17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Electrocentrale Galaţi a pornit ”motoarele”, dar sistemul centralizat de încălzire al oraşului rămâne închis
Electrocentrale Galaţi a pornit ”motoarele”, dar sistemul centralizat de încălzire al oraşului rămâne închis

Contracul de furnizare a gazului metan pentru Electrocentrale (CET) Galaţi a fost semnat cu Romgaz vineri, 16 noiembrie 2018, deşi existau îngrijorări că furnizorul de gaze ar putea să refuze să mai semneze datorită situaţiei în care se află societatea gălăţeană şi despre care cotidianul nostru a relatat în urmă cu două zile în articolul ”CET Galaţi se zbate între lichidare şi investiţii într-o nouă centrală în condensaţie”. Cu toate acestea, societatea va produce doar energie electrică şi nu agent termic pentru oraş, pentru prima dată de la data înfiinţării (1969) şi până în prezent, deşi destinaţia acesteia a fost exact invers, adică centrala a fost destinata alimentării cu energie termică (sub formă de abur tehnologic şi apă fierbinte) a consumatorilor urbani şi industriali din municipiul Galaţi şi livrarii de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional.
Aceasta este, de altfel, prima iarnă în care Galaţiul a închis de tot sistemul centralizat de încălzire care era alimentat cu agent termic de către Electrocentrale, decizia fiind motivată de faptul că bugetul oraşului suportă cheltuieli imense cu încălzirea, nejustificat de mari în condiţiile în care o mare parte din gălăţeni au renunţat la acest sistem în favoarea centralelor de apartament. Cu toate acestea, a mai rămas un număr de circa 6.000 de apartamente neîncălzite în niciun fel în condiţiile în care municipalitatea derulează două programe prin care încearcă să se asigure încălzirea gălăţenilor: ajutorul de 3.000 de lei pentru achiziţia unui sistem alternativ de încălzire şi montarea a 24 de microcentrale de cartier.
Întrebat de reporterii noştri de ce mai pornesc agregatele energetice dacă nu mai au cui furniza agent termic, directorul Electrocentrale SA, Lucian Bălţătescu, ne-a declarat: „Începând de luni (n.r. - 19 noiembrie 2018) noi vom porni în condensaţie pentru a furniza energie electrică, ca producător, în Sistemul Energetic Naţional. În cazul în care se va dovedi că şi oraşul are nevoie, noi vom putea livra oricând agent termic în sistem, dacă ni se solicită. Noi întodeauna am putut asigura oraşul cu căldură, chiar dacă au fost condiţii meteorologice vitrege, iar sistemul de distribuţie a gazelor nu a mai făcut facut faţă, deoarece noi putem produce agent termic şi cu combustibili alternativi precum păcura şi gazul de furnal. Aşa cum de fiecare dată intervenim în Sistemul Energetic Naţional, tot aşa putem încălzi şi oraşul. Numai să se şi dorească asta”.


Articole înrudite