25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Închiderea Haldei de zgură de la Galaţi va dura 2 ani
Închiderea Haldei de zgură de la Galaţi va dura 2 ani

Halda de zgură de la Galaţi va fi închisă după mulţi ani în care s-au făcut tot felul de matrapazlâcuri pentru a o menţine în exploatare. Ultimul care a încercat să treacă cu vederea ce se întâmplă acolo, fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită. Monitorul de Galaţi a relatatpe larg acuzaţiile în articolul Halda de zgură de la Galaţi a adus fostului ministru Costel Alexe tone de tablă, ţeavă şi un dosar penal.

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi s-a văzut nevoit să continue procedurile de închidere acestui depozit de deşeuri şi a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi emiterea acordului de mediu pentru ”Închidere depozit de deşeuri nepericuloase Halda de zgură din cadrul Liberty Galaţi SA” şi ”Stabilizare mal drept curs de apă Mălina”. Potrvit procedurilor a fost în dezbatere publică rapoartele privind impactul asupra mediului pentru cele două proiecte.

Halda de zhură de la Galaţi este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. 

În 2020, s-a emis Autorizaţia Integrată de Mediu nr.1/2015 revizuită în care se prevede că programul de  procesare a zgurii existente pe  amplasament este eşalonat până inclusiv anul 2022, în anul 2023 urmând a se executa lucrările de închidere şi ecologizare a Haldei de zgură. În  prezent, pe halda de zgură se desfăşoară activităţi accelerate de procesare a zgurii rămase, de către două firme subcontractate  de LIBERTY GALAŢI  S.A., respectiv Phoenix Slag Services Galaţi şi GSWI Galaţi.

Instabilităţile taluzelor datorate amplasării şi exploatării haldei de zgură au condus în timp la modificarea şi strangularea canalului Mălina  către versanţii vestici şi de asemenea la înmuierea zonelor amonte ale versanţilor alcătuiţi din loess, la activarea alunecărilor vechi, cât şi la scăderea stabilităţii zonei vestice.

Suprafaţa haldei este de circa 110 hectare şi are o capacitate de 54 milioane de tone.

 


Articole înrudite