22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Începe testarea asfaltului cu plastic reciclat, brevetat de Universitatea „Dunărea de Jos”
Începe testarea asfaltului cu plastic reciclat, brevetat de Universitatea „Dunărea de Jos”

Metoda de introducere a materialelor plastice în compoziţia asfaltului, o soluţie inovativă, care are drept scop rezolvarea problemei poluării cu materiale plastice, găsită de o echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a primit Medalia de Aur la a 14-a ediţie a Salonului „Euroinvent” – European Exhibition of Creativity and Innovation, Iaşi, 2022. Invenţia constă în înlocuirea nisipului natural de cuarţ cu gritul – deşeu rezultat din procesul de sablare a corpurilor de navă – şi protejarea mediului prin introducerea unei cantităţi de microplastice, îmbunătăţind proprietăţile mixturi asfaltice clasice, prin reducerea riscului de apariţie a fisurilor în asfalt, cauzate de variaţiile de temperatură. 

 Iată că după obţinerea tuturor brevetelor, asfaltul va fi testat în curtea Universităţii Dunărea de Jos din galaţi unde va fi turnat pe o suprafaţă de 150 de m.p.

 ”A început pregătirea terenului şi, sper ca în două zile să fie gata asfaltarea, o asfaltare de test care va avea loc în curte la noi (n.r. Universitatea „Dunărea de Jos”) pe cel mai nou brevet al Universităţii, în colaborare cu mediul privat, cu firma Tancrad. Asfaltul are caracteristici mecanice şi rezistenţă superioară şi înglobează componente de tip deşeu din prelucrarea maselor plastice, în special a peturilor, şi deşeuri din industria prelucrătoare, în special nisipul cu care se pregătesc suprafeţele la Şantierul Naval. Ambele sunt într-un procent variabil, în funcţie de caracteristici.

 Îl turnăm la noi în curte, în zona de circulaţie maximă, pe 150 de m.p., pe unde vor trece maşini mari, maşini medii şi mici. Vom testa acest asfalt cât mai mult posibil, toamna, iarna, primăvara şi vara şi vom face un raport asupra testării în condiţii reale, unde avem o expunere mare pe soare, gheaţă, zăpadă şi circulaţie. Avem trecute toate testele de laborator şi evaluate pozitiv pentru că avem un brevet pentru protecţia invenţiei, dar ce e practică şi scară 1:1 primează şi atunci ca să ajungem să recomandăm asfaltatorilor mari, trebuie să facem test la noi în curte”, a declarat, la Reperul TV, Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.

 „Asphalt mixtures improvement with waste grit and microplastics” (Îmbunătăţirea mixturilor asfaltice cu grit deşeu şi microplastice) este realizată de o echipă de cercetători coordonată de prof. univ. dr. ing. Daniela Buruiană de la Departamentul de Ingineria Materialelor si a Mediului al Facultăţii de Inginerie şi formată din: conf. dr. Gabriel Bogdan Carp, asist. dr. Viorica Ghisman, de la aceeaşi facultate şi prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, la care se adaugă managerul firmei de construcţii SC Tancrad SRL Galaţi, Cristian Stăncic.


Articole înrudite