17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii care s-au săturat de bălăriile din oraş pot "adopta" spaţiile verzi
Gălăţenii care s-au săturat de bălăriile din oraş pot "adopta" spaţiile verzi

Primăria municipiului Galaţi şi-a propus să creeze oportunitatea ca orice peroană fizică sau juridică să poată "adopta" un parc, un scuar orice spaţiu verde din municipiul Galaţi şi să-l înfrumuseţeze. În acest context, pe site-ul municipalităţii a fost publicat proiectul de hotărăre privind "Aprobarea programului de conservare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi din municipiul Galaţi prin implicarea persoanelor fizice şi juridice, a asociaţiilor de proprietari, O.N.G.-urilor şi instituţiilor publice" ce se va afla în dezbatere publică până pe data de 19 noiembrie 2018.

"Primaria Municipiului Galaţi doreşte să acţioneze în vederea asigurării integrităţii elementelor cadrului natural, conservării şi dezvoltării spatiilor verzi prin intermediul Programului de conservare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi din municipiul Galaţi, prin implicarea persoanelor fizice şi juridice, a asociaţiilor de proprietari şi instituţiilor publice", se arată în proiect. Acest program se adresează persoanele fizice sau persoanele juridice care pot solicita, cu asigurarea din fonduri proprii a cheltuielilor: amenajarea unor spaţii verzi (parc, gradină, scuar, fâşie plantată), precum şi întreţinerea spaţiilor verzi existente.

Etapele privind participarea persoanelor fizice sau juridice sunt: depunerea unei solicitări scrise la Serviciul Relaţii cu Publicul din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, care va fi însoţită de o schiţă cu amenajarea propusă. În aceasta schiţă se vor prezenta tipurile de vegetaţie/dotări/mobilier urban care se vor folosi. Amenajarea poate consta din plantări de material dendrofloricol (arbori, arbuşti ornamenatali, flori perene) şi însămânţare de gazon. După aprobarea cererii, se va încheia între solicitant şi municipiul Galaţi, un acord de colaborare, în care se prevăd drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi. În vederea soluţionării solicitărilor depuse va fi avută în vedere complexitatea amenajării, cuantumul valoric al investiţiei, având prioritate la soluţionarea favorabilă solicitările care acoperă o gamă cât mai largă de elemente decorative şi servicii peisagistice, care vor fi prestate.

Spaţiile verzi încredinţate vor fi amenajate şi/sau întreţinute fără a se solicita municipiului Galaţi plata lucrărilor executate, partenerul menţionat în acord primind în schimb dreptul de amplasare pe terenul ce face obiectul acordului, a maxim 2 panouri informative, fără plata taxelor de ocupare a domeniului public şi afişaj, aferent amplasării panourilor informative, în condiţii de asigurare a vizibilităţii, astfel încât să nu fie afectată siguranţa circulaţiei.
Panoul informativ va avea dimensiunile 100 x 50 cm, profile din aluminiu şi feţe de plexiglas de culoare albă. Pe acest panou va fi inscripţionat următorul text: "Acest spaţiu verde este întreţinut de către persoana fizică/persoana juridică (nume, sigla companie şi date de contact)". În cazul persoanelor juridice textul poate fi scris în culorile specifice din sigla companiei. Picioarele de susţinere a panoului informativ nu pot de depăşi 10 cm de la sol.

Lucrările de întreţinere a spaţiului verde public încredinţat spre amenajare şi întreţinere constau în lucrări de salubrizare a spaţiului verde prin colectarea deşeurilor cu o frecvenţă suficientă pentru a asigura o stare permanentă de curaţenie; lucrări de cosit gazon în perioada aprilie-octombrie; lucrări de greblat frunze şi crengi în perioada noiembrie-decembrie, cel puţin o trecere pe lună; lucrări de plantare a materialului dendrologic în campania de plantări din primavară (15 martie -15 aprilie) şi toamnă (15 octombrie - 15 noiembrie); udarea materialului dendrologic plantat: 2 intervenţii/săptămână în perioada aprilie - mai şi luna septembrie şi 3 intervenţii/săptămână în perioada iunie - august. În cazul în care obligaţiile celui care a semnat acordul de parteneriat cu municipalitatea nu sunt realizate, municipiul Galaţi, prin structura de specialitate, notifică partenerul şi îi acordă un termen de maximum 15 zile pentru remedierea situaţiei, iar în cazul în care aceasta nu are loc, îl notifică cu privire la rezilierea unilaterală a acordului.


Articole înrudite