În perioada 12.05 - 14.05.2023 s-a desfăşurat la Iaşi, cea de-a IX-a ediţie a Concursului naţional „ŞTIU ŞI APLIC” - SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRIND DE PE BĂNCILE ŞCOLII!, organizat de către Inspecţia Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi şi în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
"Lansat de Inspecţia Muncii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, proiectul intitulat „ŞTIU ŞI APLIC” - SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRIND DE PE BĂNCILE ŞCOLII! este un instrument educativ privind securitatea şi sănătatea în muncă şi care, în decursul celor 9 ani, a demonstrat că poate contribui la educarea tinerilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la nivelul învăţământului preuniversitar.
Motivarea care a stat la baza acestei acţiuni de amploare la nivel naţional şi care a angrenat părţi cheie, prin încheierea unor parteneriate în scopul promovării securităţii şi sănătăţii în muncă în sistemul educaţional din România, a contribuit la dezvoltarea unei culturi de prevenire a riscurilor şi a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, înglobând cadre legislative şi acţiuni internaţionale.
Concursul la care au participat 290 de elevi din 35 de judeţe, organizaţi în 145 de echipe s-a desfăşurat pe cinci secţiuni.
Din judeţul Galaţi au concurat 10 elevi, organizaţi în 5 echipe şi anume: o echipă de la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci coordonată de profesorii Capmare Lavinia şi Boiangiu Eugenia (secţiunea Tehnologic Ciclu inferior), 3 echipe de la Liceul Tehnologic „CAROL I” Galaţi coordonate de prof. Stoian Caterina (secţiunile Tehnologic Ciclu Superior, Teoretic Ciclu Inferior şi Teoretic Ciclu Superior) şi o echipă de la „Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu” Galaţi coordonată de prof. Lungu Viorica Steluţa (secţiunea Învăţământ profesional).
Duminică, 14 mai 2023, s-a desfăşurat festivitatea de premiere, ce s-a bucurat de găzduirea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în în Aula Magna „Carmen Sylva”. Au fost acordate următoarele premii: Premiul I, II, III, Menţiune (M) I, II, III şi 4 premii speciale (PS).
Mesajul de bun venit a fost rostit de un reprezentant al tehnologiei viitorului: PAPER, un roboţel inteligent, simpatic şi foarte dinamic.
În prezenţa inspectorului general de stat, Dantes Nicolae Bratu, câştigătorii au fost premiaţi şi felicitaţi în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, una dintre cele mai frumoase realizări arhitectonice, cu o istorie impresionantă.
Mulţumindu-le reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ pentru sprijinul acordat acestei acţiuni a Inspecţiei Muncii, derulată prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, inspectorul general de stat i-a felicitat pe elevi pentru participare, încurajându-i să-şi continue pregătirea profesională şi, indiferent de meseria pe care o vor practica, să fie conştienţi că o însuşire temeinică a reglementărilor privind securitatea şi sănătatea în muncă le poate salva viaţa.
În sprijinul pregătirii elevilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorul general de stat a prezentat cel mai nou material didactic, elaborat de o echipă entuziastă de specialişti din acest domeniu: „Îndrumar pentru învăţământul liceal - volumul I”, în care tinerii viitori lucrători vor găsi noţiuni de bază privind securitatea şi sănătatea în muncă, esenţiale pentru a debuta corect în viaţa profesională, explicate într-un limbaj accesibil şi prietenos.
Menţiunea I la secţiunea Tehnologic Ciclu Inferior a fost obţinută de echipa Liceului Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci formată din elevii Vîrlan Andrei-Constantin şi Vîlcu Andrei-Robert.
Menţiunea III la secţiunea Învăţământ profesional a fost obţinută de echipa „Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu” Galaţi formată din elevii Miron Mihai-Iulian şi Carp Cătălin.
Transmitem felicitări premianţilor şi profesorilor îndrumători!", potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.