20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La ora bilanţului! Ce a făcut Jandarmeria Galaţi în vara lui 2023
La ora bilanţului! Ce a făcut Jandarmeria Galaţi în vara lui 2023

Jandarmeria Galaţi prezintă rezultatul misiunilor executate în perioada sezonului estival:

"Din punct de vedere al siguranţei cetăţeanului, sezonul estival reprezintă o provocare pentru orice structură cu atribuţii în menţinerea şi asigurarea ordinii publice, dat fiind evenimentele publice organizate mai des în această perioadă, a afluxului mare persoane, a vacanţei elevilor şi studenţilor, dublată de perioada concediilor de odihnă.

Pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul judeţului, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi a dimensionat şi adaptat dispozitivul de ordine publică la situaţia operativă, acţionând atât prin patrule de jandarmerie, cât şi prin patrule mixte, poliţie-jandarmerie, cu misiunea de a creşte gradul de siguranţă a cetăţeanului, de a gestiona în bune condiţii toate manifestările desfăşurate în spaţiul public, de a descuraja persoanele care comit fapte contrare legii şi tulbură ordinea şi liniştea publică, de a combate infracţionalitatea stradală, traficul şi consumul de droguri.

O provocare pentru acest sezon estival a fost dată de necesitatea de a se acţiona în sistem integrat, alături de poliţie, în cadrul Acţiunii „Blocada”, aspect ce a impus suplimentarea dispozitivului de ordine publică curent cu personal din cadrul altor structuri ale inspectoratului, astfel încât s-a reuşit acoperirea întregului spectru de misiuni desfăşurate în zona urbană şi rurală.

În perioada de referinţă, Jandarmeria Galaţi a executat un număr de 1.463 misiuni de ordine publică, angrenând un efectiv de 5.101 jandarmi, ceea ce reprezintă o medie de 47 jandarmi/zi.

Pe categorii de misiuni situaţia se prezintă astfel:
- menţinerea ordinii publice: 980 misiuni;
- acţiuni în cooperare/colaborare: 227 misiuni;
- asigurarea ordinii publice: 112 misiuni;
- gestionarea afluxului de refugiaţi din Ucraina: 107 misiuni;
- punere în aplicare a mandatelor de aducere: 32 misiuni;
- acţiuni speciale: 5 misiuni.

Asigurarea ordinii publice, misiune principală a Jandarmeriei Române, a constituit o prioritate în sezonul estival, atât pentru factorii de conducere cât şi pentru cei de execuţie, iar pentru ducerea la îndeplinire a acestui gen de misiuni efectivele unităţii au fost prezente la un număr de 112 adunări publice fiind angrenaţi în medie 12 jandarmi/misiune. Pe categorii, misiunile de asigurare se prezintă astfel:
- manifestări cultural-artistice: 49 misiuni asigurate cu 746 jandarmi;
- manifestări religioase/comemorative: 20 misiuni asigurate cu 158 jandarmi;
- manifestări sportive: 14  misiuni asigurate cu 269 jandarmi;
- manifestări de protest: 11 misiuni asigurate cu 78 jandarmi;
- manifestări promoţionale: 9 misiuni asigurate cu 57 jandarmi;
- alte manifestări: 9  misiuni asigurate cu 37 jandarmi.

Pentru menţinerea ordinii publice au fost executate un număr de 980 misiuni, dintre care 786 misiuni în sistem integrat cu poliţia, fiind angrenat un efectiv de 1.064 jandarmi şi 194 patrule de jandarmi pentru menţinerea ordinii publice, având în responsabilitate şi zona unde sunt dispuse spaţiile de cazare a refugiaţilor din Ucraina.

Din punct de vedere a zonei de acţiune au fost executate 549 misiuni de menţinere a ordinii publice în mediul urban (120 patrule de jandarmerie şi 429 patrule poliţie-jandarmerie) şi 237 misiuni de menţinere a ordinii publice în mediul rural (22 patrule jandarmerie şi 215 patrule poliţie-jandarmerie).

Ca rezultat, structurile de ordine publică angrenate în misiuni desfăşurate în perioada sezonului estival au aplicat 1.073 sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 382.065 lei dintre care 737 au fost amenzi şi 336 avertismente. Majoritatea faptelor constatate sunt prevăzute de Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Organele de urmărire penală au fost sesizate pentru un număr de 60 infracţiuni, dintre care 38 fapte de natură penală, cu 35 autori, au fost constatate de către patrulele mixte poliţist-jandarm, iar 22 fapte, cu 21 făptuitori depistaţi în flagrant, au fost constate de către patrulele de jandarmerie.

Infracţiunile constatate fac referire la:
- Tulburarea OP si distrugere: 5 infracţiuni cu 4 autori;
- Distrugere: 2 infracţiuni cu 2 autori;
- Lovire sau alte violenţe: 9 infracţiuni cu 5 autori;
- Ameninţare: 3 infracţiuni cu 3 autori;
- Violenţă în familie:  3 infracţiuni cu 3 autori;
- Încălcarea ordinului de protecţie: 3 infracţiuni cu 3 autori;
- Violare de domiciliu: 1 infracţiune cu 1 autor;
- Portul sau folosirea de obiecte periculoase: 3 infracţiuni cu 3 autori;
- Furt: 3 infracţiuni cu 3 autori;
- Deţinerea de substanţe interzise: 10 infracţiuni cu 11 autori;
- Neluarea măsurii de prevenire a atacului canin: 1 infracţiune cu 1 autor;
- Pescuit cu unelte interzise: 2 infracţiuni cu 2 autori;
- Conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe: 11 infracţiuni cu 11 autori;
- Refuzarea recoltării probelor biologice: 1 infracţiune cu 1 autor;
- Conducere fără permis: 2 infracţiuni cu 2 autori;
- Punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat: 1 infracţiune cu 1 autor.

În perioada analizată, jandarmii gălăţeni au răspuns la 80 apeluri telefonic, efectuate prin Numărul Unic de Urgenţă 112 ori dispeceratele Jandarmeriei şi Poliţiei.

Dat fiind numărul mare de evenimente care se anunţă în spaţiul public, în perioada următoare Jandarmeria Galaţi va dimensiona efectivele de ordine publică astfel încât să asigure siguranţa tuturor participanţilor şi prevenirea oricăror fapte de natură contravenţională sau penală. De asemenea, menţinem prezenţa sporită în stradă, atât prin patrule de jandarmerie cât şi prin patrule mixte, poliţie-jandarmerie, prin acest mod răspunzând nevoii de securitate a cetăţeanului". *sursa foto: Facebook - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi


Articole înrudite