21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bacteria care a infectat trei pacienţi ai Spitalului de Urgenţă Galaţi este cunoscută a fi ”demolator de spitale”, aceasta fiind singura soluţie, se pare, pentru a scăpa de ea. Acinetobacter a luat deja două vieţi la Galaţi dar al treilea infectat ar putea să scape.
„Acinetobacter e cunoscută ca fiind demolatorul spitalelor deoarece foarte greu se scapă de această bacterie şi au fost cazuri în străinătate în care s-a ajuns la demolare pentru a o eradica. Au fost în străinătate spitale la care s-a renunţat din această cauză. Noi am mai avut la Spitalul Clinic de Urgenţă infecţii intraspitaliceşti cu această bacterie, cu o altă tulpină a ei, dar nu au fost cazuri grave. Acum, o comisie din care fac parte reprezentanţi ai Institutului de Sănătate Publică Iaşi şi ai Ministerului Sănătăţii fac în paralel o anchetă în spital”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
Ancheta este făcută de Angela Ribiniuc de la ISP Iaşi şi Dan Iosif de la Ministerul Sănătăţii. Din primele date de anchetă, autorităţile Spitalului de Urgenţă susţşin că bărbaţii decedaţi oricum ar fi murit, dar nu din cauza bacteriei. Asta susţin atât directorul Spitalului de Urgenţă, dr. Călina Lazarovici, cât şi directorul adjunct, dr. Dorel Firescu.
”Era vorba de cazuri extreme de grave, care au ajuns la noi în stare critică. S-au făcut adevărate fapte de eroism, un pacient a fost operat şi de 2 ori, dar nu a putut fi salvat. Toate spitalele au o astfel de bacterie, şi acasă o găsim, dar nu este periculoasă decât pentru organismele tarate, pentru cei foarte bolnavi. Nu sunt probleme la aparatele de climatizare, la filtre, deoarece filtrele costă 1 miliard şi nu aveam bani, aşa că sunt oprite de un an. Nu se ştie de unde a pornit infecţia. Nu cred că de la sala de operaţii. La primul bolnav infecţia a apărut la 15 zile de la operaţie, la al doilea la zeci şi la al treilea la patru. Oamenii ăştia au fost în sală, în Reanimare sau în secţie. Nu ştim de unde e infecţia”, a precizat Dorel Firescu.
Cine şi cum va plăti pentru ”criza Acinetobacter” de la Spitalul de Urgenţă? ”Nu cred că acum trebuie să căutăm o măsură de coerciţie împotriva conducerii, ci trebuie să căutăm sursa infecţiei. Oricum, măsurile acestea trebuie luate de Consiliul Judeţului, deoarece spitalul este sub managerierea lui”, a mai spus dr. Valentin Boldea. Consiliul Judeţului a anunţat ieri că aşteaptă rezultatele anchetei pentru a lua măsurile ce se impun.
”L-am adus pentru o căzătură şi l-am scos în patru scânduri”
Spunea Geta Donici, soţia lui Toader Donici, un gălăţean de 31 de ani din Matca, infectat cu Acinetobacter, care a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la Spitalul de Urgenţă Galaţi. ”A căzut din căruţă acum două săptămâni şi de atunci tot prin spital am stat. L-au operat de două ori, după care l-au dus în Reanimare şi i-au scris la cap «meningită». Dar nouă nu ne-au spus nimic de bacterie. Am acasă doi copii: un băiat de 6 ani şi o fată de 2 ani. El era singurul care aducea bani în casă”, spunea Geta Donici, soţia lui Toader. Ştefana Donici, mama lui Toader, e şi ea în stare de şoc. Nu îi vine să creadă că i-a murit băiatul. Cu ele la spital era şi unchiul lui Donici, Irimia, care venise să îşi ajute rudele. ”Nu ne-au spus că e infectat”, spunea bărbatul.
Înaintea lui Toader Donici, tot la Spitalul de Urgenţă, murise, pe 25 august, Mihai Voinea, un bărbat de 65 de ani din satul Mirceşti, comuna vrânceană Vânători, care a suferit un accident de circulaţie. A treia persoană infectată cu Acinetobacter este Gheorghe Vrânceanu, de 58 de ani, de loc din Pechea, care este în continuare internat la Spitalul de Urgenţă, dar pe Secţia Neurochirurgie, starea lui fiind bună.
Operaţiile cronicilor sunt sistate iar spitalul are interdicţie la intrare
Gălăţenii care veneau ieri dimineaţă, ca de obicei, să aducă mâncare, seringi şi alte materiale sanitare rudelor internate nu au fost lăsaţi să intre, pe motiv că s-a pus interdicţie de intrare pentru vizitatori. Unii aveau rude care se operau şi erau de-a dreptul disperaţi. ”Nu ştiu ce să facem. Trebuie să mi se opereze soţul şi are nevoie să îi duc câte ceva. Ce se întâmplă? Nu se mai operează? Ca să ştim şi noi. Stăm aici ca animalele?”, spunea Maricica Angheluţă.
Între timp s-au făcut dezinsecţii pe toate secţiile, dar în special pe cea de Neurochirurgie.


Articole înrudite