26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii cheltuie în fiecare lună un milion de euro pe taxi
Gălăţenii cheltuie în fiecare lună un milion de euro pe taxi
Deşi poate părea greu de crezut, taximetria este o afacere extrem de bănoasă la Galaţi, în condiţiile în care gălăţenii scot lunar din buzunare un milion de euro pentru acest serviciu. Există însă probleme serioase legate de tarifele practicate de firmele de taximetrie şi persoanele fizice autorizate. Mulţi taximetrişti merg cu tarife de 1,39 de lei pe kilometru, în timp ce alţii susţin că preţul ar trebui dublat pentru a putea supravieţui.
„Cei care practică aceste tarife minimale nu cunosc noţiuni precum amortizarea investiţiei sau cheltuieli de întreţinere. Vin pe piaţă cu aceste tarife şi după jumătate de an constată că trebuie să facă reparaţii la maşină, pentru care nu au bani, iar după un an sunt nevoiţi să renunţe. Noi, ceilalţi, rămânem însă şi suntem nevoiţi să facem faţă acestei concurenţe, care nu are nicio legătură cu realitatea. Tariful real ar trebui să fie undeva la 2,5 lei pe kilometru, incluzând aici cheltuielile de întreţinere, amortizarea investiţiei şi taxele la stat”, ne-a declarat Silviu Cârlan, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Galaţi.
Evaziune fiscală cât cuprinde
Pentru a menţine tarife atât de mici, taximetriştii consideră că ceilalţi colegi de breaslă nu îşi plătesc dările către stat. Aşa reuşesc să se menţină pe linia de plutire, fără să le pese prea mult de ce se va întâmpla pe viitor.
„La Galaţi, taximetria înseamnă un milion de euro pe lună. Cât anume din aceşti bani sunt impozitaţi... este o întrebare la care doar autorităţile pot răspunde”, susţine Silviu Cârlan.
În momentul de faţă, mai circulă în Galaţi aproximativ 700 de taxiuri, tarifele practicate la noi fiind printre cele mai mici din România. O parte dintre proprietarii de taxiuri doresc să facă din taximetrie un serviciu la fel de obişnuit ca abonamentul la cablu, în special pentru anumite categorii de persoane. Este greu, însă, din cauza nivelului scăzut al serviciului practicat de unii taximetrişti, care s-au obişnuit să vină în maieu şi şlapi la serviciu şi să îşi sufoce clienţii cu manele pe durata călătoriei.


Articole înrudite