22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
GalaCreşterea gradului de ocuparea a forţei de muncă în rândul femeilor şi persoanelor vârstnice este una din priorităţile pe care reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au trecut-o în primul acord de parteneriat propus de România pentru perioada de programare 2014-2020. Câteva dintre propunerile pe termen lung sunt legate de combaterea muncii la negru, promovarea ocupării lucrătorilor vârstnici, îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii, cât şi a gradului de ocupare şi a productivităţii forţei de muncă. În aceeaşi măsură se doreşte asigurarea de servicii de formare şi servicii individualizate şi promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii, creşterea capacităţii Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă de a creşte calitatea şi gradul de acoperire al serviciilor sale, combaterea şomajului în rândul tinerilor, implementarea rapidă a Planului Naţional pentru OcupareaTinerilor, inclusiv, de exemplu, printr-o schemă de Garanţie pentru Tineri. Asta înseamnă că un şir de investiţii şi proiecte trebuie implementate la nivelul formării profesionale, a învăţământului şi a agenţiilor de ocupare a forţei de muncă.
Galaţiul, în zona eligibilă pentru investiţii
La nivel statistic, Galaţiul se află într-o zonă în care se impun măsuri majore pentru ocuparea forţei de muncă, pentru că ne confruntăm cu o rată ridicată a şomajului atât în rândul femeilor, al tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani dar şi în rândul celor vârstnici, între 56 şi 64 de ani. O situaţie îngrijorătoare este reprezentată de tinerii care nu figurează nici ca muncitori, nici înscrişi în sistemul de învăţământ sau de pregătire profesională. Toate acestea, alături de lipsa de experienţă, reduc drastic şansele de angajare, mai ales că aproape 60% din angajatori au declarat la nivel naţional că nu-şi pot permite să angajeze personal fără experienţă. Galaţiul ocupă locuri fruntaşe în ceea ce priveşte rata şomajului, din ultimele date oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă reiese că ne situăm pe un nedorit loc 3.
Guvernul României are un răspuns la această situaţie cu Planul Naţional pentru Stimularea Ocupării Tinerilor 2013, ce cuprinde măsuri şi programe de tipul Garanţiei pentru Tineri reprezentată de bonusuri de mobilitate, stimulente financiare, orientare profesională şi de carieră şi consiliere antreprenorială, simularea de afaceri, stagii de lucru, stagii de ucenicie, parteneriate între şcoli, universităţi şi companii, precum şi alte organizaţii şi companii noi create de persoane tinere.
Tinerii încep să se mişte
Câţiva gălăţeni şi-au luat viaţa profesională în mâini şi s-au înscris în "Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de catre interpinzatorii tineri". Aproximativ 40 de antreprenori gălăţeni au depus proiecte pentru înfiinţarea de SRL-D-uri, adică societăţi debutante. Douăzeci de contracte au fost semnate şi se aşteaptă plata, 7 se află în decontare, 3 au fost acceptate şi aşteaptă semnarea contractelor, 8 au fost acceptate la evaluare iar 6 au fost respinse conform datelor de pe site-ul Ministerului Economiei.


Articole înrudite