În ultima duminică din luna octombrie, România trece la ora de iarnă 2023. În noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie, se dau ceasurile înapoi cu o oră, astfel că ora 04:00 devine ora 03:00. Ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an, cu 25 de ore. Schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului, însă sunt câteva modalităţi prin care îl putem ajuta să se adapteze mai bine!
De când se schimbă ora în România şi de ce?
România trece la ora pe iarnă 2023 începând cu 29 octombrie. Ţara noastră a instaurat acest sistem al schimbării orei în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Asta însemna că nu ar mai fi nevoie să fie dat ceasul înapoi cu o oră în fiecare toamnă. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuia să treacă şi de Camera Reprezentanţilor şi să fie apoi promulgară de preşedintele Joe Biden, ceea ce încă nu s-a întâmplat. Între timp, a apărut însă o măsură de compromis: în loc de octombrie, trecerea la ora de vară se amână cu o săptămână în SUA, pentru 6 noiembrie. Ideea de a renunţa la schimbarea orei a apărut şi în Uniunea Europeană, încă din 2018, dar au apărut apoi pandemia şi evenimentele din Ucraina, astfel încât acum tot acest proiect a rămas în suspensie.
Cum ne afectează schimbarea orei
Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătăţii noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferenţiar senior în fiziologie şi metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul. În primele câteva zile după schimbarea orei, mulţi suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei şi reducerea funcţiei imunitare. Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale şi accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei. De asemenea, s-a constatat că în săptămâna în care se trece la ora de vară se înregistrează o creştere cu 6 la sută a numărului de accidente rutiere mortale.
Cum să vă pregătiţi cel mai bine de schimbarea orei
Deşi orice perturbare a ritmului nostru circadian poate fi deranjantă, există modalităţi prin care putem să ne ajutăm organismul să se adapteze mai bine: Păstraţi un ritm regulat de somn înainte şi după schimbarea orei. Este important să vă treziţi la aceeaşi oră dimineaţa. Organismul eliberează cortizol dimineaţa pentru a vă face mai alert. Pe măsură ce ziua avansează, veţi deveni din ce în ce mai obosit, deoarece nivelul de cortizol scade, limitând impactul schimbării de oră asupra somnului. Obişnuiţi-vă treptat corpul cu noua oră, schimbându-vă încet, încet programul de somn pe parcursul unei săptămâni Schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi vă va ajuta organismul să se adapteze fără probleme la noua oră şi va reduce resimţirea decalajului orar. Menţineţi un regim alimentar regulat Mâncarea poate contribui, de asemenea, la sincronizarea ceasului corporal. Cercetările au arătat că expunerea la lumină şi mâncatul la momentul potrivit pot ajuta ceasul principal şi cel periferic să se mişte cu aceeaşi viteză. Prin urmare, respectaţi orele de masă şi evitaţi mesele târzii, notează digi24.ro.