15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lipsă acută de personal la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”
Lipsă acută de personal la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”

Deficitul total de personal este de 1.232 , din care 155 de posturi de medici. Pentru cele 17 posturi de medici scoase la concurs s-au prezentat doar 6 persoane.

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”, cel mai mare spital gălăţean care însă asigură asistenţa medicală şi pentru judeţele limitrofe se plâng de lipsa acută a personalului, în special de lipsa medicilor specialişti. Au fost scoase posturi la concurs, dar cu greu se prezintă candidaţi interesaţi să le ocupe. Sunt 155 de posturi vacante scoase numai pentru medici. În plus, spitalul se confruntă şi cu lipsa de sânge, drept pentru care unele operaţii, care nu sunt urgente, sunt amânate pentru a nu se goli rezerva de sange necesară cazurilor acute. ”Prin Secţia de Urgenţă trec anual 88.000 de pacienţi, din care 39.000 sunt şi internaţi. Restul pacienţilor este văzut, iar deficitul este unul deosebit. Pe 29.06. 2018 am scos la concurs 17 posturi pentru medici, dar s-au prezentat doar şase persoane, doi dintre ei fiind pentru secţia de diabet. Avem deficit de personal pe nefrologie, neonatologie, neurochirurgie, neurologie, în total fiind vorba despre un deficit de 155 de medici. În acest spital totuşi se munceşte şi pacienţii sunt trataţi cu profesionalism (...) Ba mai mult, 1.090 de pacienţi din cei 8.000 sunt neasiguraţi, în detrimentul celor asiguraţi. Toţi pacienţii sunt văzuţi de cadrele medicale din UPU, care sunt suprasolicitate. Câte 250 – 300 de pacienţi pe zi, mai ales în week-end şi de sărbătorile legale. În perioada 15 – 18 august noi vom lucra, medicii de familie vor fi liberi, dar noi vom asigura urgenţa”; a declarat Alina Dobrea, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”.

Radioterapia de la Oncologie, închisă de la 01 august

Conducerea spitalului a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că, începând de la 01 august 2018, Radioterapia de la secţia de oncologie se închide până în luna octombrie a acestui an deoarece intră în modernizare, dar şi pentru instalarea unui accelerator de particule, al doilea pentru această unitate spitalicească.Totodată, aşa cum cotidianul nostru a mai relatat, spitalul va intra într-o masivă reabilitare. În această perioadă, pacienţii sunt redirecţionaţi către alte centre universitare.
”Începând cu 01 august, secţia se va închide provizoriu ca urmare lucrărilor de execuţie ce se desfăşoară în cadrul proiectului de extindere şi reamenajare secţie de radioterapie pentru aducerea acceleratorului de particule, achiziţionat pe fonduri europene, de la Banca Mondială. Pacienţii de la radioterapie vor putea merge pentru tratament în alte centre. Pacienţilor li s-a adus la cunoştinţă această închidere provizorie, fiecare pacient a semnat în dreptul foii de observaţie unde pot beneficia de tratament în continuare. Avem promisiunea că vom mai primi încă un accelerator de particule, luat tot de Ministerul Sănătăţii, cu bani de la Banca Mondială care va fi adus anul viitor”, a mai precizat managerul Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Investiţii de zeci de milioane de lei, dar care nu rezolvă lipsa de personal

Consiliul Judeţean a aprobat, de curând, investiţii numai în aparatură, de 2,4 milioane de lei. Cu aceşti bani se vor achiziţiona lămpi scialitice, electrocardiografe, aspiratoare chirurgicale, mese de ginecologie, dermatoscop şi multe altele. De asemenea, la acest spital din Galaţi sunt în plină desfăşurare lucrările de construcţie a unui bloc ANL, choar în curtea spitalului, şi care este dedicat doar cadrelor medicale din acest spital. Chiar şi aşa, problema cea mare rămâne: medicii de specialitate sunt foarte greu de găsit.
”La medici, gradul de ocupare este de 63 la sută, pentru asistenţi de 84 la sută, infiermiere 60 la sută, îngrijitoare de 30 la sută, ambulanţieri şi personal de deservire de 20 la sută, la muncitori de 60 la sută. Deficitul total de personal este de 1.232 , din care 155 de posturi de medici. Totalul de angajaţi este de 2.042, dintre care 266 sunt medici. Pentru cele 17 posturi scoase la concurs s-au prezentat doar 6 persoane, care urmează să dea concursul, până pe 22 septembrie şi vedem şi cine promovează”, a mai spus Alina Dobrea.


Articole înrudite