23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii gălăţeni din anii terminali nu s-au prea \"omorât\" cu învăţătura
Elevii gălăţeni din anii terminali nu s-au prea \"omorât\" cu învăţătura

Rezultatele reale ale elevilor de clasa aVIII-a şi ale celor din clasa a XII-a se vor vedea în vară, odată cu exemenele pe care aceştia le vor da la admiterea la liceu precum şi la exemenul de Bacalaureat. Până una, alta, atât simularea din acest an a Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a cât şi simulatea naţională a examenului de Bacalaureat 2015 s-au încheiat săptămâna trecută.

La Bălăşeşti, promovabilitate ZERO la matematică

După centralizarea rezultatelor la simularea probelor din cadrul Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a s-a putut afla că, la Galaţi, procentul elevilor de gimnaziu care s-au prezentat la examinări (aproximativ 94%) este sensibil mai mic decât media naţională (peste 96%). Adică, la simularea evaluării naţionale s-au prezentat în prima zi doar 5.097 elevi dintr-un total de 5.432 de elevi înscrişi la începutul anului în clasa a VIII-a, la nivelul judeţului Galaţi. Evaluarea lucrărilor a relevat că 53,12% dintre elevii gălăţeni au reuşit să obţină medii mai mari de 5 (cinci) la simularea evaluării naţionale, cu câteva procente în plus faţă de media naţională (50,68%). În acelaşi timp, chiar dacă procentajul de promovare din acest an a fost superior celui din 2014 (aproximativ 51%), aprecierile făcute de conducerea inspectoratului şcolar în urma controalelor derulate prin şcoli înaintea simulării au tras un prim semnal de alarmă: elevii în cauză nu manifestă un interes prea mare faţă de programele de pregătire suplimentară derulat la nivelul unităţilor şcolare. Dacă în mediul urban profesorii au avut la orele de pregătire maxim jumătate dintr-o clasă, în mediul rural a fost jale, de pregătirea suplimentară au fost preocupaţi unul din cinci elevi. Ca urmare, de exemplu, la şcoala din comuna Bălăşeşti se pare că elevilor nu le place cartea deloc. La matematică, procentul de promovabilitate a fost ZERO iar la limba română cei care au mai susţinut examinarea au luat sub 40 de procente.

La simularea pentru \"Bac\", elevii gălăţeni au fost mai activi

După examinările elevilor de gimnaziu s-a încheiat şi simularea naţională a examenului de Bacalaureat pe 2015. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a centralizat şi rezulatele obţinute de elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Trebuie subliniat că judeţul Galaţi se află undeva la mijlocul clasamentului rezultatelor obţinute pe judeţe, totuşi, cu câteva procente peste media naţională.
Datele statistice relevă că ponderea elevilor clasei a XII-a din judeţul Galaţi care au obţinut note peste 5 este următoarea: 66,39% la \"Limba română\", faţă de 61,36% (media naţională); 58,73% la proba obligatorie (Matematică sau Istorie), comparativ cu 52,49%, media obţinută la nivel naţional. Cât priveşte proba la alegere a profilului (disciplina opţională) elevii gălăţeni au înregistrat un procent de 66,31% în urma examinării, faţă de 60,30%, procentajul obţinut pe ţară.
Situaţia notelor peste 5 la clasa a XI-a arată că elevii din Galaţi sunt, momentan, peste media naţională. La „Limba română” - 63,65%, un procent mult superior faţă de media naţională, care a fost de doar 51,77%. Şi la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) elevii de clasa a IX-a din Galaţi au luat note peste 5 în proporţie de 56,05%, faţă de doar 42,35%(media pe ţară).
Trebuie amintit faptul că notele obţinute la simulările naţionale se pot trece în catalog doar la solicitarea elevului. În perioada următoare, în perspectiva examenelor din vară, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ care a susţinut examene pentru simulări va avea loc analiza situaţiei şcolare şi a rezultatelor elevilor pentru adoptarea soluţiilor optime de îmbunătăţire a performanţelor şcolare.


Articole înrudite