În cadrul Colegiului Prefectural întrunit miercuri, 25 august 2021, a fost prezentată o informare cu privire la măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi în vederea începerii în condiţii optime a anului şcolar 2021-2022.
În vederea monitorizării pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Galaţi, pentru deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar 2021–2022 şi respectarea normelor de igienă, pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor şi tinerilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a transmis documente în toate unităţile de învăţământ, prin care s-au solicitat informaţii referitoare la stadiul execuţiei lucrărilor de igienizare şi reparaţii ale clădirilor şi situaţia obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru spaţiile de învăţământ, cât şi problemele şi necesităţile concrete ale acestora, precum şi situaţia asigurării cerinţei de securitate la incendiu a clădirilor aferente unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Galaţi.
Din analiza datelor transmise de către unităţile de învăţământ, rezultă că din cele 434 de unităţi de învăţământ, un număr de 371 unităţi (dintre care 137 din mediul urban, 234 din mediul rural) au aviz sanitar de funcţionare, cu menţiunea că toate cele 21 de unităţi de învăţământ particular cu personalitate juridică au aviz sanitar de funcţionare. Un număr de 51 unităţi de învăţământ (dintre care 17 din mediul urban, 34 din mediul rural) sunt fără aviz sanitar de funcţionare, iar 12 unităţi (dintre care 8 din mediul urban, 4 din mediul rural) parţial autorizate.
9 dintre unităţile şcolare din judeţ nu au apă potabilă, grup sanitar sau dotări sanitare suficiente. Este vorba despre Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 sat Toflea, comuna Brăhăşeşti, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 sat Vizureşti, comuna Buciumeni, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 comuna Cudalbi, Şcoala Gimnazială Nr. 1 comuna Drăguşeni, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1, comuna Drăguşeni, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 sat Zărneşti comuna Jorăşti, Şcoala Gimnazială Nr. 2 comuna Matca, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1, sat Ciorăşti, comuna Priponeşti, Şcoala Gimnazială „Maria Grecu” sat Odaia Manolache, comuna Vînători (grupuri sanitare amplasate în curtea şcolii), Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 comuna Vârlezi.
Motivele neacordării avizelor sanitare la unităţile de învăţământ din mediul urban sunt următoarele:
1. Grădiniţa cu Program Normal „Ciprian Porumbescu” Galaţi - funcţionează în 3 apartamente la parter de bloc, fără circuite funcţionale, cubaj şi iluminat natural insuficient, fără teren de joacă şi nu se autorizează.
2. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 10 Galaţi - funcţionează în 2 apartamente la parter de bloc, fără circuite funcţionale, cubaj şi iluminat natural insuficient, fără teren de joacă - nu se autorizează.
3. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 19 Galaţi - săli de grupă subdimensionate, lavoare insuficiente, lipsă grup sanitar personal, lipsă teren de joacă - nu se autorizează.
4. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 21 Galaţi - modificări de structură fără acordul DSP, a cedat 2 săli de clasă Şcolii Gimnaziale Nr.15 Galaţi şi astfel nu mai asigură circuite şi dotări sanitare - nu se autorizează.
5. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 22 Galaţi - s-a mutat în vechiul local, dar nu are circuite funcţionale corespunzătoare - nu se autorizează.
6. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 27 Galaţi - nu are local propriu; funcţioneaza în alte grădiniţe.
7. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 40 Galaţi - funcţionează în 2 apartamente la parter de bloc, fără circuite funcţionale, cubaj şi iluminat natural insuficient, fără teren de joacă, dotări sanitare insuficiente -
nu se autorizează.
8. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 13 Tecuci - faţada deteriorată, curte neîmprejmuită, instalaţii sanitare nefuncţionale - nu se învaţă în localul grădiniţei.
9. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 17 Tecuci - funcţionează la parterul unui cămin de nefamilişti, fără acordul DSP, fără circuite, dotări sanitare insuficiente, lipsa cabinet medical şi izolator, în derulare lucrări de renovare şi amenajare - nu se autorizează.
10. Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Galaţi - în proces de reabilitare.
11. Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Galaţi - în proces de reabilitare.
12. Şcoala Gimnazială Nr. 33 Galaţi - în proces de reabilitare.
13. Şcoala Gimnazială „Grigorie Teologul” Galaţi - în proces de reabilitare.
14. Şcoala Profesională Specială „Paul Popescu Neveanu” Galaţi - lipsă personal, lipsă izolator, vestiar pentru spălătorie, cădiţe duş sparte.
15. Liceul Tehnologic „General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican” Galaţi - spaţii de învăţământ: lambriuri degradate, instalaţie electrică nefuncţională; internat: mobilier insuficient şi degradat; cantină -
spaţii frig fără termometre, probe de mâncare păstrate necorespunzător; atelier - plafoane şi pereţi cu infiltraţii, lipsă sistem încălzire, lipsă grătare de protecţie, lipsă vestiar pentru elevi; sala de sport - hidroizolaţie deteriorată cu infiltraţii, pereţi neigienizaţi, instalaţii sanitare incomplete, instalaţie electrică veche, lipsă sistem de ventilaţie.
16. Palatul Copiilor Galaţi - Monument istoric.
17. Centrul de Excelenţă Galaţi - Va funcţiona în localul Palatului Copiilor.
Starea fizică a clădirilor şcolilor diferă de la caz la caz, în funcţie de vechime, de lucrările de întreţinere, reparaţii, consolidare, reabilitare; principalele cauze pentru care unele şcoli nu au autorizaţie sanitară sunt legate de nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare impuse pentru funcţionare (lipsa surselor de apă potabilă în şcoală, starea necorespunzătoare a grupurilor sanitare, mobilier foarte vechi, împrejmuiri necorespunzătoare, lipsa circuitelor funcţionale, cubaj şi iluminat natural insuficient, funcţionarea unor grădiniţe la parterul unor blocuri, unităţi de învăţământ aflate în proces de reabilitare etc.).
Pentru remedierea situaţiilor, în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare, sunt necesare acţiuni care presupun investiţii mari la nivelul comunităţilor în care funcţionează unitatea şcolară.