Acesta a fost mesajul transmis de către ministrul Energiei, Constantin Niţă, dar şi de către conducerea Romgaz, în cadrul întâlnirii care a avut loc ieri la Bucureşti cu conducerea Electrocentrale, a Apaterm şi reprezentanţii Primăriei, respectiv city-managerul Aurel Vlaicu şi directorul economic din cadrul municipalităţii. Ministrul Energiei, Constantin Niţă, dar şi şefii Romgaz au spus că nu se mai poate proceda ca până acum în cazul neachitării măcar a contravalorii facturilor curente pentru cantitatea de gaze naturale furnizată lunar către Electrocentrale.
Surse prezente la discuţii ne-au spus că în cadrul întâlnirii oficialii de la Bucureşti şi-ar fi arătat mirarea faţă de faptul că doar în cazul Galaţiului nu se poate plăti nici măcar factura la zi, comparativ cu alte oraşe. „În urma discuţiilor purtate ni s-a comunicat că singura favoare care ni se poate face, dacă se poate numi favoare, este că Romgaz va furniza gaze naturale către Electrocentrale pentru asigurarea căldurii în oraş doar dacă sunt făcute în avans plăţi, şi este vorba de factura estimată pentru luna noiembrie, de circa 8 milioane de lei, respectiv decembrie, care a fost estimată la circa 12 milioane de lei. Din cei 20 de milioane de lei, Consiliul Local a plătit 6 milioane, deci diferenţa ar trebui plătită de către gălăţeni către Apaterm, care la rândul ei va achita banii către Electrocentrale.
Practic, dacă de mâine ar veni vremea rea şi ar trebui să înceapă furnizarea căldurii, acest lucru nu se va face decât dacă se va plăti către Romgaz, în avans, o sumă de 14 milioane de lei”, ne-a declarat city-managerul Aurel Vlaicu. Acesta face încă o dată un apel către locatarii rău-platnici să achite sumele datorate Apaterm, astfel încât societatea să poată face la rândul ei plăţi către cei de la Romgaz. În condiţiile în care plata facturii la căldură şi apă caldă nu a reprezentat o prioritate pentru multe dintre asociaţiile de proprietari, iar în ultimii ani Apaterm nu a luat măsuri drastice împotriva rău-platnicilor, aşa cum au făcut cei de la Apă Canal, este greu de crezut că locuitorii oraşului se vor înghesui să îşi plătească datoriile, deci pericolul de a rămâne fără apă caldă şi căldură este unul cât se poate de real.