România riscă amenzi uriaşe din cauza poluării înregistrate în marile oraşe, iar ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut public faptul că, în prezent, România se află, în relaţia cu Comisia Europeană, în procedură de infringement pe trei oraşe: Bucureşti, Braşov şi Iaşi. „Nici măcar nu au mai dat voie României să se apere în faţa Comisiei Europene, asteptăm din moment în moment verdictul, care va însemna pentru România o amendă între 100.000 şi 400.000 de euro (n.r. - pe zi) până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri“, a precizat ministrul la începutul săptămâni la un post naţional de ştiri.
Însă nu doar trei oraşe din România sunt afectate de poluare. În total, 10 oraşe sunt vizate de instituţiile europene şi trebuie să facă planuri preventive în ceea ce priveşte reducerea nivelului de poluare, pentru a se evita o eventuală procedură de infringement. Ministrul Costel Alexe a anunţat că cele 10 oraşe care trebuie să facă planuri pentru reducerea poluării sunt: Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Brăila, Turnu Măgurele, Galaţi, Bacău, Ploieşti şi Piteşti. „Aş vrea să vă spun că, analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”, a spus Costel Alexe.
Ce au făcut autorităţile locale în ultimii ani
Interesant este că atât Primăria municipiului Galaţi, cât şi Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi au întocmit planuri de calitate a aerului. Ca urmare a depăşirii valorilor limită orare şi anuale la indicatorul „dioxid de azot şi oxizi de azot“, Primăria municipiului Galaţi a elaborat acest plan pentru perioada 2018 - 2022 şi a fost avizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), iar în octombrie 2018 a fost aprobat de Consiliul Local Galaţi prin HCL nr. 605/31.10.2018. Pentru anul 2018, potrivit unui raport elaborat de Garda Naţională de Mediu (GNM) - Comisariatul Judeţean Galaţi, în Planul de calitate a aerului în municipiul Galaţi, pentru dioxid de azot şi oxizi de azot (NO2/ NOx), perioada 2018 - 2022, sunt prevăzute opt măsuri, dintre care patru au fost realizate integral. Celelalte patru măsuri, având calendarul de realizare şi implementare în perioada 2018 - 2022, au fost demarate, fiind în diferite stadii de realizare.
CJ Galaţi a avut obligaţia întocmirii planului de menţinere a calităţii aerului la nivelul judeţul Galaţi pentru următorii indicatori: dioxid de azot şi oxizi de azot, pulberi în suspensie, benzen, nichel, dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu. În privinţa acestui plan, ultima variantă a fost transmisă spre avizare la APM Galaţi şi avizată în septembrie 2019, iar în octombrie 2019, Planul de menţinere a calităţii aerului a fost aprobat şi de CJ Galaţi. Trebuie menţionat şi faptul că în majoritatea raportărilor către Prefectura Galaţi, atât APM Galaţi, cât şi GNM Galaţi nu au raportat depăşiri ale indicatorilor din care să reiasă situaţia în care se află Galaţiul din punct de vedere al poluării, însă acum constatăm că municipiul nostru se află în topul celor mai poluate oraşe din România.
Redactorii Monitorul de Galaţi au adresat întrebări despre calitatea aerului şi gradul de poluare al Galaţiului tuturor instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu, iar în momentul în care vom primi la redacţie toate informaţiile, vom publica un vast material de presă pe această temă.
Sursa foto: Facebook - Nica George