pentru studenţi/tineri, ca personal hotelier sezonier în Grecia şi Cipru: ospătari/ospătăriţe, cameriste (120 locuri). Studline SRL are ca obiect de activitate recrutarea şi plasarea forţei de muncă din România în străinatate, mai ales în ţări precum Anglia, Germania, Italia, Spania, Olanda, Grecia, Cipru, Emiratele Arabe Unite, etc.

La deschiderea târgului de locuri de muncă au participat şi zeci de tineri care urmează astfel de cursuri de calificare. „Am început liceul dar din motive personale nu l-am terminat, am făcut doar zece clase. Fac un curs de cameristă acum şi după ce termin cursul poate mă angajez pe un vas de croazieră... Am înţeles că e muncă grea, dar este bine plătită”, a spus una din cursante, Liliana Păun, de 17 ani, din comuna Fârţăneşti. „Aş face şi eu un curs de calificare să mă angajez pe o navă de de croazieră... păi faţă de un inginer navalist, pe un vas de croazieră se câştigă şi 2.500 de euro... păi se compară cu un salariu din ţară?”, a spus Valentin Mărăşan, de 20 de ani, student la Arhitectură Navală. Deşi mirajul locurilor de muncă bine plătite, pe vase de croazieră, îi atrage ca un magnet pe tineri, nu acelaşi optimism îl împărtăşesc cei mai în vârstă. De pildă, la târg a venit şi  Daniela, o tânără de 28 de ani care după zece ani de muncă în Italia s-a întors în România. Spre deosebire de tinerii despre care am vorbit până acum, femeia se încăpăţânează să rămână în ţară, deşi a trecut deja un an de când încearcă fără succes să se angajeze, şi asta în ciuda numărului mare de cursuri de calificare pe care le-a făcut: „Am făcut, în total, cinci cursuri. Pe banii mei, sunt din Tudor Vladimirescu, am plătit naveta, să viu la cursuri... Degeaba! Când e să mă angajez, îmi cere experienţă! Eu vreau să rămân aici, în ţara mea, dar dacă voi vedea că nu se poate, ne luăm tălpăşiţa înapoi în Italia”.


Articole înrudite