22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acuzaţii de malpraxis la Spitalul Judeţean Galaţi
Acuzaţii de malpraxis la Spitalul Judeţean Galaţi

Familia unei femei în vârstă de 68 de ani din Galaţi acuză mai multe cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi de malpraxis, care a dus la decesul femeii. 
Rudele, care au făcut plângeri peste tot, susţin că femeia, la internare, deşi prezenta şi simptome respiratorii pe lângă altele, a fost internată şi tratată zile în şir în secţia Diabet. 
”Mi s-a spus ca are un diabet care poate fi tratat, este în continuare investigată şi nu ar prezenta nicidecum un pericol de moarte. Văzând că starea se depreciază, am luat legătura din nou cu medicul curant care, vizibil deranjat de faptul că am indicat prin părerea mea neprofesională ca ar avea o afecţiune pulmonară, medicul a menţionat că chiar ea a controlat-o la plămâni şi că nu are absolut nimic şi cine mi-a spus mie că ar avea afecţiune la plămâni a greşit”, a spus Laurenţiu Toia, fiul femeii decedate.  
În cele din urmă, dupa ce a fost văzută de mai mulţi medici, femeii i s-a administrat oxigen. Dar, spun rudele, un alt medic care a ajuna seara la patul bolnavei a constatat că instalaţia de oxigen nu era în regulă. 
”Instalaţia de oxigen a spitalului nu a funcţionat, fapt constatat de medicul care a fost în seara respectivă şi a dispus aducerea unei unităţi mobile de oxigen. Acel medic a adus anumite apelative către personalul medical din acea seară cum că ”băgaţi aer de vulcanizare, de ce nu funcţionează?” şi de ce e ţinută mama pe spate în momentul în care era decompensată cardiac”, susţine  Laurenţiu Toia, fiul femeii decedate. 

În cele din urmă, femeia a ajuns în ATI şi a decedat. ”Familia a solicitat o autopsie, iar conform certificatului medico-constatator al decesului cauza care a dus la insuficienţă cardio-respiratorie a fost o bronhopneumopatie constrictivă cronică acutizată. De aici noi deducem faptul că aşa cum şi pacienta a reclamat când a ajuns la spital, avea probleme pulmonare, care, ulterior, datorită modului deficitar în care a fost îngrijită de către personalul medical, au  dus la decesul acesteia”, a precizat Alexandru Cosmin Lăcătuş, avocatul familiei. 
Au fost depuse de către familie prin avocat plângeri atât către Direcţia de Sănătate Publică, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, Colegiul Medicilor, dar şi către Spitalul de Urgenţă Galaţi. 

Iniţial, reprezentanţii spitalului au confirmat doar că fac anchetă. ”În urma acestei reclamaţii au fost sesizate de către petent anumite probleme. Prin decizia managerului unităţii a fost instituită o comisie medicală care va analiza toate aceste aspecte”, a spus dr. Cristian Onişor , purtător de cuvânt, Spitalul de Urgenţă Galaţi. 
Câteva ore mai târziu, reprezentanţii spitalui dau o nouă declaraţie de presă: ”A fost înfiinţată deja o comisie medicală de audit Clinic intern. Din datele preliminare putem concluziona că sursele de oxigen funcţionează în parametri normali. Aceeaşi sursa a fost folosită pentru un alt pacient fără a fi semnalate fluctuaţii de debit. Pacienta a beneficiat de la internare pentru patologia respiratorie şi diabet zaharat nou descoperit”, a spus apoi dr. Cristian Onişor.
Tragedia femeii a început pe 9 august şi s-a sfârşit pe 26 august. în tot acest timp, fiul a cumpărat tot felul de materiale şi medicamente necesare mamei lui care nu erau, susţine el, în spital.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite