Duminică, 23 iunie 2024, în ultima zi a evenimentului organizat de Consiliul Judeţean Galaţi, prin Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, o mulţime de participanţi s-au adunat în centrul oraşului, în zona Spicul şi a ansamblului sculptural „Fata pe valuri”.
Pentru a celebra tradiţiile culturale româneşti ancestrale, simbolizate de ie, cămaşa purtata de femei în special la zile sărbătoreşti, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi-a adus artiştii muzicieni şi dansatori într-un concert la care au participat Ansamblul „Dor de tei”, Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, coregraful Virgil Tăbuş, soliştii Ana Maria Budescu, Mandola Munteanu şi mulţi alţii.
Evenimentul din centrul Galaţiului care a durat din 21 până în 23 iunie, a reunit într-o dublă semnificaţie „Festivalul Iei la Dunărea de Jos” şi „Târgul Meşterilor Populari”, acesta din urmă fiind la o onorantă a XXI-a ediţie. Manifestările fac parte din Programul „Valori ale culturii populare din judeţul Galaţi”, proiect care apreciază astfel: „Spaţiul cultural gălăţean se prezintă, la prima vedere, ca o fascinantă combinaţie de urban şi rural, de romantism şi tradiţionalism, de liberalism şi pragmatism, de mister şi realitate cotidiană, toate simţite de oamenii locului, autohtoni, dar şi străini într-un spaţiu interferenţial economic şi cultural”.
Gălăţenii entuziaşti, veniţi în număr mare, au putut admira standurile cu artă populară, păpuşi, ouă încondeiate, arta florilor uscate, ciopliturile în lemn clasice româneşti, bluzele populare, au putut pleca cu borcane cu miere de albine sau produse cu levănţică. A fost prezentă şi o domnişoara care a făcut demonstraţii de meşteşug al olăritului.
Partea cea mai "fierbinte" a fost când lumea, preţuind calitatea muzicii, a pornit spontan să danseze chiar în stradă, centrul Galaţiului devenind un mare ring în care s-au învârtit sute de oameni în hore sau sârbe. FOTO, mai jos!
Citeşte şi Festivalul Iei şi Târgul Meşterilor Populari, în weekend, la Galaţi