19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ionuţ Pucheanu: ”Şomaj de 0,7% în municipiul Galaţi. Cifrele vorbesc”
Ionuţ Pucheanu: ”Şomaj de 0,7% în municipiul Galaţi. Cifrele vorbesc”

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat pe pagina sa de Facebook: ”Şomaj de 0,7% în municipiul Galaţi. Cifrele vorbesc. Şomajul a scăzut mult în ultimii ani în oraşul nostru, arată un studiu realizat de Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). Astfel, şomajul a scăzut la 0,7 % în 2022, de la 2,7% cât era în 2010. Pentru că Galaţiul este în plină dezvoltare şi a devenit tot mai atractiv pentru investitori”.

Datele care au stat la baza acestui anunţ se regăsesc într-un studiu denumit ”Tranziţie Energetică Justă pentru Comunităţi: De la risc la oportunitate. Studiu de caz: Judeţul Galaţi” realizat de o fundaţie germană non-profit Friedrich Ebert Stiftung. 

În acest studiu, autorii subliniază că ”Deşi şomajul din judeţ este dublul mediei naţionale, chiar şi în condiţiile existenţei a zeci de mii de persoane neocupate formal care nu figurează în nicio evidenţă, unul din laitmotivele interviurilor avute cu actori cheie din judeţ a fost dificultatea găsirii forţei de muncă. Pe fondul infrastructurii de transport deficitare, obstacolelor structurale de mobilitate a forţei de muncă, decalajul dintre municipiul Galaţi (cu şomaj sub 1%) şi mediul rural din nordul judeţului (cu şomaj peste 20%), riscă să se accentueze în condiţiile dublei provocări a tranziţiei verzi şi digitale”.

Aşadar, municipiul Galaţi stă bine, în judeţ e jale. Avem locuri de muncă pe alese, angajatorii nu găsesc să angajeze, cu toate acestea, la nivelul judeţului suntem campioni la şomaj. 

 

Studiul fundaţiei are de fapt ca punct de interes principal faptul că judeţul Galaţi va beneficia de aproape 400 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Tranziţie Justă (POTJ), din care circa 10% dedicate întăririi capacităţii serviciului public de ocupare şi susţinerii lucrătorilor în procesul de adaptare la o economie cu emisii scăzute. ”În lumina acestei oportunităţi autoarele acestei cercetări şi-au derulat activitatea în perioada martie - mai 2023, alături de colaboratori ştiinţifici şi prin sprijinul unui parteneriat instituţional cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, folosind un mix de metode, de la statistici descriptive, procesare de date, interviuri structurate 1:1, interviuri individuale şi colective semi-structurate, observaţii de teren, inclusiv în mediul rural al judeţului”.

Se mai precizează, chiar la începutul acestui document că ”Cercetarea grupează concluziile şi recomandările în priorităţi pe termen scurt, finanţabile prin POTJ şi în oportunităţi de îmbunătăţire a cadrului legislativ în domeniul muncii, asistenţei sociale, serviciilor de ocupare, educaţiei, calificării şi recalificării şi dezvoltării economice locale. În condiţiile unei conştientizări publice a necesităţii tranziţiei verzi şi a riscurilor şi oportunităţilor oferite de aceasta încă extrem de fragile, sunt necesare campanii media profesionale de informare cetăţenească şi formări care să expliciteze ideea de tranziţie într-o manieră simplă, finanţate din fondurile dedicate asistenţei tehnice în cadrul POTJ”. 

 

Studiul poate fi consultat AICI.


Articole înrudite